לונדע

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לונדע
מידע כללי
סוג מוזיאון ילדים
כתובת דוד הראובני 25, באר-שבע
מייסדים ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל

לונדע הוא מוזיאון ילדים בשכונת נחל עשן שבבאר שבע, סמוך לבית הספר התיכון "טוביהו", במבנה גדול בו שכן בעבר סניף של "חווידע". המוזיאון נבנה בשנת 2015 ונקרא על שם ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל. מטרתו לעודד בילוי משפחתי רב-גילאי על ידי למידה באמצעות משחק.

המוזיאון מיועד לילדים מגיל שנה וחצי עד גיל שתים עשרה, והוריהם. זהו המוזיאון הראשון בארץ, בו המתחמים הם רב-גילאיים ותוכננו במטרה לספק עניין משותף למשפחות שלמות יחד, על מנעד הגילאים הרחב של ילדיהן. המוזיאון עוסק בנושאים מחיי היומיום וכולל מתחמי למידה כגון מתחמים העובדים על מוטוריקה גסה, מתחמי רגשות, מתחמי אומנות וכו'. המוזיאון מתאפיין בכך שהכניסה אליו היא ללא נעליים, על מנת להשרות רוגע ותחושה ביתית על המבקרים בו. מפתיחת המקום ועד נובמבר 2019 הלונדע נוהל על ידי אלעד אזולאי, לשעבר מנהל מרכז מצוינות במנהיגות ומעורבות חברתית בבאר-שבע, וכמנהל החינוכי של עמותת "ידידים" לקידום נוער בסיכון. לאחר מכן, ניהול המוזיאון הועבר לידי אורטל מיכאל-חדד שמשמשת כמנהלת עד היום.

למרגלות ה"לונדע" מתוכנן פארק הילדים המשתרע על 54 דונם.

בכניסה למוזיאון נמצא פסל ארוך המורכב מגלילים הקצרים בעוביים ומסודרים לפי צבעי הקשת.

היסטוריית המבנה

המוזיאון נקרא על שם האחים ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל אשר תרמו לעיריית באר שבע תרומה על סך חמישה מיליון דולר, לצורך הקמת המוזיאון. את המרכז ותכניו יזמה, יצרה ופיתחה חברת "Playpus" בראשותן של תמר הדר ואפרת אדיב, ועיצובו ותכנון המתקנים בו, נעשה על ידי יעַל טבת ורואי רוט, מחברת "רוט-טבת Experience Design".

דבריו של מורטון ל. מנדל, יו"ר ונשיא קרן מנדל:

"... אנו מברכים את ההזדמנות לתמוך בעיר באר שבע בהקמת מוזיאון ייחודי לילדים אשר יתרום להעשרת המשפחות בעיר. קרן מנדל פועלת לחיזוק מדינת ישראל בתחומים שונים לרבות חינוך, חברה יזמות ותרבות, ורואה בתרומה זו המשך תמיכה בחינוך, באמצעות למידה ויצירה."

בחנוכת המוזיאון וביקורו של נשיא המדינה ראובן ריבלין, נאמר:

"אסור לנו, להפקיר את הזירה התרבותית ולהותיר אותה רק בתל אביב חיפה וירושלים. אסור שהנגב יישאר מאחור. לאורך השנים, רבות מההחלטות שקבלה מדינת ישראל בנוגע לבאר שבע ולמרחב הנגב, נותרו החלטות 'על הנייר'. בבחינת 'מס שפתים'. הגיע הזמן לעשות השקעה בנגב, היא משימה מאתגרת. המבחן איננו בהבטחה אלא בישום. עלינו להפך את הנגב לחלק מישראל אמתית. מישראל של מרכז הארץ ישראל שהיא קרובה אל העין, וגם קרובה אל הלב. אסור שהמרחק הפיזי ישפיע על שוויון ההזדמנויות של חלק נכבד מהחברה הישראלית, שקבע את מקום מושבו בנגב."

[1]

במוזיאון ישנן 3 קומות, על שטח כולל של 4,000 מ"ר המעוצב בצבעוניות שמזמינה את הילדים להתנסות בפעילויות השונות. בקומות נמצאים שמונה מתחמים שונים המחולקים לפי נושאים ויותר מ-50 פעילויות.

בקומה האמצעית (קומת הכניסה)

רואים עולם

מתקן התאמת בעלי חיים במתחם רואים עולם

מתחם שבו הילד לומד להתמצא בכדור הארץ ובחלל. התחנה כוללת מבוך, מגדל פיקוח, הכרת חיות העולם, הכרת מערכת השמש וכח המשיכה. המתחם כולל פעילויות והדגמות כגון גלובוס שעליו יש להצמיד מגנטי בעלי חיים בהתאם למקום בו חי בעל החיים. קיר טיפוס המציג שמות של הרים ברחבי העולם וגובהם. קיר עם מפת העולם עם שמות מדינות וסימני ההיכר שלהן, מבוך בנושא החלל ובו סממנים זוהרים בצורות המאפיינות אסוציאות הקשורות לחלל, למשל, חייזרים, חלליות וכוכבים. בנוסף, המתחם מציג מידע על כוכבים שונים ברחבי הגלקסיה ומסכי טלוויזיות המציגים סרטוני בריינפופ בנושא החלל.

