מדיירה (יין)
ערך ללא מקורות
| ||
ערך ללא מקורות |
יין מדיירה (בפורטוגזית: Madeira) הוא סוג של יין מחוזק המיוצר באי מדיירה, פורטוגל. הגרסאות הידועות ביותר שלו הן יינות קינוח מתוקים, אך מייצרים גם גרסאות יבשות שניתן לצרוך כאפריטיף. הוא נקרא עוד מהמאה ה-18 על שמו של האי מדיירה שבאוקיינוס האטלנטי, על קצה הלוח האפריקאי. מספרים כי מלחים אנגלים הביאו איתם מנה גדולה של יין מהאי, ובדרך הארוכה בחביות החמות והסגורות, המשקה הבשיל למצב שופע במיוחד. כיום, שיטת הבשלה זו מזורזת ומטופלת בדרך כלל על ידי טיפול בחום.
סוגים, ייצור
ניתן להכין מדיירה משמונה סוגי ענבים. זנים אלה הם:
- Terrantez
- Bastardo
- מוסקט
- Listrao
- Sercial
- Verdelho
- Boal
- Malvasia (המתאים ביותר)
הענבים נבצרים כשהם בשלים לחלוטין, הם מופרדים מהגבעולים, מותססים על קליפתם, ולאחר מכן מוסיפים ברנדי ליין 4% עד 5% מהכמות המותססת ב-17–20 אחוז אלכוהול, ומעמידים את תכולת הסוכר שלו ל-2–7 אחוזים. הוא ממותק כך על ידינ הוספת תירוש שלו עצמו, (שהונח בצד וההתבגר).
המאפיין המיוחד של הייצור הוא טיפול בחום של היין החדש למשך 4–6 חודשים, התיישנות במדיירה (בשמש, בחממות או בתאים תרמיים רבי קומות הנקראים אסטופס). לאחר מכן, היין מיושן עוד כמה שנים בחביות ולאחר מכן בבקבוקים. היינות המתקבלים בדרך זו הם בעלי אחוז אלכוהול גבוה ותכולת סוכר מתונה (2%–7%). תווית היינות הטובים ביותר מציינת גם את סוג היין והעינב:
- Malmsey, Malvasia (מתוק, עשוי מענבי Malvasia).
- Bual (Boal) ו-Verdelho (חצי יבש).
- Sercial (יבש, חזק) וכו'.
על הבקבוק של רוב הזנים ניתן לקרוא רק את אורך היישון בחבית:
- בן 3 – Finest מיועד על פי רוב לבישול
- בן 5 – Reserve
- גיל 10 – Special Reserve
- בן 15 – Extra Reserve
- Colheita או Harvest סגנון זה כולל יינות מבציר בודד, אך התיישנו לתקופה קצרה יותר מ-Vintage Madeira אמיתי, אך לפחות 5 שנים.
- גיל 20 – Vintage או Frasqueira ואז לפחות עוד שנתיים בבקבוק.
יינות Vintage עשויים רק מהבציר של השנים הטובות ורק מתירוש של זני ענבים מסורתיים. יינות אלו הוכחו כשומרים על טעמם ואיכותם במשך יותר מ-150 שנה.
מוזיאון היין של פונשל מציג את ההיסטוריה של יין מדיירה וייצור היין.
תצרוכת
- Sercial הוא יין בהיר עם גוון בהיר יחסית לרוב; אפריטיף,
- יין הקינוח הטיפוסי של Malmsey המתוק, בעל הגוף,
- ה-Bual המעושן מעט מומלץ בעיקר לגבינות,
- וה-Verdelho הבינוני-יבש מיועד בעיקר למרקים.
לקריאה נוספת
- Hancock, David (2009). Oceans of Wine: Madeira and the Emergence of American Trade and Taste. Yale University Press. ISBN 9780300136050
- Liddell, Alex (1998). Madeira. Faber & Faber. ISBN 0-571-19096-0
ראו גם
קישורים חיצוניים
37821780מדיירה (יין)