לויצן אגברטוס יאן בראואר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ל. א. י. בראואר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לויצן אגברטוס יאן בראואר
Luitzen Egbertus Jan Brouwer
לידה 27 בפברואר 1881
אוברסכי
פטירה 2 בדצמבר 1966 (בגיל 85)
בלריקום, Laren
ענף מדעי אנליזה מתמטית, לוגיקה מתמטית, תורת הקבוצות, טופולוגיה, מידה, אנליזה מרוכבת
מקום קבורה Woensberg
מקום לימודים אוניברסיטת אמסטרדם
מנחה לדוקטורט Diederik Korteweg
מוסדות אוניברסיטת אמסטרדם, אוניברסיטת אמסטרדם, אוניברסיטת אמסטרדם, אוניברסיטת אמסטרדם
תלמידי דוקטורט ארנד הייטינג, Maurits Joost Belinfante, Frans Loonstra, Frans Loonstra, Johanna Adriana Geldof, Barend de Loor, Maurits Joost Belinfante, Bernardus Petrus Haalmeijer, Wilfrid Wilson
פרסים והוקרה אביר במסדר האריה ההולנדי, דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת אוסלו, דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת קיימברידג', חבר זר של החברה המלכותית
תרומות עיקריות
יוצר של זרם האינטואיציוניזם במתמטיקה. על שמו קרוי משפט נקודת השבת של בראואר.

לויצן אגברטוס יאן בראוארהולנדית: Luitzen Egbertus Jan Brouwer; ידוע בעיקר בשמו המקוצר L E J Brouwer‏; 27 בפברואר 18812 בדצמבר 1966) היה מתמטיקאי הולנדי, אבי זרם האינטואיציוניזם בפילוסופיה של המתמטיקה. עסק בטופולוגיה, תורת הקבוצות, תורת המידה ואנליזה מרוכבת. על שמו קרוי משפט נקודת השבת של בראואר.

חייו

בראואר נולד בהולנד להורים פרוטסטנטים. בגיל 14 סיים את לימודיו בבית הספר התיכון. למד מתמטיקה באוניברסיטת אמסטרדם, ובשנת 1904 קיבל תואר מוסמך. כבר בתחילת לימודיו גילה עניין גם בפילוסופיה של המתמטיקה, במיסטיקה ובפילוסופיה. בשנת 1905 פרסם את הספר Leven, Kunst, en Mystiek (החיים, אמנות ומיסטיקה). ב-1907 קיבל תואר דוקטור, על עבודה שתרמה תרומה נכבדה לוויכוח שבין ברטראנד ראסל לאנרי פואנקרה על יסודות המתמטיקה. בראואר המשיך לפתח את רעיונותיו בספרו The Unreliability of the Logical Principles.

בשנים 19091951 כיהן כפרופסור באוניברסיטת אמסטרדם. עסק בטופולוגיה, תורת הקבוצות, תורת המידה ואנליזה מרוכבת.

במסגרת מחקריו בטופולוגיה נתן הגדרה גאומטרית למושג הממד, וקישר מושג זה להגדרה המקובלת בגאומטריה אנליטית. הוכיח משפט יסודי בטופולוגיה אלגברית.

משפט נקודת השבת של בראואר מוכיח קיום של נקודת שבת במצבים מסוימים, אך אינו מראה דרך למצוא אותה. ברבות השנים הפך בראואר למתנגד חריף לגישה של הוכחות לא בונות דוגמת זו שלו עצמו.

כיוצרו של זרם האינטואיציוניזם במתמטיקה הציע בראואר לוגיקה חדשה, השונה מהלוגיקה הפרגיאנית; ה"לוגיקה האינטואיציונית" אינה כוללת את כלל השלישי מן הנמנע (החוק על פיו טענה חייבת להיות אמיתית או שקרית, ואין חלופה אחרת).[1] אקסיומת הבחירה נדחית אף היא. בראואר הלך בדרך זו כחלופה לפורמליזם. דרך זו מובילה לקיצוץ משמעותי של רבים מענפי המתמטיקה, ובעקבות זאת זכתה לביקורת על ידי מתמטיקאים רבים. עם זאת ישנם פיתוחים שאפשריים במתמטיקה אינטואיציוניסטית בלבד, ולא במתמטיקה קלאסית.[2]

היה מרצה מוזמן לקונגרס הבינלאומי של המתמטיקאים ב-1908 ברומא[3] וב-1912 בקיימברידג'.[4]

בשנת 1912 נבחר כחבר באקדמיה המלכותית ההולנדית לאמנויות ומדעים (אנ')

בשנות ה-20 של המאה ה-20 היה בראואר מעורב בעימות עם המתמטיקאי הנודע דויד הילברט, סביב מדיניות העריכה של כתב העת Mathematische Annalen. כאשר בראואר מנע פרסום מאמרים של אוסטיודן בכתב העת הדיח אותו הילברט מעריכת כתב העת. בראואר הפך למבודד, והמשך קידומו של האינטואיציוניזם נעשה בידי תלמידו, ארנד הייטינג. מאוחר יותר הביא קורט גדל לשילוב הרעיונות של האינטואיציוניזם בלוגיקה המתמטית.

במהלך מלחמת העולם השנייה תמך בראואר במחתרת ההולנדית, וסייע לתלמידיו היהודים. בשנת 1943 שלטונות הכיבוש הגרמנים דרשו לחתום על הצהרת נאמנות לגרמניה, ובראואר עודד את תלמידיו להיענות לדרישה זו. לאחר תום המלחמה נימק את צעדו ברצון שהסטודנטים יוכלו לסיים את לימודיהם, אך הוא הושעה מעבודתו למשך חודשים אחדים, עד לבירור פרשה זו.

לאחר פרישתו מאוניברסיטת אמסטרדם בשנת 1951, הרצה באוניברסיטאות בדרום אפריקה, בארצות הברית ובקנדה.

בשנת 1966 נהרג בתאונת דרכים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. Stewart Shapiro, Thinking About Mathematics, Oxford, 2000, עמ' 172-173
  2. Shapiro, pg. 174
  3. Brouwer, L. E. J. "Die mögliche Mächtigkeiten." Atti IV Congr. Intern. Mat. Roma 3 (1908): 569–571.
  4. Brouwer, L. E. J. (1912). Sur la notion de «Classe» de transformations d'une multiplicité. Proc. 5th Intern. Math. Congr. Cambridge, 2, 9–10.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

לויצן אגברטוס יאן בראואר38816716Q155887