רבי מאיר מלובלין
לידה |
1558 ה'שי"ח לובלין |
---|---|
פטירה |
1616 (בגיל 58 בערך) ט"ז באייר ה'שע"ו |
תחומי עיסוק | רב, פוסק, מפרש התלמוד |
תלמידיו | השל"ה, רבי מאיר כ"ץ אביו של הש"ך, רבי אפרים זלמן שור, הרב יהושע העשיל חריף, מחבר "מגיני שלמה" ושו"ת "פני יהושע". |
חיבוריו | מהר"ם על התלמוד בבלי |
רבי מאיר מלובלין (מכונה מהר"ם או מהר"ם לובלין) (1558 ה'שי"ח, לובלין - ט"ז באייר ה'שע"ו 1616, לובלין) היה רב, פוסק, וממפרשי התלמוד.
תולדותיו
רבי מאיר נולד בלובלין שבפולין בשנת ה'שי"ח (1558). אביו רבי גדליה היה בנו של המקובל רבי אשר מקראקא [1]. כבר בילדותו נודע כעילוי. הלך ללמוד בישיבה בקראקא, שם נשא את אסתר, בתו של ראש הישיבה ואב בית הדין, רבי יצחק הכהן שפירא. היה מחותנו של רבי ישראל ישכר שפירא אב"ד וורמייזא[2]. ב-ה'שמ"ב עבר ללובלין בכוונה לייסד בה ישיבה. חמש שנים מאוחר יותר, ב-ה'שמ"ז חזר לקראקא למלא את מקום חותנו שנפטר והתמנה לראש ישיבה ולאב"ד. ב-ה'שנ"ה נתמנה לרב בלבוב, שם כיהן עד שנת ה'שע"ג אז נאלץ לעזוב את כס הרבנות בעקבות הסכסוך על הגט מווינה. חזר ללובלין, שם כיהן כרב העיר עד לפטירתו, בט"ז באייר ה'שע"ו (1616).
שיטת לימוד ופסיקה
המהר"ם היה פלפלן, ודן רבות בדברי רש"י והתוספות, דייק בכל מילה מדבריהם וברוח זו כתב את חיבורו הגדול "מאיר עיני חכמים" שנדפס לאחר מכן בסוף כרכי התלמוד בבלי, בשם "מהר"ם", בצמוד לפירושי מהרש"א ומהרש"ל החל ממהדורת אמסטרדם ה'תקט"ו. פעמים רבות הוא מתווכח עמם על הבנת פירושי הראשונים.
בפסיקה, נראה שהמהר"ם היה מאסכולת המתנגדים לקודיפיקציה שנכנסה בעקבות כתיבת השולחן ערוך, והוא מציין בספר הפסקים שלו "שו"ת מהר"ם" כי אין לסמוך בעיניים עצומות על פסקי המחבר והרמ"א (ראו למשל סוף סימן יא). מאידך, וכנראה דווקא בגלל זאת, חש כבוד עמוק כלפי המהרש"ל, כפי שמתבטא רבות בפירושיו על הש"ס, וגם נכתב מפורשות בתשובותיו.
הוא צידד ב"כחא דהיתרא" והשתדל להקל במקום הצורך.
הסכסוך על הגט מווינה
- ערך מורחב – הגט מווינה
בשנת 1612 סידרו רבי מנוח הענדל ורבי יהושע פלק כץ (בעל "הסמ"ע"), גט בווינה, לאשה שבעלה היה חולה, ולאחר שהבריא הבעל, הורו פוסקים רבים שהגט תקף. המהר"ם חלק על כך ובתשובה ארוכה שכתב בעניין, פסק שהאישה עדיין נשואה לבעלה, משום שתנאי הגט לא התקיימו. אומנם רבנים חשובים כבעל ה"לבוש" תמכו בעמדתו, אך מכיוון שהמהרש"א ובעל הסמ"ע התנגדו לפסקו, התעוררה מחלוקת עזה, ואחד מהרבנים החשובים בלבוב מחה נגדו בחריפות, ובשל כך נאלץ המהר"ם לעזוב את לבוב.
הסכסוך עם הרז"א
בהיותו יושב על כס הרבנות מסר שיעור על תוספות קשה ותירץ אותו בפילפול ארוך ואילו הרב זאב אורבך (הרז"א) תירץ את התוספות על ידי הוספת אות וא"ו אחת, כאן התעוררה שאלה בין שתי קבוצות התלמידים מה עדיף, לכן פרנסי העיר החליטו לעשות הצבעה והרז"א ניצח בהיות כך הרז"א הפך לרב העיר ואילו המהר"ם חזר לביתו.
לאחר כמה זמן הביאו את המהרש"א שיפסוק מה הדין באמת, והמהרש"א אמר שידרוש בליל שבת. בליל שבת התאספו בני העיר לשמוע את דבריו, המהרש"א פתח ואמר שאינו יודע מדוע בא אם יש שני גדולי עולם המהר"ם והרז"א, ואמר, שעליו יש לו תירוץ שלכן בא כי זכות לו לשכון בינם, אבל על הקהל אני שואל מדוע קראו לי כששני גדולי עולם נמצאים בין כותלי העיר. ובסופו של דבר פסק המהרש"א, שכל אחד יחזור למצבו הקודם וכך היה.
תלמידים מפורסמים[3]
- השל"ה, רבי ישעיה הלוי הורביץ.
- רבי מאיר כ"ץ, אביו של הש"ך.
- רבי אפרים זלמן שור, מחבר "תבואות שור".
- הרב יהושע העשיל חריף, מחבר "מגיני שלמה" ושו"ת "פני יהושע".
קישורים חיצוניים
- "מאיר בן גדליה מלובלין", יהודה דוד אייזנשטיין (עורך), אנציקלופדיה אוצר ישראל, ניו יורק: פרדס, תשי"ב, חלק ו, עמודים 76–78, באתר HebrewBooks
- מרדכי מרגליות (עורך כללי), "ר׳ מאיר (בר׳ גדליה) מלובלין (מהר"ם)", אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל, תל אביב: י' צ'צ'יק, תש"ו, עמ' 1018-1016, באתר HebrewBooks
- רבי מאיר מלובלין, ב"אנציקלופדיה יהודית" באתר "דעת"
- ד"ר יהודה רוזנטל, תולדות המהר"ם וקוים לאישיותו, באתר "דעת"
- ספר מאיר עיני חכמים, שנת ה'שע"ט, ונציה, מתוך מאגר הספרים הסרוקים של הספריה הלאומית – ישראל
- שו"ת מהר"ם לובלין, באתר היברובוקס
הערות שוליים
- ^ ראו אודותיו הרב נפתלי יעקב הכהן, "רבי מאיר מלובלין", אוצר הגדולים אלופי יעקב, חיפה, תשכ"ז-תש"ל, חלק ב, עמודים רסג-רסד, באתר HebrewBooks, אות תתקמט
- ^ בנו של רבי נתן נטע שפירא (הראשון). ראו בספרו שו"ת מהר"ם מלובלין סימן פ"ח
- ^ ראה עוד שו"ת מהר"ם לובלין תשע"ט, רשימת תלמידים בעמ' 14-15.
תקופת חייו של רבי מאיר מלובלין על ציר הזמן |
---|
|
31952753מאיר מלובלין