לידס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף לידז)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לידס
Leeds
מדינה הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
אומת הבית אנגליהאנגליה אנגליה
אזור יורקשייר והאמבר
מחוז מערב יורקשייר
ראש העיר איילין טיילור
תאריך ייסוד 1893
שטח 487.8 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ במטרופולין 2,638,127 (2017)
 ‑ צפיפות 3,645 נפש לקמ"ר (2017)
אזור זמן UTC
www.leeds.gov.uk

לידס (גם לידז, באנגלית: Leeds, באלפבית פונטי בינלאומי: [ˈliːdz], להאזנה (מידעעזרה)) היא העיר השלישית בגודלה בבריטניה (אחרי לונדון וברמינגהאם) במערבו של אזור יורקשייר והאמבר, כ-273 ק"מ צפונית ללונדון. אזור זה של חבל יורקשייר הוא מטרופולין המונה כ-2.6 מיליון נפש, שלידס היא העיר הגדולה והמרכזית בו. חבל יורקשייר הוא אחד מתשעת המחוזות המרכיבים את אנגליה. היסטורית ניתן לייחס את מקור השם לידס למאה ה-5 לאזור מיוער של ממלכת אלמט. השם הוחל על גופים מנהליים רבים במשך מאות שנים. הוא שונה משם של רובע קטן במאה ה-13, עבר כמה גלגולים, והפך לשם המצורף לרובע המטרופוליני הנוכחי. במאה ה-17 וה-18 הפכה לידס למרכז לייצור ומסחר של צמר.

במהלך המהפכה התעשייתית, התפתחה העיר למרכז גדול של תבואה וטקסטיל. צמר היווה את המרכיב הדומיננטי בתעשייה - אבל גם תעשיות הפשתן, מנועי הקיטור, יציקת הברזל, דפוס, ותעשיית הפחם שפרחה בעיר במשך שנים רבות, כמו גם תעשיות אחרות באותה התקופה, היוו ענפי ייצור חשובים. העיר שהחלה כעיירת שוק קטנה בעמק נהר האייר במאה ה-16, גדלה והתרחבה במרוצת השנים והכפרים שסבבו אותה הפכו לחלק ממנה, ועד למחצית המאה ה-20 הפכה למרכז עירוני מאוכלס. בלידס יש אוכלוסייה של כ 781,700 נפש (2016), מה שהופך אותה לעיר השלישית המאוכלסת ביותר בבריטניה לאחר לונדון וברמינגהאם. העיר נמצאת בתוך האזור העירוני המאוכלס הרביעי בגודלו באנגליה, עם אוכלוסייה של 2.3 מיליון נפש.

כלכלת לידס היא המגוונת ביותר בין כל מרכזי התעסוקה העיקריים בבריטניה. שיעור הצמיחה במגזר הפרטי בעיר הוא הגבוה בבריטניה, ולו גם היחס הגבוה ביותר בין משרות פרטיות למגזר הציבורי בין כל ערי הליבה במדינה, כאשר כ-77% מכוח העבודה בעיר עובדים במגזר הפרטי. לידס ניצבת במקום השלישי בבריטניה בהיקף כמות המשרות לרשות מקומית במדינה, עם כ-480,000 מועסקים נכון לראשית 2015. העיר היא ביתם של למעלה מ-109,000 חברות שונות המניבות כ-5% מהתפוקה הכלכלית הכוללת של אנגליה בסך 60.5 מיליארד ליש"ט, והיא מדורגת כעיר גמא עולמית על ידי רשת המחקר העולמית של הגלובליזציה וערים בעולם. העיר נחשבת ללב התרבותי, הכלכלי והמסחרי של אזור מערב יורקשייר. היא מיוצגת על ידי ארבע אוניברסיטאות, ויש לה את אוכלוסיית הסטודנטים הרביעית בגודלה במדינה ואת הכלכלה העירונית הרביעית בגודלה במדינה.

לידס ניצבת במקום השני בבריטניה, אחרי לונדון כמרכז המשפטי והכלכלי הגדול במדינה, כששווי תעשיית השירותים הפיננסיים והביטוחיים בה התורם לכלכלת העיר מגיע לכ-13 מיליארד פאונד. עם למעלה מ-30 בנקים לאומיים ובינלאומיים הממוקמים בעיר, כולל משרד הבת היחיד של בנק אנגליה בבריטניה.

בעיר, בגשר לידס, צולם אחד מהסרטים הניסויים הראשונים אי פעם, "תנועה חוצה את גשר לידס".

