יעל לובין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יעל לובין
Yael Lubin
לידה 23 בספטמבר 1945 (גיל: 79)
ענף מדעי זואולוגיה
מקום מגורים ישראל
תרומות עיקריות
חקר ארכנולוגיה ואקולוגיה

יעל לובין (Yael Lubin; נולדה ב-23 בספטמבר 1945) היא ביולוגית ישראלית, פרופסור אמריטי לארכנולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון. נשיאת האגודה הבינלאומית לארכנולוגיה.

ביוגרפיה

יעל לובין נולדה ב-1945 בקיימברידג', מסצ'וסטס. היא נכדתו של הצייר אריה לובין. עלתה לישראל יחד עם משפחתה בשנת 1955. המשפחה השתקעה ברמת השרון, שם למדה לובין בבית ספר עממי והחלה להתעניין בעולם החי והצומח. בהמשך למדה בתיכון חדש בתל אביב-יפו, והיא מספרת כי "שיעורי הביולוגיה היו השיעורים המעניינים ביותר עבורי". מיד לאחר סיום התיכון, החלה ללמוד לתואר ראשון במדעי החיים באוניברסיטה העברית בירושלים, לימודים אותם עזבה שנה לאחר מכן ב-1964, כדי ללמוד בארצות הברית. ב-1967 קיבלה תואר ראשון באוניברסיטת קולומביה בניו יורק שם גם קיבלה ב-1968 תואר מוסמך על עבודת מחקר שכותרתה תקשורת בין טרמיטים. את הדוקטורט התחילה באוניברסיטת פלורידה בגיינסוויל. כוונתה הייתה להמשיך ולחקור חברתיות של טרמיטים אך משהצטרפה כעוזרת מחקר למכון המחקר הטרופי של הסמית'סוניאן בפנמה, החלה לחקור עכבישים טרופיים. את המחקר עבור עבודת הדוקטורט שלה, שעסקה באקולוגיה התנהגותית של עכבישים מושבתיים, עשתה בגינאה החדשה, לשם נסעה עם עמיתיה למחקר. ב-1972 קיבלה תואר דוקטור מטעם אוניברסיטת פלורידה. כפוסט-דוקטורנטית חקרה אמצעי ההגנה כימיים של נמלים וטרמיטים, כחלק מקבוצת מחקר שבחנה את אמצעי ההגנה של חרקים חברתיים כנגד דובי נמלים בפנמה וונצואלה. בסיום המחקר, שארך כ-7 שנים, שבה לגינאה החדשה והמשיכה לחקור אקולוגיה ותקשורת של מיני עכבישים חברתיים.

עם חזרתה לארץ ב-1984, הצטרפה כחוקרת למכונים לחקר המדבר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, קמפוס שדה בוקר, שם עסקה באקולוגיה והתנהגות של עכבישים, בדגש על מינים מדבריים ואבולוציה של חברתיות בעכבישים. במקביל הייתה אחת ממייסדי מרכז מיטרני לביולוגיה מדברית, שבהמשך הפך למחלקה לאקולוגיה מדברית[1]. מחקריה מתפרשים על מגוון נושאים בתחום האקולוגיה הארכנולוגית, תוך שיתוף פעולה אקדמי עם חוקרים מרחבי העולם. בין התחומים שלימדה: אקולוגיה של עכבישנים, אקולוגיה התנהגותית, התנהגות בעלי חיים ושמירת טבע. ב-1995 מונתה לפרופסור מן המניין ובין השנים 2001 ו-2005 כיהנה כראש המחלקה לאקולוגיה מדברית.

ארגנה וכיהנה כיו"ר הוועדה המדעית בקונגרס האירופאי לארכנולוגיה ה-26 שהתקיים בשדה בוקר בשנת 2011.

תחומי מחקר

תחומי המחקר בעבודתה של לובין רבים ומגוונים.

  1. אקולוגיה יישומית. במסגרת תחום זה חוקרת לובין בעשור האחרון את האקולוגיה של עכבישים במערכות חקלאיות ואת האפשרות של שימוש בעכבישים טורפים כמדבירים ביולוגיים במערכות אלו. למושא מחקר זה התוודעה כשהחלה להנחות את עבודת הדוקטורט של תלמידתה לשעבר, ד"ר אפרת גביש-רגב, שעסקה בתחום. בתחילת הדרך עסקה קבוצת המחקר באקולוגיה של עכבישים באזורים של גידולים עונתיים ובפרט חיטת חורף הגדלה בנגב המערבי[2]. מטרת המחקר היא לאפיין את מיני העכבישים המהגרים לשדות חקלאיים, במטרה להסיק מכך על יכולתם להשפיע על אוכלוסיית המזיקים העיקריים בשדות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32101241יעל לובין