ק"ק כנסת ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יונייטד סינגוג)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ק"ק כנסת ישראל

ק"ק (קהילה קדושה) כנסת ישראלאנגלית: United Synagogue - איחוד בתי הכנסת), ובשמו העברי, הוא ארגון יהודי-בריטי שנוסד בשנת 1870, באישור הפרלמנט הבריטי.[1] כיום, חברות בארגון זה 62 קהילות יהודיות אורתודוקסיות. זהו הארגון הדתי היהודי הגדול ביותר בממלכה המאוחדת ולמעשה בכל אירופה. בראש הארגון עומד הרב הראשי של אנגליה, ובית דינו שמשמשים כסמכות הרבנית, לצד הנשיא וחבר הנאמנים הנבחרים בבחירות מדי שלוש שנים.

הארגון עוסק ותומך במפעלי צדקה וחינוך, בנוסף לענייני הדת. ערכי הארגון נובעים מעקרונות התורה וההלכה.

היסטוריה

לפני גירוש יהודי אנגליה בשנת 1290, התפקיד הדומה ביותר לרב ראשי היה "Presbyter Judaeorum", ממונה מטעם הממשל על היהודים.[1] היסטוריונים חלוקים בדעותיהם באשר לתפקידו וייתכן שתפקידו היה דומה לזה של רב ראשי. תפקיד הרב הראשי של בריטניה במתכונתו הנוכחית חודש בשנת 1704. הרב שלמה הירשל, ששימש בתפקיד זה בשנים 1802 - 1842, נכשל בנִסיונו לבלום את התפשטות התנועה הרפורמית באנגליה. על רקע זה, בשנת 1866, החל הרב הראשי הבא של בריטניה- הרב נתן מרקוס אדלר, במגעים לאיחודם של שלושת בתי הכנסת האשכנזים של הסיטי של לונדון: הגדול, החדש והמברו, בנוסף לבתי כנסת המסונפים להם ברובע בייזווטר שבלונדון.

האיחוד הוכרז באופן רשמי בשנת 1870, עם הכרה רשמית של הפרלמנט. ההשפעה הישירה של הארגון הייתה בעיקר על אומות הבית של בריטניה, ובאופן עקיף, גם על כל יהודי האימפריה הבריטית וחבר העמים הבריטי. הארגון מנוהל על ידי מועצה נבחרת המייצגת את הקהילות המרכיבות אותו. נשיא בית הכנסת בשנת 1910 היה נתן רוטשילד (הלורד רוטשילד הראשון).[1]

ציר זמן

  • 1690 - הוקם בית הכנסת הגדול
  • 1707 - הוקם בית הכנסת המברו
  • 1761 - הוקם בית הכנסת החדש
  • 1837 - בית הכנסת החדש עבר לסנט הלנה הגדולה
  • 1845 - הרב נתן מרקוס אדלר נבחר לרב הראשי של בריטניה[2]
  • 1855 - הוקם בית הכנסת המרכזי
  • 1863 - הוקם בית הכנסת בייזווטר
  • 1870 - חמשת בתי הכנסת האשכנזיים מתאחדים ומקימים את ק"ק כנסת ישראל
  • 1891 - הרב הרמן מרקוס אדלר מחליף את אביו כרב ראשי

ארגון

ההנהגה הרבנית של ק"ק כנסת ישראל, היא בסמכות הרב הראשי ובית דינו. המנהיגות הקהילתית כוללת את הנשיא והנאמנים (שבעת טובי העיר).

בין פעילויות הארגון נמנות פעולות איסוף והחלוקת כספי צדקה למטרות שונות. למעשה הארגון החל לפעול בשנת 1870, אך באופן רשמי, הארגון נרשם כארגון צדקה רק ב-2 ביוני 1965.

תקנות הארגון מעת יסודו בשנת 1870, היו בעבר המסמך החוקתי העיקרי של ארגון הצדקה. בהמשך, למסמך זה נוסף תקנון ק"ק כנסת ישראל, שעבר במועצת הקהילה באפריל 1999, והסדיר את יעדי וחשיבות הצדקה, לצד סמכויות הנאמנים והמועצה. התקנון הסדיר את מערכת התפקידים בבתי הכנסת החברים בארגון, וכן קבע את תקנות הבחירות, שקבעו כי חבר הנאמנים ייבחר כל שלוש שנים.

היחס בין ק"ק כנסת ישראל לקהילות החברות בארגון הוסדר על ידי תוכנית שותפים ("Affiliate Scheme").

הצוות המקצועי

מועצת הנאמנים, בראשות הנשיא, מעבירה את הוראותיה למנהל העסקים הראשי, שאחראי על אנשי הצוות המקצועי.

  • ג'רמי ג'ייקובס, מנהל עסקים ראשי.
  • דוד קפלן, מנהל שירותים קהילתי - אחראי על אגף הקהילה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34018589ק"ק כנסת ישראל