מוטי קרפל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוטי קרפל
לידה 1953 (גיל: 71 בערך)
חיפה

מוטי קרפל (נולד ב-1953) הוא אידאולוג, עיתונאי ופוליטיקאי ימני ישראלי, ממקימי תנועת "מנהיגות יהודית".

קורות חייו

קרפל נולד בחיפה בשנת 1953, למד בבית הספר הריאלי ושירת בצה"ל כקצין בסיירת אגוז. את שירותו הצבאי סיים כקצין שריון בסיני. למד פילוסופיה באוניברסיטת חיפה ובגיל 27 חזר בתשובה ולמד במכון מאיר ומרכז הרב. במהלך פעילות פוליטית נגד פינוי סיני, הכיר את אשתו אביבה. בשנת 1993, בתקופת הסכמי אוסלו, היה קרפל לסרבן הגיוס הראשון בישראל שסירב להתגייס לשירות מילואים בשל מדיניותה של ממשלת ישראל בראשותו של יצחק רבין למסור חלקים מארץ ישראל, לשיטתו.[1] באמצע שנות התשעים הקים מוטי קרפל את תנועת "חי וקיים" יחד עם יהודה עציון. התנועה עסקה, בין היתר בהגדרה חדשה של הציונות ושל ההתיישבות, לאור תורת הרב קוק. בנובמבר 1995 הקים יחד עם משה פייגלין ושמואל סקט את תנועת מנהיגות יהודית, ובשנת 1999 התמודד במסגרתה כמועמד יחיד בבחירות לכנסת ה-15 תחת רשימה בשם "מנהיגות יהודית לישראל"[2], אך פרש מהמירוץ לפני הבחירות. בין השנים 2010-2004 ערך את כתב העת "נקודה".

קרפל מתגורר בהתנחלות בת עין שבגוש עציון, נשוי ואב לשמונה.

עמדותיו

מוטי קרפל הוא אידאולוג בזרם האמוני של הציונות הדתית. הגותו מושפעת בעיקר מהגותו של הפילוסוף שבתי בן-דב. בספר של קרפל "המהפכה האמונית", הוא מתאר את שקיעת הציונות הקלאסית והתנוונותה לתרבות הדוניסטית חסרת שורשים המגובה על ידי קבוצות פוליטיות אינטרסנטיות. מנגד הוא מתאר את עליית הכוחות האמוניים, שהם בעיקר קבוצות בתוך הציבור הדתי הלאומי שמקורבות לאידאולוגיה של הרב צבי יהודה קוק שלטענתו, יחליפו את הציונות הקלאסית המתפוררת.

קרפל מפתח את תפיסתו של פרופסור אדריאן הייסטינגס על העדר תפיסה לאומית בתרבות הערבית ובאסלאם, ומסביר בכך את המלחמות הפניומיות בארצות ערב ואת העדר הפתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני[3].

קרפל תומך בהחלת ריבונות ישראלית בכל יהודה ושומרון, ורואה בכך צורך מעשי וחובה אמונית במקביל. לתפיסתו, לערביי יהודה ושומרון מגיע מעמד של תושבי קבע ואף ניתן לאפשר להם אוטונומיה ללא מאפיינים לאומיים[4].

פרסומים

  • המהפכה האמונית, לכתחילה, ירושלים, תשס"ג, 2003.
  • על ציר הזמן, לכתחילה, ירושלים, תשס"ו, 2006.

קישורים חיצוניים

מאמרים ופרסומים

הערות שוליים

  1. ^ רחל גיני, "קרע את המרקם", נקודה, גיליון 171, ספטמבר 1993
  2. ^ "רשימות המועמדים לכנסת החמש עשרה", בילקוט הפרסומים
  3. ^ מוטי קרפל, ‏"על הקשר המפוקפק בין לאומיות לאסלאם הערבי", השילוח 6, ספטמבר 2017
  4. ^ מוטי קרפל, ‏"ערב זינוק קוונטי", השילוח 9 אפריל 2018
Stub Israelis.png ערך זה הוא קצרמר בנושא ישראלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0