וילי בלייכר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה.

העץ שניטע לזכר חסיד אומות העולם וילי בלייכר ביד ושם

וילי בלייכרגרמנית: Willi Bleicher;‏ 1907, בד קנשטט (אנ')‏- 1981, שטוטגרט), היה פעיל איגוד מקצועי, מתנגד המשטר הנאצי וחסיד אומות העולם מגרמניה.

קורות חיים

בלייכר היה בנו החמישי של בן למעמד הפועלים. הוא התעתד להיות פועל מתכת במפעל דיימלר. בצעירותו הצטרף לתנועת הנוער של המפלגה הקומוניסטית של גרמניה ולאחר מכן - למפלגה הקומוניסטית של גרמניה. בשנת 1929 התאכזב מהסטליניזם הפושה במפלגה, ועזב אל המפלגה הקומוניסטית האופוזיציונית של גרמניה (אנ') - מפלגה קומוניסטית גרמנית מתחרה, שהוקמה על ידי מתנגדי הסטליניזם ומתנגדי התכתיבים של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית למפלגות קומוניסטיות אחרות מחוץ לברית המועצות.

לאחר עלייתה של המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה, ירדה המפלגה בה היה חבר בלייכר למחתרת. הוא היה מעורב בפעילות מחתרתית, ובתחילת 1935 נעצר על ידי הגסטפו ונדון למאסר של שלוש שנים. לאחר שריצה את תקופת מאסרו, הוארך מאסרו לתקופה בלתי מוגבלת, והוא נשלח למחנות ריכוז.

בתקופת מלחמת העולם השנייה

בתקופת מלחמת העולם השנייה שהה בלייכר במספר מחנות ריכוז. ב-1944 היה במחנה בוכנוואלד ושם היה בתפקיד קאפו. הוא הפך למנהיג המחתרת של האסירים הפוליטיים במחנה. באוגוסט 1944 הגיעו למחנה כאסירים הרופא הפולני היהודי ד"ר זכריה צווייג ובנו בן השלוש סטפן יז'י צווייג, לימים סופר וצלם. בלייכר ועמיתיו לקחו על עצמם להציל את צווייג הילד מפני גירוש לאושוויץ, והפכו את הישרדותו למטרה. בלייכר עבד במחסן המחנה וארגן ציוד ומקום להסתרתו של סטפן יז'י - מקום שאנשי האס אס הכירו כנגוע בטיפוס ולכן נמנעו מלהיכנס אליו.

כשהופיע שמו של סטפן יז'י ברשימת גירוש, שיחד בלייכר רופא אס אס על מנת שזה יכניס את סטפן יז'י לבית החולים של המחנה. לאחר מכן הועבר סטפן יז'י ל"מחנה הקטן" בבוכנוואלד ושם השגיח עליו אסיר פוליטי אחר בשם יוג'ין וולר (Eugene Waller). סטפן יז'י ואביו שרדו במלחמה.

הגסטפו חשף טקס מחתרתי שערכה תנועת המחתרת בבוכנוואלד לזכר ארנסט תלמאן, וב-28 באוקטובר 1944 נעצר בלייכר על ידי הגסטפו עם חברים אחרים של תנועת המחתרת. בלייכר עונה אך שרד.

לאחר המלחמה

לאחר המלחמה היה בלייכר מזכיר האיגוד המקצועי של עובדי המתכת בבאדן-וירטמברג.

הכרה והנצחה

סיפור ההצלה של צווייג הונצח בספרו של ברונו אפיץ (Apitz) "עירום בין זאבים" (Nackt unter Wölfen) שיצא לאור בשנת 1958 וכן בסרט טלוויזיה וסרט קולנוע.

בשנת 1965 הכיר יד ושם בווילי בלייכר בתור חסיד אומות העולם.

קישורים חיצוניים


ערך זה הוא קצרמר בנושא השואה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29528027וילי בלייכר