סטליניזם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך לא נייטרלי, פשטני, מנוסח בצורה לא אנציקלופדית ומביא קביעות חסרות בסיס.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך לא נייטרלי, פשטני, מנוסח בצורה לא אנציקלופדית ומביא קביעות חסרות בסיס.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יוסיף סטלין

סטליניזם (ברוסית - сталинизм), על שם שליט ברית המועצות יוסיף סטלין, הוא הכינוי למשטר הפוליטי, הכלכלי והאידיאליסטי שהנהיג סטלין בברית המועצות, ולמשטרים דומים שקמו במדינות קומוניסטיות נוספות.

רקע

לאחר פטירת לנין, מנהיג מהפכת אוקטובר ברוסיה ומייסד ברית המועצות, ב-1924, החל סטלין להשתלט בהדרגה על מוקדי כוח במפלגה ובמדינה, עד שהפך לשליט ברית המועצות בפועל. זאת למרות שלנין מתח עליו ביקורת חריפה, ואף טען בצוואתו שיש למצוא דרך "להדיח את סטלין מהתפקיד" (של מזכ"ל המפלגה).

סטלין האמין ב"סוציאליזם בארץ אחת" לעת עתה, קרי ריכוז המאמצים בביסוס ברית המועצות בתור שלטון קומוניסטי. זאת בניגוד בולט לעמדת לנין, שהנהיג מדיניות של 'מהפכה (קומוניסטית) בינלאומית' בתור יעד מרכזי.

ביקורת

סטלין כינה את גישתו בפשטות 'קומוניזם', אם כי כיום רבים נוטים להפריד בין גישתו לבין סוציאליזם, בעיקר בקרב סוציאליסטים.

שתי הטענות העיקריות שתומכות בהפרדה זו, הן היעדר הדמוקרטיה - מעמד הפועלים, הפרולטריון, לא באמת שלט; והעובדה שבפועל, בהחלט התפתחו מעמדות בברית המועצות תחת מנהיגותו של סטלין. אנשי המנגנון המפלגתי (לא רק הבכירים) ומקורביהם, נהנו ממגוון הטבות וזכויות-יתר, שרוב העם לא היה שותף להם.

בנוסף להיעדר הדמוקרטיה, סטלין הפעיל משטרה חשאית גדולה ואכזרית, שרבים - מהשמאל והימין כאחד - רואים בעיקר ככלי לקדם פוליטית את עצמו, ולא ככלי לקידום המהפכה או להגנה על ערכי הקומוניזם.

הסטליניזם במלחמת העולם השנייה

ברית המועצות לא הייתה ערוכה לפלישת גרמניה, והתוצאות בהתאם - בתחילת הפלישה, הגרמנים רשמו במשך חודשים שורה של ניצחונות והתקדמו בקצב יוצא מן הכלל. היה חשש ממשי שהצבא האדום יתפורר, ולכן היה צורך בהנהגה שתנקוט צעדים דרסטיים. צעדי סטלין ספגו ביקורת נוקבת, אך בסופו של דבר, ברית המועצות תחת מנהיגותו ניצחה - ואין ספק שהחלטותיו תרמו לכך.

להלן כמה מצעדיו הבולטים במלחמה:

  • העברת עיקר תעשיית הנשק למזרח ברית המועצות, כולל מיליוני פועליה.
  • הוראה לפרטיזנים לשרוף עד האפר את כל הכפרים בקרבת החזית, כדי למנוע מהגרמנים שתפסו או עשויים לתפוס אותם, מחסה.
  • מדיניות ענישה מחמירה, שלפיה יש להוציא להורג באופן מיידי כל חייל (או קצין) שהיה 'לא נאמן', 'פחדן', התכוון להיכנע או לסגת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סטליניזם בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מדע המדינה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.