ימין ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ימין ישראל
מנהיגים שאול גוטמן, מרים לפיד, אליונור שיפרין
תקופת הפעילות 1995–הווה (כ־29 שנים)
אפיון מפלגת ימין יהודית
כנסות הכנסת השלוש עשרה
אותיות יד
שיא כוחה חבר כנסת אחד (כסיעת פורשים)
נוצרה מתוך פורשי מולדת
התמזגה לתוך חירות ונפרדה ממנה, חזית יהודית לאומית ונפרדה ממנה
מיקום במפה הפוליטית ימין

ימין ישראל היא מפלגת ימין ישראלית. המפלגה נוצרה כאשר פרופ' שאול גוטמן פרש ממפלגת מולדת במהלך הכנסת השלוש עשרה והקים את סיעת היחיד "ימין ישראל". המפלגה התמודדה בבחירות לכנסת מספר פעמים (לעיתים במשותף עם מפלגות אחרות), אך מעולם לא עברה את אחוז החסימה.

היסטוריה

ב-24 ביולי 1995 פרש ח"כ שאול גוטמן ממולדת ויצר סיעת יחיד. יחד עם מרים לפיד (שהייתה מס' 4 ברשימת מולדת, אך נשארה מחוץ לכנסת) הוא הקים את המפלגה ורשם אותה אצל רשם המפלגות. כנגד רישום המפלגה הוגשו מספר ערעורים לרשם המפלגות בטענה שמטרות המפלגה[1] פוגעות ברגשות ערביי ישראל, חותרות למדינת הלכה ובכך סותרות את הגדרת המדינה כדמוקרטית ומסיתות לטרנספר, מטרות העומדות בסתירה לסעיף 5 לחוק המפלגות התשנ"ב – 1992. עוד נטען שעו"ד רחמים כהן, ממייסדי המפלגה, הוא חבר הנהלת כך שהוצאה מחוץ לחוק. הרשם דחה ערעורים אלו ועמדתו התקבלה לאחר מכן בעתירה שהוגשה לבג"ץ ומוכרת כ"בג"ץ גנאם יאסין"[2]. בהרכב ישבו הנשיא בית המשפט העליון דאז השופט אהרן ברק, השופט מישאל חשין והשופטת דליה דורנר. דחיית העתירה נבעה מחשיבות זכות ההתאגדות וחופש הביטוי, אשר לשלילתם נדרשת תשתית ראיות ברורה, תשתית שלא הייתה מספקת במקרה זה לדעת השופטים.

בבחירות לכנסת הארבע עשרה (1996) התמודדו לפיד וגוטמן בראש רשימה לכנסת, אך המפלגה זכתה ב-2,844 קולות בלבד לא עברה את אחוז החסימה[3].

המפלגה המשיכה להתקיים, אך לא התמודדה בבחירות לכנסת החמש עשרה (1999). לאחר פרישת גוטמן ולפיד נבחרה אליונור שיפרין כיו"ר המפלגה ופרופ' פול איידלברג נבחר לנשיא המפלגה. בבחירות לכנסת השש עשרה (2003) חברה המפלגה לחרות - התנועה הלאומית בראשות מיכאל קליינר וברוך מרזל[4]. שיפרין הוצבה במקום החמישי ואיידלברג הוצב במקום השביעי ברשימה. גם חרות לא עברה את אחוז החסימה.

בספטמבר 2005 התאחדה ימין ישראל עם חזית יהודית לאומית בראשות ברוך מרזל (מועמד מספר 2 ברשימת חרות לכנסת השש עשרה)[5] ובבחירות לכנסת השבע עשרה (2006) הוצבו שיפרין ואיידלברג במקומות השישי והשביעי בהתאמה. גם רשימה זו לא עברה את אחוז החסימה. במאי 2007 הודיעה ימין ישראל על הפרדותה מחזית יהודית לאומית עקב חילוקי דעות אידאולוגיים [6]. המפלגה לא השתתפה בבחירות מבחירות לכנסת השמונה עשרה (2009) והלאה.

נציגי המפלגה בכנסת ומועמדיה בבחירות

ח"כים בסיעה בכנסות שבהן פעלה
כנסת חברי כנסת ומועמדים בבחירות הערות
הכנסת ה-13 (1992) 1 מנדט: שאול גוטמן ב-24 ביולי 1995 פרש ממולדת והקים את סיעת ימין ישראל.
הכנסת ה-14 (1996) מרים לפיד, שאול גוטמן, שלמה לנסקי הרשימה לא עברה את אחוז החסימה. רשימת מועמדים מלאה ראו כאן
הכנסת ה-16 (2003) במסגרת חרות - התנועה הלאומית אליונור שיפרין, פול איידלברג הרשימה המשותפת לא עברה את אחוז החסימה. רשימת מועמדים מלאה, הכוללת את כלל מועמדי חרות - התנועה הלאומית, ראו כאן.
הכנסת ה-17 (2006) במסגרת חזית יהודית לאומית אליונור שיפרין, פול איידלברג, שלמה לנסקי הרשימה המשותפת לא עברה את אחוז החסימה. רשימת מועמדים מלאה, הכוללת את כלל מועמדי חזית יהודית לאומית, ראו כאן.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מטרות המפלגה הנוכחיות באתר רשם המפלגות, מטרות אלו הן רק חלק מהמטרות שהופיעו במקור.
  2. ^ רע"א 7504/95 גאנם יאסין נגד רשם המפלגות, פ"ד נ(2) 45
  3. ^ שי חורב, סיעה זמנית: הסיעות והמפלגות בכנסת ישראל שהיו ואינן עוד, חיפה: הוצאת דוכיפת, ה'תשס"ח 2008, עמ' 211.
  4. ^ מפלגת ´ימין ישראל´ הצטרפה למפלגת ´חירות´ בראשות קליינר, 11 בדצמבר 2002, באתר ערוץ 7.
  5. ^ "The Merger of Yamin Israel and the Jewish National Front", ‏ 14 בספטמבר 2005, הודעה רשמית באתר "Torah Democracy" (באנגלית).
  6. ^ "Yamin Israel Dissociates From Hazit",‏ 16 במאי 2007, הודעה רשמית באתר "Torah Democracy" (באנגלית).
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0