מתחמי "זזים"

מתחם העוסק בפעילות אקטיבית בצורה מיוחדת, ומטרתו לפתח מוטוריקה גסה. לדוגמה, פעילות הכוללת חדר חושך שעוברות בו קרני לייזרים כשהמשימה היא לעבור דרכן מבלי "להיפגע מהן" ומשחק קליעה למטרה עם תותחי כדורים ענקיים שניתן לשאוב באמצעות שואבי ענק או לזרוק למטרות המצוירות. בנוסף, קיים מתחם זזים קטנים לפעוטות, ובו פעילויות המתאימות לגיל הרך, כגון קרוסלות וקיר מגנטי, מסלולי ריצה וקלידים ענקיים שמופעלים על ידי הליכה עליהם.

הקומה העליונה

מתחם אמנות ומוזיקה

בו הילד לומד אמנות ממוחשבת, צלילים מיוחדים, קיר אורות וצביעת פורטרטים. המתחם כולל קיר מיוחד, שניתן לצבוע עליו תמונות של ציורים מפורסמים בשחור ולבן, המשמשים כדפי צביעה ענקיים שניתן לצבוע על פי רצון באמצעות גירים וספוג מחיקה המחובר גם הוא לקיר. פעילות נוספת כוללת לוח שחור בעל פתחים עגולים ומקלות סיליקון צבעוניים. כאשר מכניסים מקל צבעוני לאחד החורים נדלק אור הגורם למקל הצבעוני להאיר בצבע שלו וכך ניתן לשחק עם הצבעים המאירים וליצור דוגמאות וציורים שלמים. בנוסף, המתחם מכיל קיר גדול ועליו תמונות של כלי נגינה שונים, כאשר המשימה היא ללחוץ על הכפתורים וכך ליצור צלילים ושירים בהתאם לדפי התווים המונחים לצד הקיר.

מתחם שפות

במתחם ישנה עמדת שידור, הקראה וצילום התהליך שבו הילד קורא קטעים ממגילת העצמאות, משולבת מילים בשפות שונות ומשחקי ארץ עיר ובהם תמונות של דברים שונים כגון חיות, בתים, מכוניות וחפצים ומתחתיהן כיתוב בשפה כלשהי :עברית, רוסית, אנגלית, ערבית, אמהרית ועוד.

מתחם רגשות וביטוי עצמי

במתחם מוצג באמצעים ויזואליים טווח הרגשות, באופן המסייע לילד להתמודד, להכיל ולהביע את עצמו אל מול הסביבה. במתחם נמצאות פעילויות הכוללות חדר ישיבה מיוחד ובו מסכים של סיטואציות שונות בטבע עליהם אמור להביע הילד את הרגשתו, מצלמות רגשות, המצלמות הבעות פנים של אנשים החווים רגש מסוים, וכדומה.

מתחם משאבים

מתקן במתחם משאבים

במתחם זה הילד לומד איך לנהל משאבי זמן, כסף ותזונה, בהיבטים האישיים, החברתיים והמשפחתיים: איך לנהל תקציב, איך בונים לוח זמנים וכו'. הפעילויות המוצגות במתחם כוללות משחקים שמלמדים כיצד לקנות נכון, כיצד לחסוך כסף, כיצד לנהל כסף וזמן, כיצד להרוויח כסף וכו'.

בקומה התחתונה (הנמצאת מתחת לקומת הכניסה)

מתחם תיאטרון

הבמה במתחם התיאטרון

במתחם ישנה במה עם תאורה מתחלפת ושלל תלבושות, עמדת צילום התהליך של משחק הילד, בימוי והפקה של סצנות משחק שונות. המשתתפים יכולים לבחור תלבושות תפאורה וסיפור ולשחק כל דבר העולה בדעתם. ניתן לשחק קטע מתוך סדרות בערוץ "לוגי".הקטעים מוצגים על גבי מוניטור וברגע שמתחילים את ההצגה הקטע מצולם וניתן לראות אותו בסיום המשחק.

בנוסף, קיימים שני מתחמי חוץ הכוללים משחק סולמות ונחשים תלת ממדי. המתחם כולל אזורי התארגנות ומזנון. לכל אורך המוזיאון בכל המתחמים והקומות והאזורים מפוזרים על גבי הקירות "בועות הידעת" עם עובדות מעניינות שונות על מבנה המוזיאון ועובדות הקשורות למתחם בו נמצאים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הלונדע בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לונדע: נחנך מוזיאון הילדים בבאר שבע, אתר "באר שבע סיטי, 25 במרץ 2015
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0