לואי מארי דה קאפארלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לואי מארי מאקסימיליאן דה קאפארלי
Louis Marie Maximilien de Caffarelli du Falga
AduC 251 Caffarelli du Falga (L.M.J.M., 1756-1799).png
לידה 13 בפברואר 1756
צרפתצרפת שאטו די פְלַגה, מחוֹז אוט-גָארוֹן, צרפת
פטירה 27 באפריל 1799 (בגיל 43)
האימפריה העות'מאניתהאימפריה העות'מאנית עכו, האימפריה העות'מאנית
כינוי רגל של עץ
השתייכות הצבא הצרפתיהצבא הצרפתי צבא צרפת
תקופת הפעילות 17911799 (כ־8 שנים)
דרגה גנרל
תפקידים בשירות
מפקד דיוויזיה
קברו של גנרל קאפארלי בעכו
בית הקברות לחיילי נפוליאון בעכו

לואי מארי מאקסימיליאן דה קאפארלי די פלגה (Louis Caffarelli, בעברית נכתב גם כ"קפרלי" או "קפארלי") (13 בפברואר 1756, שאטו די פְלַגה, מחוֹז אוט-גָארוֹן, צרפת - 27 באפריל 1799, עכו) היה מהנדס צבאי במסע נפוליאון בארץ ישראל ב-1799 והחייל הצרפתי בעל הדרגה הגבוהה ביותר שנהרג בעת המצור על עכו.

ביוגרפיה

קאפארלי נולד למשפחת אצולה ממוצא איטלקי, בדרום צרפת. התחנך בבית הספר המלכותי להנדסה במזייר והיה לקצין הנדסה. ומונה בשנת 1792 כקצין תותחנים בצבא של הריין. באותה השנה בעקבות סירובו להכיר בהדחתו של המלך לואי ה-16, נאסר למשך 14 חודשים. שב לצבא בשנת 1795 והיה למפקד גדוד ועסק בבניית ביצורים. ב-17 בדצמבר 1795 הוא נפגע מפגז במעבר נאהה, אושפז לתקופה ארוכה ואיבד את רגלו השמאלית. למרות זאת, הוא קודם לדרגת גנרל חטיבה, והצטרף לצבא הצרפתי שיצא למצרים, בפיקוד נפוליאון. במצרים השתתף בשיפור הגנת קהיר, ובשיפור התחבורה בין אלכסנדריה לנילוס.

קאפארלי השתתף בקרבות בארץ ישראל, כולל כיבוש יפו. ב-1799 הוא תכנן את הסוללות והעמדות ששימשו את הצרפתים במצור על עכו. במהלך המצור הוא נפצע שוב מכדור של צלף טורקי, ונאלצו לקטוע את זרועו הימנית עד למרפק, אולם לאחר כשבועיים הוא נפטר מנמק.

קאפארלי היה בין הדמויות הציוריות בצבאו של נפוליאון. בטרם הגיעו לעכו, איבד את רגלו באחד הקרבות של צבא צרפת באירופה. במסע נפוליאון למצרים ולארץ ישראל, כונה "רגל של עץ" או "האבא של הקביים". כאשר הצבא נקלע למצב רוח קודר, נהגו לומר: "הוא לא חושש - רגל אחת שלו באירופה".

קברו של קאפארלי

במפת ז'אקוטן משנת 1799 מופיע מקום קברו באזור עכו, באזור בו שוכנים בשנות האלפיים המכללה האקדמית גליל מערבי וכפר הנוער מנוף. המהנדס ב. דיכטר, אשר חקר את תולדות העיר עכו, אכן מצא בקצה שטחה של המכללה מספר קברים נטושים, שלא דמו לקברים מוסלמים. הקברים היו ללא זיהוי, כנראה במטרה למנוע חבלה בהם. במקום היה קבר בולט, והמסורת המוסלמית שהשתמרה במקום, זיהתה את המקום כ"קבר קאפארי". באישור רשות העתיקות ומשרד הבריאות, ובנוכחות נציגי צרפת הוסרה המצבה מהקבר, והתגלה בו שלד ללא רגל שמאל וללא זרוע ימין. ממשלת צרפת הציבה במקום אנדרטה המנציחה את קאפארלי בכבוד הראוי לו. על האנדרטה שהוקמה על קברו נכתב:

א"י             .‎R.F‏
‎ICI REPOSENT‏
‎LE GENERAL LOUIS CAFFARELLI‏
‎ET SES COMPAGNONS‏
‎DE L'ARMEE DE NAPOLEON BONAPARTE‏
‎MORTE AU SIEGE DE SAINT JEAN D'ACRE‏
1799

ובחלק התחתון התרגום לערבית ולעברית:

פ.נ.
גנרל קפארלי ועמיתיו
מצבאו של נפוליון בונפרט
אשר נפלו במצור על עכו
1799

אחת לשנה, בתחילת נובמבר, מתקיים ברחבת הקברים טקס זיכרון צבאי, בנוכחות שגרירה של צרפת בארץ, הקונוסול שלה בחיפה ואישים נוספים.

קאפארלי בקולנוע

הבמאי המצרי יוסוף שאהין, המרבה לעסוק בסרטיו בהיסטוריה של מצרים, נתן לדמותו של קאפארלי מקום מרכזי בסרטו "להתראות, בונפרטה". בסרט, קאפארלי, בניגוד לנפוליאון, מתייחס בהבנה ובסובלנות למוסלמים המקומיים, ואינו מנסה "לתרבת" אותם.

לקריאה נוספת

  • אלי שילר, כיצד נתגלה קברו של הגנרל קאפארלי, מתוך הקובץ "עכו ואתריה", עמוד 177, הוצאת אריאל - ירושלים, 1983.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0