גמריהו בן שפן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גְּמַרְיָהוּ בֶן שָׁפָן הוא אישיות מהתנ"ך מספר ירמיהו, סופר ושר בחצר יהויקים מלך יהודה. חי סביב שנת 450 לפנה"ס הוא מוזכר בסיפור מגילת ירמיהו (ספר ירמיהו, פרק כ"ח).

דמותו

גמריהו היה ממשפחה של סופרי המלך; אביו שפן היה סופר למלך יאשיהו, ובן אחיו, גדליהו בן אחיקם, היה מושל יהודה האחרון[דרוש מקור][מפני ש...].

סיפור מגילת ירמיהו

בלשכתו שהייתה ממוקמת בחצר העליונה פתח שער בית ה' החדש[1] הקריא ברוך בן נריה באזני העם את מגילת נבואות ירמיהו על החורבן[2], בנו של גמריהו – מיכיהו, שמע את ברוך מקריא את המגילה בבית ה', וירד לבית המלך ללשכת הסופר להודיע על דבר המגילה לשרים, בין השרים שישבו בלשכת הסופר היה גם אביו – גמריהו. לאחר ששמעו השרים על דבר המגילה שלחו את יהודי לקרוא לברוך שהקריא להם את המגילה, לאחר ששמעוה השרים, אמרו לברוך שילכו הוא וירמיהו להסתתר, מפני שהם יאמרו למלך על דבר המגילה, כששמע המלך על כך שלח את יהודי שהביאה מלשכת אלישמע הסופר והקריאה למלך, לאחר ששמע המלך ארבעה קטעים מהמגילה, הוא קרע אותה בתער סופרים והשליכה אל האח הבוערת בארמונו[3], גמריהו יחד עם אלנתן ודליהו הפצירו במלך שלא לשרוף את המגילה אך הוא סירב.

בית הבולות

בשנת 1982 חשף הארכאולוג יגאל שילה בשטח G של עיר דוד שכבת חורבן ועל גביה 51 בולות עם טביעות חותם מסוף תקופת בית ראשון[4]. בין הבולות הייתה אחת עם השם גמריהו בן שפן אותו זיהה שילה עם גמריהו המקראי. הגילוי של ארכיון הבולות בתוך שכבת החורבן מתאים לתקופה המיוחסת לו בספר ירמיהו, מכיון שחורבן ירושלים התרחשה 18 שנים בלבד לאחר תקופת חייו של גמריהו.

ראו גם

אישים נוספים מסוף תקופת בית ראשון שזוהו על גבי בולות


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ שער המזרח, (תרגום יונתן ספר ירמיהו, פרק ל"ו, פסוק י').
  2. ^ מגילה זו כללה את כל נבואות ירמיהו מימי יאשיהו, ועד השנה הרביעית ליהויקים בן יאשיהו, ספר ירמיהו, פרק ל"ו, פסוקים א'-ב', בחז"ל מובא שזו מגילת איכה
  3. ^ חז"ל (תלמוד בבלי, מסכת מועד קטן, דף כ"ו עמוד א') ביארו, כי סיבת קריעתו את המגילה דווקא בשלב זה היא מפני שהמגילה המדוברת היא מגילת איכה, ועד הפסוק הרביעי לא נכתב שיאבד את מלכותו, ורק בפסוק החמישי נאמר (מגילת איכה, פרק א', פסוק ה') ”הָיוּ צָרֶיהָ לְרֹאשׁ”.
  4. ^ קדמוניות 73-74


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0