היסטוריה

לידס נקראה בתחילה לאודיס (Leodis), שם הנזכר במקורות אנגלו-סקסונים והמתייחס לממלכה קלטית ששרדה באזור לאחר הפלישה האנגלו-סקסית. העיר אוזכרה לראשונה בספרי ההיסטוריה במפקד אוכלוסין שנערך בשנת 1086 עבור ויליאם הכובש. מקור השם הוא מצרפתית/לטינית. התושבים הרבים שנדדו ממקומות שונים באנגליה ובאירופה והגיעו ליורקשייר בעידן שלאחר תקופת השבטים הקדומים, שינו לבסוף את שם המקום ל-Leeds. העיר הייתה מורכבת תחילה מכפרים רבים שהיו סמוכים זה לזה, והיוותה מרכז סחר גדול לתבואה. עם השנים התאחדו כפרים אלו לכדי יחידה אחת, לימים העיר לידס.

התקופה הקדומה בה אנגליה הייתה מורכבת משבטים סאקסונים, נורמנדיים וכדומה, אופיינה באלימות רבה וקשה ובמלחמות בלתי פוסקות על שליטה וטריטוריה, ונאמנות לשליטים שונים. אחד הסכסוכים החריפים והמרים ביותר בתולדות אנגליה, היה מלחמת האזרחים בין יושבי חבל לנקשייר (בית לנקסטר), שם ממוקמות בין היתר הערים בלקבורן ומנצ'סטר ושסמלו הוא השושנה האדומה, לבין יושבי חבל יורקשייר (בית יורק) שסמלו הוא השושנה הלבנה, שם ממוקמת העיר לידס. מלחמה זו ידועה כמלחמות השושנים (Wars of the Roses). קונפליקט מר זה היה מן הקשים, הארוכים והעקובים מדם במלחמות שידעה אנגליה מימיה, והתפרש לסירוגין על פני כשלושה עשורים, בין 1455 ל-1487. החורבן, ההרס ואובדן חיי האדם הרבים מספור בתום מלחמה זו היו קשים ומחרידים, קשים אף יותר ממלחמת מאה השנים שהתרחשה במאה שקדמה לזו.

לידס ביססה עצמה כמרכז תעשייתי ומסחרי גדול זמן רב לפני שהפכה רשמית לעיר. בימי הביניים שימשה העיר, אותה חוצה נהר האייר (Aire) והסמוכה לנהרות נוספים, דרכי גישה וחוות לגידול כבשים ברחבי יורקשייר כמרכז סחר גדול לחקלאות, ולאחר מכן החל בה גם מסחר שוקק בצמר ובבדים עם מדינות שונות ברחבי אירופה. בסוף המאה השבע עשרה מנתה אוכלוסיית לידס כ-10,000 איש, ובסוף המאה השמונה עשרה שולשה אוכלוסייתה. בשלב מסוים בתקופה זו, עבר כמעט חצי מן הסחר בבריטניה שיועד לייצוא דרך לידס.

המהפכה התעשייתית

בשנת 1699 תפסה המהפכה התעשייתית בלידס תאוצה, זאת עקב התפתחות המסחר הימי הענף בנהרות אייר החוצה את העיר, וקאלדר, שמקורו בשפך בעיר וייקפילד הסמוכה. בשנת 1816 התפשט הסחר הימי גם לתעלת לידס - ליברפול. בעקבות המהפכה התעשייתית, גדל באופן ניכר גם מספר התושבים בעיר, ועמד בשנת 1840 על כ-150,000 איש. עובדה זו יצרה בעיר צפיפות רבה ומחנק, בעקבותיהם התפשטו ברחביה מחלות קטלניות ומדבקות שונות כגון כולרה וטיפוס, שגבו קורבנות רבים בנפש. הסופר האנגלי הידוע, צ'ארלס דיקנס, שביקר בעיר, תיאר אותה כאחת מן "המזוהמות והנבזיות שראה מימיו".

בשנת 1848 הצטרפה גם הרכבת לרשימת נתיבי הסחר של העיר, והגדילה באופן ניכר את נפח המסחר בה. בשנת 1858 חנכה המלכה ויקטוריה את בניין העירייה, ובשנת 1893 קיבלה לידס מעמד רשמי של עיר. בין התעשיות השונות שפרחו בעיר באותה תקופה, ניתן היה למצוא מיכון לטוויה, וציוד תעשייתי כגון מנועי קיטור. כמו כן התבססה בעיר תעשייה ענפה של טקסטיל, כימיקלים, עור וקדרות, ותעשיית הפחם המשגשגת היוותה אף היא את אחד מענפיה המרכזיים והחשובים של העיר במשך שנים רבות. במאה העשרים עברה העיר שינויים חברתיים וכלכליים שונים, שכתוצאה מהם נפתחו בה מוסדות אקדמאים רבים כגון אוניברסיטת לידס המבוקשת, ואוניברסיטת המטרופוליטן של לידס. בנוסף, חלה התרחבות בייצור ובאספקה של תעשיית התרופות בעיר.

