ורוד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף וורוד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ורוד
שלשת הקסא #FFC0CB
ייצוג RGB R=255, G=192, B=203
ייצוג HSV H=350, S=25, V=100
ייצוג CMYK C=0, M=63, Y=52, K=0
הספקטרום
הספקטרום
קובץ:Extracted pink rose.png
ורד

ורוד הוא הכינוי לצבע המתקבל מערבוב של הצבעים אדום ולבן ולעיתים מתואר גם כגוון בהיר של אדום. ככל שהוא מכיל יותר אדום, יתקבל צבע ורוד חם יותר, בעוד עירובו עם מינון גבוה של לבן יבהיר אותו וייצור גוון קר יותר.

אטימולוגיה

בעברית, המילה "ורוד" נגזרה משם הפרח ורד. הדבר נכון גם לערבית, שבה נקרא הצבע وَرْدِي (וַרְדִי), לצרפתית (Rose), לגרמנית, רוסית, אורדו ושפות רבות אחרות. באנגלית מקובל לקרוא לצבע זה Pink, אם כי מילה נרדפת למקובלת היא Rose. בשפות אחדות משמעות שם הצבע היא "אדום בהיר", כך למשל בדנית - Lyserød.

המילה העברית לצבע קיימת רק בעברית מודרנית. ב-1898 הציע דוד יודילוביץ בעיתון "הצבי" את השם "ורד", כשם הפרח, עבור הצבע המכונה Rose בצרפתית. אליעזר בן-יהודה חידש את המילה "ורוד" המתאימה למשקל האופייני לצבעים[1].

שימוש וסמליות

ורוד ומגדר

הצבע הוורוד מקושר במערב עם נשיות, כמו שהצבע הכחול מקושר עם גבריות. בהתאם לכך, מקצוע של "צווארון ורוד" הוא מקצוע שמרבית המועסקים בו הם נשים. הקישור הזה חדש יחסית מבחינה היסטורית, ומקורו במחצית הראשונה של המאה העשרים. עד אז נחשב לעיתים דווקא הכחול לצבע "נשי". כך, למשל, מציין כתב העת לנשים Ladies Home Journal בשנת 1918 כי יש דעות שונות בעניין התאמת צבע לבגדי ילדים אך "מקובל בדרך כלל שוורוד מיועד לבנים וכחול לבנות. הסיבה היא שוורוד הוא צבע חזק והחלטי ומתאים יותר לילד בעוד הכחול שהוא עדין יותר מתאים לילדות". יצירות אמנות שנוצרו עד למאה העשרים מציגות פעמים רבות ילדות לבושות כחול וילדים בנים בוורוד[2]. ייתכן כי השימוש הנרחב בכחול (שהיה הצבע הזול ביותר) למדי מלחים ולתלבושת אחידה בפנימיות, הוא שהביא בסופו של דבר לזיהוי שלו עם "בנים" והשאיר את הוורוד לבנות.

לקריאה נוספת

  • רפי וייכרט, השנים המופלאות - רשימות על שירת מאיר ויזלטיר, ספרי עיתון 77, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 2021, הפרק "מעל להרים ומעל לגלים - הרהור על ורוד", עמ' 59–69 - על הוורוד בשירה העברית.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר למנויים בלבד אילון גלעד, איך קיבלו הצבעים השונים את שמותיהם?, באתר הארץ, 20 בדצמבר 2014, מאמרו של יודילוביץ התפרסם ב"הצבי", 18 במרץ 1898, לצפייה במאמר באתר הארכיון "עתונות יהודית היסטורית".
  2. ^ Color and gender


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32107767ורוד