יחזקאל אסחייק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב יחזקאל אסחייק.jpg

יחזקאל אסחייק (נולד בשנת תש"ג, 1943) היה מראשי מפלגת ש"ס בשנות ה־80, ועוזרו האישי של הרב אלעזר מנחם מן שך במשך 38 שנים.

כיום תחום פעילותו העיקרי הוא הפצת הסברה בקרב הציבור החרדי לשמירת אורח חיים בריא.

ביוגרפיה

אסחייק נולד בישראל למשפחה אמידה שעלתה מעיראק והתיישבה בבני ברק, בשכנות למשפחתו של שלמה לורינץ[דרוש מקור]. בצעירותו למד בישיבת פוניבז'. תחילת קשריו האישיים עם הרב שך הייתה בשנות השישים, כאשר הרב שך נאלץ לנסוע לעיתים תכופות לבית החולים תל השומר כדי לבקר את אשתו החולה, ואסחייק נטל את רכבו של אביו והציע לרב להסיעו לבית החולים. עם השנים התהדק הקשר ואסחייק נעשה 'נאמן ביתו' ונהגו האישי של הרב שך.

בשל מעמדו של הרב שך כמנהיג הציבור החרדי, הייתה לאסחייק עמדת כוח והשפעה רבה כמוציא ומביא בבית הרב שך. הרב שך נתן בו את אמונו והטיל עליו שליחויות רבות, רבות מהן בעלות אופי דיסקרטי. בצוואתו מינה הרב שך את אסחייק, יחד עם עוד שני אנשים, למחלקי עזבונו לצדקה.[1]

פעילות פוליטית

כשהוקמה ש"ס בשנת 1984, בעידודו הפעיל של הרב שך, הוקמה מועצת חכמי התורה שתכוון את דרכה. אז הוצב אסחייק כנציגו של הרב שך בתפקיד מזכיר המועצה, תפקיד שריכז אליו עוצמה רבה והפך אותו לאחד האנשים החזקים במפלגה.[2] גם הרב שמעון בעדני והרב שבתי אטון מונו כחברי המועצה, כנציגים של האגף הספרדי-תורני-ליטאי שבש"ס. אסחייק שימש גם כמזכ"ל ש"ס, גזבר המפלגה ויושב-ראש ועדת הכספים שלה.[3]

בתקופת מערכת הבחירות לכנסת ה-12, שהתקיימו בנובמבר 1988, ובבחירות לרשויות המקומיות בפברואר 1989, לא רשם אסחייק בספרי החשבונות של ש"ס את התשלומים שהעבירה ש"ס לתלמידי ישיבה שהועסקו על ידיה, כיוון שהדחייה משירות צבאי מותנית בהקדשה מלאה של הזמן ללימודים ללא כל עבודה. כמו כן נאשם שחתם על דו"חות מזויפים שהוגשו למבקר המדינה, על מנת שש"ס תקבל את מימון מפלגות המגיע למפלגות ששמרו על הכללים. בדצמבר 1997 הורשע אסחייק, יחד עם רפאל פנחסי ושמואל דוד, בשורת עבירות על רקע זה, ונידון ל-10 חודשי מאסר על תנאי וקנס של 17,500 שקל.[4]

אסחייק יצר ציר פוליטי עם הרב יצחק פרץ, ובמשך הזמן נוצרו חיכוכים בינו לבין אריה דרעי, עד ששניהם מצאו את דרכם מחוץ לתנועה. במהלך התרגיל המסריח פרשו השניים מש"ס, והרב פרץ הקים סיעת יחיד בשם "מוריה - עם ישראל על-פי תורת ישראל", בעידודו ותמיכתו של אסחייק.

בשנות ה-90 הוביל אסחייק יחד עם הרב יוסף עזרן את מהלך הפרישה מש"ס והקמת רשימת תלם אמונה שהתמודדה בבחירות לכנסת הארבע עשרה. אסחייק עצמו הוצב במקום השני ברשימה, אך היא לא עברה את אחוז החסימה.[5]

במשך כל שנות פעילותו הפוליטית המשיך לשמש עוזרו האישי ונהגו של הרב שך, אך בשל התרחבות פעילותו נוספו 'משמשים' נוספים בבית הרב שך.

לאחר פטירת הרב שך

בצוואתו של הרב שך נכתב כי בענייני כספים "אני מבקש שיתחשבו עם דעתו של ר' יחזקאל שהוא יודע איך הי[ה] דעתי נוטה". אמירה זו השפיעה, שנים לאחר מכן, על החלטת בית המשפט בשנת 2012 לאשר את שינויי ההנהלה בעיתון יתד נאמן, בשל תמיכת אסחייק בהנהלה החדשה.[6] במהפך האמור, עברה השליטה בעיתון לידי אנשי הרב אהרן יהודה לייב שטיינמן, ואסחייק התמנה לחבר באותה הנהלה.

לאחר פטירת הרב שך הקים את אגודת חבי"ב (חיים בריאים בחסד). עיקר פעילותה בפרסום חומר הסברה ותעמולה בציבור החרדי נגד עישון.[7] כמו כן פרסם את הספר "חיים בריאים כהלכה" המעודד הרגלי אכילה נכונים.

משפחתו

אסחייק נשוי לאליזבט אזואלוס. אחיה, עו"ד מארק (אור יוסף) אזואלוס, היה פעיל מרכזי בש"ס וניהל את רשת מעונות "מרגלית". אחותו של אסחייק, תמי, נשואה לאיש העסקים אלון מוסאיוף. לבני הזוג ישנם שנים עשר ילדים. בנו מנחם משמש כאחראי רישום ומשגיח בישיבת פונוביז', בנו מאיר היה עוזרו של הרב ניסים קרליץ ולאחר פטירתו היה עוזרו של הרב גרשון אדלשטיין. בנו חיים היה עוזרו של הרב מיכל יהודה לפקוביץ. בנו אהרון הוא עוזרו ונהגו של הרב ברוך דב פוברסקי.

ספריו

  • חיים ללא עישון - על פי התורה (2006)
  • חיים בריאים כהלכה
  • בר מצווה

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אבישי בן חיים, צוואתו של הרב שך: לקיים ד' מיתות, באתר ynet, 7.11.2001.
  2. ^ ראו: אריה דיין, המעיין המתגבר, כתר, 1999
  3. ^ הדס מגן, ‏הפרקליטות הגישה כתבי אישום נגד ח"כ רפאל פנחסי ושני פעילים בש"ס, באתר גלובס, 30.12.1996.
  4. ^ יצחק דנון, ‏אושרה עיסקת הטיעון: מאסר על תנאי וקנס של 20 אלף שקל הוטלו על ח"כ רפאל פנחסי, באתר גלובס, 17.12.1997.
  5. ^ אריה דיין, המעיין המתגבר, עמ' 314
  6. ^ ישראל כהן, צוואת הרב שך גרמה לפסיקה: ההנהלה החדשה ב'יתד' חוקית, 27 ביוני 2012, באתר כיכר השבת
  7. ^ אהרן אברמסון, המטרה: אפס אחוז מעשנים, בשבע, 26.12.2002; אודות אגודת חבי"ב.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0