מחלף קפלן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מחלף קפלן
מחלף קפלן, ינואר 2019
מחלף קפלן, ינואר 2019
כינוי צומת עזריאלי
תאריך הקמה 31 במרץ 2003
מיקום תל אביב
כבישים במחלף דרך בגין (  כביש 2)
רחוב קפלן
רחוב גבעת התחמושת
אתרים סמוכים הקריה, קניון עזריאלי, קריית הממשלה בתל אביב, שרונה, מגדל עזריאלי שרונה

מחלף קפלן (המכונה גם צומת עזריאלי על שם המגדלים הסמוכים) הוא מחלף בתל אביב הנמצא בצומת הרחובות קפלן, גבעת התחמושת (המשכה של דרך השלום) ודרך בגין. לפי נתוני משרד התחבורה עוברים בממוצע במחלף יותר מ-100 אלף כלי רכב ביום. בצמוד אליו נמצאים מספר אתרים בהם עובדים עשרות אלפי אנשים (הקריה, מגדלי משרדים בשרונה ובאזור) והוא מהווה דרך ראשית וכניסה ויציאה לתל אביב. דרכו ניתן להתחבר לנתיבי איילון דרך מחלף השלום אשר צמוד לו. המחלף נקרא בעבר על שם שר האוצר לשעבר אליעזר קפלן (שעל שמו גם הרחוב הצמוד). ביולי 2023, על רקע המחאה נגד ממשלת ישראל השלושים ושבע, ראש עיירית תל אביב, רון חולדאי, החליט לשנות את השם של הצומת לכיכר הדמוקרטיה[1][2].

מבנה המחלף

מחלף קפלן ובניין קריית הממשלה בתל אביב, ינואר 2019

ב-31 במרץ 2003 הסתיים שדרוג המחלף מהצומת שהיה קיים באזור[3]. עלות הפרויקט הייתה למעלה מ-90 מיליון שקלים[4]. במסגרת השדרוג נבנה שיקוע לדרך בגין ומעליו גשר אשר מחבר את הרחובות גבעת התחמושת וקפלן. התנועה במחלף אפשרית לכל הכיוונים דרך הצומת, כאשר תנועה מצפון לדרום על דרך בגין מתבצעת ללא רמזורים. בשנים האחרונות מבצעת נת"ע עבודות בנייה נרחבות באזור המחלף לטובת הקמת שתי תחנות עבור הקו האדום של הרכבת הקלה: תחנת שאול המלך ותחנת יהודית. בסמוך למחלף עוברת כמות גדולה של קווי אוטובוס, במספר רב של תחנות אוטובוס שמפוזרות לצידו.

הפגנות במחלף

במהלך העשור השני של המאה ה-21 הפך המחלף, יחד עם מחלף השלום הסמוך, למקום פופולרי עבור הפגנות רבות. המפגינים מגיעים למחלף וחוסמים את הכביש, לעיתים לשעות ארוכות, וזאת במטרה למשוך סיקור תקשורתי עבור ההפגנות. מרבית ההפגנות הללו מתקיימות ללא אישור של המשטרה והן מפריעות לסדר הציבורי ולעוברים במקום. בין הקבוצות שקיימו הפגנות במחלף: תושבי עוטף עזה (במחאה על ההסלמה במצב הביטחוני)[5], עובדים סוציאליים (במחאה על שכרם)[6], הפגנות יוצאי אתיופיה, הפגנת האפודים הצהובים (במחאה על יוקר המחיה)[7], המחלף הוא מוקד ההפגנות נגד ממשלת ישראל השלושים ושבע.[8][9][10]

ב־17 ביולי 2023 ראש עיירית תל אביב רון חולדאי החליט לשנות את השם של הצומת ל"כיכר הדמוקרטיה". זאת, על רקע המחאה נגד ממשלת ישראל השלושים ושבע שהתרכזה בצומת זו[1][2].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחלף קפלן בוויקישיתוף

הערות שוליים

שדרות שאול המלך ורחוב קפלן
ניתן ללחוץ על הקישורים לשמות המקומות.
תחנת שאול המלךשכונת מונטיפיורינתיבי איילוןתחנת הרכבת תל אביב השלוםגשר עזריאלידרך בגיןרחוב דובנוברחוב אבן גבירולקריית מאירמכון תל אביב לחזנותהתיאטרון הקאמריהמשכן לאמנויות הבמהספריית בית אריאלהמוזיאון תל אביב לאמנותהיכל המשפטרחוב ויצמןבית החולים איכילובבית שלום עליכםבית אסיהבית אמריקהמגדל אמות השקעותבית הדר דפנהשדרות שאול המלךבית העיתונאים על שם סוקולובמגדל היובלבית אמות משפטלונדון מיניסטורסגינת דובנובבית אירופהבית ציוני אמריקהמגדל דניאל פרישמגדל מרגניתבית וילהלם אברלהמגדלי עזריאלימגדל המטכ"להקריהשרונהרחוב קפלןבית הסופרמגדל המוזיאון

1 לונדון מיניסטורס, 2 בית אמות משפט, 3 מגדל מרגנית, 4. מגדל המטכ"ל, 5. תחנת הרכבת תל אביב השלום,
6. גשר עזריאלי, 7. מגדל היובל, 8. המשכן לאמנויות הבמה, 9. ספריית בית אריאלה, 10. מוזיאון תל אביב לאמנות,
11. היכל המשפט, 12. מגדל המוזיאון, 13. בית אסיה, 14. מגדל אמות השקעות, 15. בית אמריקה,
16. בית אירופה, 17. בית הדר דפנה, 18. בית ציוני אמריקה, 19. מכון תל אביב לחזנות,
20. בית העיתונאים על שם סוקולוב, 21. בית הסופר, 22. מגדל דניאל פריש, 23. בית שלום עליכם,
24. התיאטרון הקאמרי, 25. תחנת שאול המלך, 26. בית וילהלם אברלה, 27. מגדלי דה וינצ'י


הקודם:
מחלף לה גוארדיה
מחלפים בכביש 2 הבא:
גשר הירקון
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36715896מחלף קפלן