יהודי בן נתניהו
יְהוּדִי בֶּן נְתַנְיָהוּ הוא אדם המופיע בספר ירמיהו[1]. שם סבו שֶלֶמְיָהוּ, ושם אבי סבו כּוּשִׁי. יהודי מופיע כשליחם של יהויקים ושריו וכן הקריא למלך את המגילה.
סיפור מגילת ירמיהו
יהודי נזכר כשליחם של שרי יהויקים - אלישמע הסופר, דליהו בן שמעיהו, אלנתן בן עכבור, גמריהו בן שפן, וצדקיהו בן חנניהו. אל ברוך בן נריה, להביאו שיקריא להם את מגילת נבואות ירמיהו[2], שהקריא בשליחות ירמיהו (שהיה במאסר באותה שעה) בבית המקדש, עליה סיפר להם מיכיהו. ברוך הגיע אתו ללשכת הסופר שבבית המלך והקריא את המגילה באוזני השרים. השרים שחששו מפני המלך יהוקים[3], הזהירו את ברוך שיסתתרו הוא וירמיהו, הפקידו את המגילה בלשכת אלישמע הסופר, והלכו לדווח למלך על דבר המגילה. המלך שלח את יהודי להביא את המגילה מלשכת אלישמע הסופר ולהקריאה לפני המלך והשרים[4]. לאחר ששמע המלך ארבעה קטעים מהמגילה, הוא קרע אותה בתער סופרים והשליכה אל האח הבוערת בארמונו[5], למרות בקשותיהם של אלנתן דליהו וגמריהו שלא ישרוף את המגילה.
קישורים חיצוניים
- על אבי סבו של יהודי באתר כותר
הערות שוליים
- ^ ספר ירמיהו, פרק ל"ו, פסוק י"ד.
- ^ מגילה זו כללה את כל נבואות ירמיהו מימי יאשיהו, ועד השנה הרביעית ליהויקים בן יאשיהו, ספר ירמיהו, פרק ל"ו, פסוקים א'-ב', בחז"ל מובא שזו מגילת איכה
- ^ שמא ישמע על דבר המגילה, רש"י. המלבי"ם והמצודות פירשו, שחששו אחד מהשני שמא אחד מהם ילשין למלך, ויאשמו השאר על שלא אמרו למלך.
- ^ ספר ירמיהו, פרק ל"ו, פסוק כ"א.
- ^ חז"ל (תלמוד בבלי, מסכת מועד קטן, דף כ"ו עמוד א') ביארו, כי סיבת קריעתו את המגילה דווקא בשלב זה היא מפני שהמגילה המדוברת היא מגילת איכה, ועד הפסוק הרביעי לא נכתב שיאבד את מלכותו, ורק בפסוק החמישי נאמר (מגילת איכה, פרק א', פסוק ה') ”הָיוּ צָרֶיהָ לְרֹאשׁ”.