כלורופורם
כלורופורם (Chloroform), הידוע גם בשמות טריכלורומתאן (Trichloromethane) ומתיל טריכלוריד הוא תרכובת אורגנית, נוזל חסר צבע, נוסחתו הכימית היא CHCl3 ומסתו המולרית היא 119.4 גרם למול. לחץ האדים בטמפרטורת החדר הוא 120kPa והוא מתאדה בקלות. הכלורופורם אינו דליק כשלעצמו, אך כאשר הוא מעורבב עם חומרים דליקים הוא בוער.
הכלורופורם נמצא במשפחת החומרים המסווגים כמזהמים סביבתיים הידועים כטריהלומתאנים(אנ') (מתאן עם שלושה הלוגנים מחוברים אליו). כלורופורם ידוע גם כחומר מסרטן.
היסטוריה
הכלורופורם נתגלה ביולי, 1831 על ידי מדען אמריקאי סמואל גת'רי(אנ') (1782-1848), ונתגלה בנפרד כמה חודשים לאחר מכן על ידי מדען צרפתי ומדען גרמני, יוג'ין סוביראן(אנ') ויוסטוס פון ליביג. הכלורופורם קיבל את שמו ב-1834.
בשנת 1847 השתמשו לראשונה בכלורופורם כסם מרדים במהלך לידה. מאז עלה במהירות השימוש בכלורופורם כסם הרדמה בניתוחים באירופה. בארצות הברית, החליף הכלורופורם את האתר כמרדים עיקרי בתחילת המאה ה-20, אך עד מהרה הופסק השימוש בו עקב רעילותו והאתר הוחזר לשימוש. עד היום נרשם שימוש באתר במדינות מתפתחות בגלל מחירו הזול והשימוש הבטוח, יחסית, בו. נעשה ניסיון להשתמש בתרכובת טריכלורואתילן כתחליף לכלורופורם כחומר מרדים אך גם הוא התגלה כרעיל.
הפקה
הכלורופורם מיוצר בתעשייה על ידי חימום לטמפרטורות של 400-500 מעלות צלזיוס של תערובת של כלור וחד כלורו מתאן(אנ') (הידוע גם כ-כלורומתאן, נוסחא כימית CH3Cl) או על ידי תערובת של כלור ומתאן. בטמפרטורה כזו, כלור (Cl2) הופך לשני רדיקלים של כלור, ותהליך זה גורם למתאן או לכלורומתאן להפוך לתרכובות בעלות יותר אטומי כלור:
התוצרים של התגובות הללו הם תערובת של כלורומתאנים (חד כלורומתאן, דיכלורומתאן וטריכלורומתאן [כלורופורם]).
שימושים
בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, השימוש העיקרי בכלורופורם היה סם הרדמה נשאף, אך חומרי הרדמה הרבה יותר בטוחים החליפו אותו עד מהרה. השימוש העיקרי של הכלורופורם כיום הוא יצור גזי פריאון ובמיוחד כלורודיפלואורומתאן(אנ') (הידוע גם כ- R-22).
כמויות יותר קטנות של כלורופורם משמשות כממסים בתעשיית התרופות וגם בתעשיית הצבעים והדברה. כממס, הכלורופורם משמש גם לחבר פיסות של זכוכית אקרילית (פרספקס בשמו המסחרי). הכלורופורם הוא אחד הממסים היעילים ביותר להמסת אלקלואידים.
הכלורופורם מגיב עם נתרן הידרוקסידי ליצירת דיכלורוקרבן(אנ').
כלורופורם שמגיב עם דאוטריום (מים כבדים) יוצר את החומר CDCl3(אנ'), הממס הידוע ביותר לשימוש בספקטרוסקופיית NMR.
בתרבות פופולרית
בסרטים, לרוב אפשר לראות ממחטות עם כמה טיפות של כלורופורם הופכות אדם בשאיפה קצרה לחסר הכרה. במציאות נדרשות יותר ממעט טיפות כדי לגרום לאדם אובדן הכרה.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: כלורופורם |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: כלורופורם |
- ההיסטוריה של השימוש בכלורופורם להרדמה, ב- general-anaesthesia.com (באנגלית)
- כרטיס בטיחות בינלאומי מספר 0027, ב- ilo.org (באנגלית)
- מידע נוסף על כלורופורם, ב- bbc.co.uk (באנגלית)
22523015כלורופורם