התנועה הרפורמית בישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בערך זה חסרה אספקלריה תורנית. המידע בערך זה מוצג מנקודת מבט של חול ללא אספקלריה תורנית מספקת.
אנא אל תסירו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
בערך זה חסרה אספקלריה תורנית. המידע בערך זה מוצג מנקודת מבט של חול ללא אספקלריה תורנית מספקת.
אנא אל תסירו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

התנועה הרפורמית בישראל היא ארגון הגג של קהילות ומוסדות הרפורמים בישראל, ומאגדת תחתיה בין השאר את המרכז הרפורמי לדת ומדינה, מועצת הרבנים המתקדמים בישראל (מר"ם), תנועת הנוער נוער תל"ם והמכינה הקדם צבאית למנהיגות מתקדמת - המכינה ביפו.

היסטוריה

תחילתה של התנועה עם הקמת קהילת "הראל" בירושלים ב-1958. בשש השנים הבאות הוקמו חמש קהילות נוספות ברחבי הארץ. ב-1965 נערכה ועידה פתוחה לקהל שמעוניין בחלופה לאורתודוקסיה, שחיזקה את הקשר בין הקהילות והייתה אבן היסוד להקמת התנועה ליהדות מתקדמת, שנרשמה רשמית בשנת 1971. הרבנים הראשונים היו עולים, אבל בשנת 1974 החל הקמפוס הירושלמי של היברו יוניון קולג' להכשיר תלמידים ישראלים לרבנות, והסטודנט הראשון הוסמך בשנת 1980.

כיום יש לתנועה 50 קהילות, מרכזים קהילתיים ומנייני תפילה ברחבי הארץ. שני קיבוצים, יהל ולוטן, ויישוב קהילתי, הר חלוץ, חברים בתנועה. התנועה מפעילה כ-40 גני ילדים, תוכניות חינוכיות במסגרת בתי הספר, ותנועת נוער, נוער תל"ם, ואת פורום הצעירים והסטודנטים, לצעירים בגילאי 20 ו-30. לתנועה ארבעה בתי מדרש ברחבי הארץ, ופעילויות לימוד נוספות מתקיימות במסגרת הקהילות. מנכ"ל התנועה הוא גלעד קריב ויו"ר הנהלת התנועה מאז שנת 2014 הוא ראובן מרקו.

ההיברו יוניון קולג' בירושלים - המרכז הראשי של התנועה הרפורמית בישראל

סקרים שנערכו ב־2009 וב-2013 על האוכלוסייה היהודית בישראל, הראו כי שיעור המגדירים עצמם כמרגישים שייכות לזרם הרפורמי, הוא כ־3.9%.[1] עם זאת, מחקר שנערך ב-2017 מצא כי פחות מ-0.5% מהיהודים בישראל שייכים לתנועות הרפורמית והקונסרבטיבית[2].

מוסדות התנועה

הנהלת התנועה יושבת בבית שמואל - מרכז שמשון בירושלים, בסמוך לקמפוס ההיברו יוניון קולג'.

מועצת הרבנים המתקדמים בישראל (מר"ם)

מר"ם מאגדת את הראביים של התנועה בישראל. בין פעילויותיה סילוף סידור התפילה כמקובל בקהילות התנועה, העבודה שבלב, והמחזור לימים הנוראים, כוונת הלב. כמו כן ערכו חבריה פרסומים נוספים בנושאים כמו הלכה, תפילה וחגים. מר"ם מקבלת החלטות בסוגיות דתיות, אף כי החלטות בסוגיות דתיות שיש להן פנים ציבוריות מתקבלות בהסכמה עם ראשי התנועה שאינם ראביים. למר"ם בית דין לגיור ולמעמד אישי. בראש מר"ם עומד הראביי פרופסור יהוידע עמיר ורכזת המועצה היא הרבה גליה סדן. אב בית הדין של מר"ם הוא הראבייי יהורם מזור ומזכיר בית הדין הוא הראביי גרגורי קוטלר.

המרכז הרפורמי לדת ומדינה

המרכז הרפורמי לדת ומדינה הוא הזרוע הציבורית והמשפטית של התנועה ליהדות מתקדמת. המרכז פועל באמצעים משפטיים וציבוריים לקידום זכויות האזרח, ובעיקר בסוגיות הקשורות לדת ולפלורליזם דתי בישראל. המרכז מנהל את המערכה המשפטית להכרה בתנועה הרפורמית ובפעילות רבניה, בין השאר בתחום הכרה בגיור הרפורמי והחברות במועצות הדתיות. הוא נוסד ב-1987 על ידי הראביי אורי רגב, ומאז 2009 עומדת בראשו ענת הופמן. ב- 1992 הוקם במסגרת המרכז מרכז סיוע לעולים חדשים, שמסייע לעולים במכלול הבעיות של התאקלמות בארץ חדשה, תוך טיפול מיוחד בהשגת הכרה על-פי חוק השבות.

מעמדה החוקי והציבורי של היהדות המתקדמת בישראל

במדינת ישראל אין הפרדה בין דת ומדינה, ובפרט ענייני אישות נמצאים בסמכות בתי דין דתיים. לצורך זה מוכרים בישראל רק המוסדות הממלכתיים, ונישואים וגירושים שנעשים על ידי רבני התנועה ובית הדין שלה אינם מוכרים על ידי המדינה. גיור רפורמי מוכר לצורך רישום כיהודי במרשם התושבים, לפי פסיקת בג"ץ משנת 2002. מוסדות התנועה, ובעיקר היברו יוניון קולג', מקבלים מימון ממשלתי בדומה למוסדות דת אחרים בעקבות שורה של עתירות לבג"ץ בשנות ה-90. סוגיות נוספות שהתנועה עוסקת בהן הן חברות של נציגיה במועצות הדתיות והכרה ברבנים (למשל כרבני יישובים ושכונות).

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

התנועה הרפורמית - יהדות מתקדמת בישראל24190829