לידס היום - מסחר, תחבורה, פנאי ותרבות

כיום לידס היא מהגדולות והמודרניות בערי אירופה, המספקת לבריטניה ולעולם כולו שירותים נרחבים ושונים בתחומי המכירות והמסחר הקמעונאי על סוגיו השונים, לרבות התקשורת, הכלכלה והבנקאות, המחשוב, הרכב ועוד. בסקר שנעשה בתחילת שנות האלפיים, נבחרה לידס כעיר הטובה והמועדפת לעסקים בבריטניה. כמו כן, ללידס השיעור הצמיחה הגבוה בממלכה המאוחדת. עד סוף שנות התשעים ותחילת שנות האלפיים, נחשבה לידס לעיר תעשייתית אפורה ודלה בחיי פנאי וחברה. כיום, בין היתר כתוצאה מן הגידול החד שחל בעשורים האחרונים במספרם של הסטודנטים הלומדים באוניברסיטה בעיר, העומד בשנת 2010 על כ-32,800 סטודנטים מכמאה ושלושים מדינות שונות, הפכה העיר לשוקקת חיים ומשגשגת, כלכלית וחברתית. ניתן למצוא בה מרכזי קניות חדישים והומי אדם, פארקים ירוקים ורחבי ידיים מוקפים אגמים, חיי הלילה בה עשירים וקיימים בה מגוון גדול של פאבים ובתי קפה שוקקים, מועדונים עכשוויים ונחשבים בסצנת המוזיקה הבריטית המושכים אליהם הן צעירים מן העיר, מכל רחבי אנגליה ומן העולם כולו.

בעיר ישנן גלריות מודרניות ואופנתיות ומוזיאונים. כמו כן קיים בה מגוון גדול של בתי מלון בכל דרגות האירוח, ולידס נחשבת כיום לבירת התרבות, האופנה, המוזיקה והקניות של צפון אנגליה. היא עיר מוצאם של להקה סיסטרס אוף מרסי ומארחת מספר רב של מופעי רוק. בין היתר הופיעו בה בעבר להקת המי, שהופיעה באוניברסיטת לידס ב-1970 (Live at Leeds), והלהקות קווין ו-U2 שהופיעו באצטדיון הכדורגל אלנד רואד בעיר ב-1982 וב-1987 (בהתאמה). בלידס מתקיים מדי שנה פסטיבל המוזיקה של לידס, המושך רבבות אנשים מרחבי אנגליה ומן העולם כולו. כמן כן נמצא בעיר אצטדיון הכדורגל אלנד רואד, ביתה של קבוצת הכדורגל המפורסמת לידס יונייטד. התחבורה לעיר וממנה כוללת רכבות מהירות המגיעות לתחנת קינגס קרוס המרכזית שבלונדון, ולכל רחבי האי הבריטי, אוטובוסים, וכמו כן נמצא בסמוך לעיר נמל התעופה הבינלאומי לידס-ברדפורד.

יהדות לידס

ראשית התיישבותם של יהודים בלידס הייתה באמצע המאה ה-19, ובחלק השני של אותה מאה הייתה העיר מוקד משיכה למהגרים יהודים מרוסיה שהשתלבו בענף הטקסטיל. הקהילה המשיכה להתפתח לאחר מלחמת העולם הראשונה ובשיאה, בסביבות אמצע המאה ה-20, מנתה 20,000 עד 25,000 יהודים.[1][2] במשך שנים ועד היום היוותה לידס את הקהילה היהודית השלישית בגודלה בממלכה הבריטית לאחר לונדון ומנצ'סטר. עם זאת, כחלק ממגמת התרכזות יהודית הולכת וגוברת הקיימת בשנים האחרונות בשתי הערים המובילות מבחינת גודל האוכלוסייה היהודית, הידלדלה הקהילה ורבים מבניה עזבו ללונדון או למנצ'סטר. לאור זאת, מונה הקהילה היהודית בלידס כ-8,000 יהודים בלבד.

בלידס קיימים סניפים של תנועות הנוער היהודיות ובראשן: בני עקיבא, הבונים דרור, ו-FZY. בנוסף קיימים בלידס מספר בתי כנסת ומרכז קהילתי חדיש[3] בו נמצאת גם מסעדה כשרה. בלידס ישנם בתי ספר יהודיים - בית הספר היסודי על שם ברודצקי, ובית הספר התיכון LJFS.

ערים תאומות

לידס מקיימת קשרים הדוקים וענפים בתחומי המסחר והעסקים, התיירות, התרבות, החינוך, הספורט ועוד עם מספר ערים ברחבי העולם. קשרים אלו מתקיימים באמצעות הלשכה ליחסי חוץ במועצת העיר. ערים תאומות ללידס בעולם הן:

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Daniel J. Elazar, British Jewry, Jerusalem Center for Public Affairs
  2. ^ The Jewish Community of Leeds, Jewish Communities and Records - United Kingdom
  3. ^ The Marjorie & Arnold Ziff Community Centre
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35745733לידס