ייעוץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ייעוץ בהגדרה כללית הוא מתן הצעה איך להבין דבר מסוים או לפעול לגביו. נהוג להבחין בין ייעוץ התנהלותי-מעשיר לבין ייעוץ מקצועי אשר אמור להינתן תחת אחריות משפטית. אדם הנותן שירותי ייעוץ נקרא יועץ. לעיתים שירותי ייעוץ ניתנים על ידי מועצה מייעצת או על ידי תאגידים המתמחים בכך, ראו קטגוריה:תאגידי ייעוץ אסטרטגי.

יתרונות אפשריים

ההיגיון בקבלת ייעוץ, כלומר בהעדפת דעה של אדם אחר על פני דעתך-שלך, נובעת לרוב מאחת או יותר מהסיבות הבאות:

  • יתרון הידע והניסיון: הגורם המייעץ הוא מי שלמד תחום מסוים בצורה נרחבת, עוסק בו זמן רב ובמידת הצורך מכיר גם גופים אחרים איתם נדרש לבוא במגע. במקרה זה, מי שבא לייעוץ הוא מי שאינו מתמצא בתחום, והייעוץ מאפשר לו לרתום את הידע והניסיון של היועץ לצרכיו. תחומים לדוגמה: ייעוץ משפטי, ייעוץ תקשורתי, ייעוץ רפואי, ייעוץ מס.
  • יתרון האובייקטיביות: הגורם המייעץ אינו חווה את הקושי נפשי של המתייעץ ולא יושפע במישרין (או בכלל) מתוצאות ההחלטה. עקב כך הוא מסוגל לראות את הדברים מנקודת מבט לוגית ״קרה״. לרוב יתרון זה יתלווה ליתרון הידע והניסיון. תחומים לדוגמה: ייעוץ פסיכולוגי, ייעוץ עסקי, ייעוץ חינוכי.

חסרונות אפשריים

  • חוסר מקצועיות: חוסר ידע או ניסיון בתחום, או התיימרות לידע ולניסיון כאלה. במקרה כזה המתייעץ עלול להיפגע משום שהוא מתנהל בתחום שבו נדרשים ידע וניסיון מבלי שיש לו כאלה. לדוגמה: ייעוץ השקעות.
  • היעדר אובייקטיביות: אם לגורם המייעץ יש אינטרסים משלו בנושא הייעוץ, הייעוץ שלו עלול להיות מנוגד לטובת המתייעץ. לדוגמה: ייעוץ משפטי (בפרט בתחום הפוליטי), ייעוץ כלכלי.


האם התכוונתם ל...

ראו גם

  • שירות ייעוץ לאזרח (שי"ל) - ארגון מתנדבים ישראלי המפעיל מרכז מידע לתושבים בתחומי הביורוקרטיה השונים
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36044075ייעוץ