אזוביון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף לבנדר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אזוביון
Lavendel6.jpg
מיון מדעי
ממלכה צומח
מערכה בעלי פרחים
מחלקה דו-פסיגיים
סדרה צינוראים
משפחה שפתניים
סוג אזוביון
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Lavandula
מוצרי לבנדר למכירה בשוק בסן פרנסיסקו.
שדה אזוביון בפרובאנס, דרום צרפת

אֲזוֹבְיוֹן (שם מדעי: Lavandula) הוא סוג בוטני של צמחים במשפחת השפתניים. כ-37 מינים נכללים בסוג הנפוץ באגן הים התיכון, אפריקה ודרום מערב אסיה מהודו ועד סין. 7 מינים נפוצים באירופה.

השם הלועזי הנפוץ הוא לָבֶנְדֶּר ומתייחס לרוב למין המוכר ביותר שהוא האזוביון הרפואי (Lavandula angustifolia, בעבר Lavandula officinalis) שמפרחיו מפיקים שמן אתרי, לצורכי הארומתרפיה.

היסטוריה

היוונים קראו לצמח "נרדוס" על שם העיר הצפון סורית נהרדעא הנמצאת על גדות תעלה בין הפרת לחידקל (מיקומה הארכאולוגי לא ידוע). מין דומה לאזוביון הצומח בדרום מזרח אסיה, שימש כצמח רפואי להכנת שיקויים ומשחות, ובשפות המקומיות נקרא "שיבולת נרד".

שם הצמח "שיבולת-נרד" נמנה עם הסממנים של הקטורת בבית המקדש. כפי הנראה, ה"נרד", שמוזכר בשיר השירים "עַד שֶׁהַמֶּלֶךְ בִּמְסִבּוֹ נִרְדִּי נָתַן רֵיחוֹ" (א', י"ב) הוא האזוביון. הצמח נותן את ריחו, בעיקר בעקבות חיכוך עם עליו, או באביב, מן הפרחים.

מיני אזוביון בישראל

בישראל צומחים בר המינים הבאים:

בגינות נפוצים גם מיני אזוביון אחרים:

שימושים

השמן האתרי המופק מלבנדר מכיל חומרים רבים, העיקריים שבהם הם לינלאול ולינליל אצטט. קיים מכלוא בין מיני לבנדר הנקרא "לבנדין" שגם הוא משמש להפקת שמן אתרי, ואף נפוץ בגינות רבות בארץ. במטבח הצרפתי משמש הלבנדר אחד המרכיבים בתערובת התבלינים הרב דה פרובאנס.

גלריה

קישורים חיצוניים