פורט (יין)
פּוֹרְט (Port ידוע גם כפּוֹרְטוֹ Porto) הוא יין אדום מתוק ומחוזק, המיוצר בעמק דורו בפורטוגל, על יד תושבי העיר פורטו בצפון המדינה, והיא מקור שמו. היין מכיל כ-20% אלכוהול.
מקור היין ביקבים שנפתחו בצפון פורטוגל על ידי סוחרי יין אנגלים שחיפשו תחליפים ליין בורדו בעת מלחמה עם צרפת במאה ה-17. לפיכך, לרוב יינות הפורט שמות אנגליים, למרות מוצאם הפורטוגלי.
היין מבוקבק במפעלים הנמצאים בעיר התאומה של פורטו שנמצאת על השפה הדרומית של הנהר, וילה נובה דה גאיה. יין הפורט מקבל את טעמו המיוחד מברנדי שמוסף אליו בתהליך התסיסה. התוספת גורמת לתסיסה להעצר וכתוצאה מזה מתיקות הענבים נשמרת. עובדה זו נתגלתה במקרה על ידי סוחרים בריטיים, שהוסיפו ברנדי ליין כדי לחזק אותו במשך מסעותיהם הימיים הארוכים לבריטניה.
על גבי בקבוקי יין אלו לא מצוינת שנה, היות שהיין בכל בקבוק מיוצר מתערובת (בלנד) של יינות מחוזקים. בשנים משובחות במיוחד מוציאים בתי הפורט יין הנקרא וינטג' הנושא את שנת הבציר. היין עצמו מיושן בדרך כלל במשך מספר שנים (בהתאם למותג ולרמה) בחביות עץ אלון ואלו משמשות לאחר מכן ליישון ויסקי ובפרט בורבון.
שנות הבציר המשובחות הן: 1963, 1977, 1985, 1994, 1997.
סוגי פורט
קיימות רמות איכות שונות של פורט: הרמה הנפוצה והזולה ביותר היא Ruby, הרמה הבאה היא Garrafeira, רמה משובחת היא Tawny, והרמה הגבוהה ביותר היא הווינטג' המיוצרת רק בשנים משובחות.
מותגים
- קינטה דה נובל
- פונסקה
- גרהאם
- וורן
- סאנדמן (Sandeman)
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: פורט |
- רועי ירושלמי, פורט על הנימים: הכל על פורט ויין מחוזק, באתר ynet, 26 באוקטובר 2011