אלישמע הסופר
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אלישמע הסופר היה שר וסופר בחצר המלך יהויקים.
סיפור מגילת ירמיהו
לאחר שהקריא ברוך בן נריה באוזני העם בבית ה' את מגילת נבואות ירמיהו[1] על החורבן, ירד מיכיהו בן גמריהו, לבית המלך ללשכת הסופר[2] להודיע על דבר המגילה לשרים שישבו שם ובניהם אלישמע הסופר. לאחר ששמעו השרים על דבר המגילה שלחו את יהודי לקרוא לברוך שהקריא להם את המגילה, השרים הורו לברוך להסתתר עם ירמיהו, מפני שהם מוכרחים לספר למלך על המגילה, ואת המגילה עצמה הפקידו בלשכתו של אלישמע הסופר. כששמע המלך על כך שלח את יהודי שהביאה מלשכת אלישמע הסופר והקריאה למלך. לאחר ששמע המלך ארבעה קטעים מהמגילה, קרע אותה בתער סופרים והשליכה אל האח הבוערת בארמונו[3], חלק מן השרים[4] הפצירו במלך שלא לשרוף את המגילה אך הוא סירב.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אפשרויות לייחוסו של אלישמע באתר התנ"ך
- ברוך בן נריה הסופר: נתוח מספר פרקים ביוגרפיים בירמיהו - פרק ל"ו חמ"י גבריהו
- "ואני כותב על הספר בדיו" או הפחד מפני הנשגב דוד קמחי
- השרים העיקריים בחצר המלך ותפקידיהם: הסופר . מאת יצחק אבישור ומיכאל הלצר. אתר מקראנט.
הערות שוליים
- ^ מגילה זו כללה את כל נבואות ירמיהו מימי יאשיהו, ועד השנה הרביעית ליהויקים בן יאשיהו, ספר ירמיהו, פרק ל"ו, פסוקים א'-ב', בחז"ל מובא שזו מגילת איכה.
- ^ ייתכן שהיה אלישמע ראש סופרי המלך, ולשכת הסופר המתוארת כאן הייתה של סופרים רבים אשר הוא עמד בראשם; האנציקלופדיה המקראית באתר כותר
- ^ חז"ל (תלמוד בבלי, מסכת מועד קטן, דף כ"ו עמוד א') ביארו, כי סיבת קריעתו את המגילה דווקא בשלב זה היא מפני שהמגילה המדוברת היא מגילת איכה, ועד הפסוק הרביעי לא נכתב שיאבד את מלכותו, ורק בפסוק החמישי נאמר (איכה, א', ה') ”הָיוּ צָרֶיהָ לְרֹאשׁ”.
- ^ אלנתן ודליהו בן שמעיהו וגמריהו בן שפן.
19173180אלישמע הסופר