הפקולטה לכימיה (הטכניון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בנין הפקולטה לכימיה בטכניון
Flickr - Technion - Israel Istitute of Technology - IMG 0969.jpg

הפקולטה לכימיה על שם שוליך של הטכניון בחיפה נוסדה בשנת 1954, והיא עוסקת בהכשרה של מהנדסים בתחום הכימיה. דקאן הפקולטה הוא פרופ' מוריס אייזן. פרופ' הפקולטה יצחק אפלויג כיהן כנשיא הטכניון בשנים 2001 עד 2009.

היסטוריה

בשנת 1954 הוטלה על פרופ' דוד גינצבורג המשימה לפתח את המחלקה לכימיה בטכניון שכללה מספר חוקרים בתחומי הכימיה האנליטית והפיזיקלית. לאחר תקופה של פיתוח וביסוס, קיבלו מחלקות המדע הבסיסי בטכניון, שכללו את מחלקות הכימיה, הפיזיקה והמתמטיקה, מעמד של פקולטות. בשנת 1959 התמזגה הפקולטה לכימיה תעשייתית עם הפקולטה לכימיה. הפקולטות הופרדו שוב בשנת 1962, כל סגל הפקולטה לכימיה תעשייתית (פרט לאחד) נשאר בפקולטה לכימיה. בשנת 1964 המחלקה לכימיה עברה לקומפלקס הבניינים על שם ברנשטיין, קנדה וקומפטון, בו היא שוכנת עד היום.

בשנת 2006 תרם איש העסקים סימור שוליך 20 מיליון דולרים לפקולטה לכימיה. זו אחת התרומות הגדולות שקיבל הטכניון מאז היווסדו. בעקבות תרומה זו שונה שם הפקולטה לפקולטה לכימיה ע"ש שוליך.[1]

הפקולטה כיום

כיום בפקולטה 25 חברי סגל, ושמונה חברי סגל בגמלאות. מעל 380 תלמידים לומדים בפקולטה לתארים ראשונים ומעל 80 לתארים גבוהים, כשליש מתוכם לתואר דוקטור. חברים מסגל הפקולטה עומדים בראש המכונים למחקר מים, אנרגיה, ננוטכנולוגיה וכן מכהנים כסגני המשנה הבכיר לנשיא.

מסלולי לימוד

  • בוגר בביוכימיה מולקולארית - תוכנית משותפת עם הפקולטה לביולוגיה, תוכנית תלת שנתית המספקת רגע בענפי הכימיה וביולוגיה. התוכנית מעניקה תואר ראשון בביוכימיה מולקולארית
  • מסלול משולב כימיה והנדסה כימית - מסלול לימודים משולב עם הפקולטה להנדסה כימית, התוכנית אורכת כארבע שנים. תוכנית זאת נועדה להכשיר כימאים בעלי הבנה מעמיקה בהנדסה כימית.
  • מסלול משולב כימיה ופיזיקה - תוכנית משותפת עם הפקולטה לפיזיקה, מסלול לימודים משולב של כימיה ופיזיקה, התוכנית אורכת כארבע שנים. התוכנית מכשירה את הסטודנטים כחוקרים עבור התעשייה המיקרואלקטרונית והאלקטרואופטית.
  • בוגר בכימיה ותעודת הוראה - בשיתוף עם המחלקה להוראת הטכנולוגיה והמדעים. לימודים באחת משבע מגמות ההתמחות: הוראת מתמטיקה, הוראת פיזיקה, הוראת כימיה, הוראת ביולוגיה, הוראת מדעי המחשב, הוראת טכנולוגיה-מכונות, הוראת אלקטרוניקה-חשמל. משרד החינוך מעניק למקבלי תואר זה רישיון הוראה בבתי ספר על יסודיים בתחום ההתמחות.

בוגרי הפקולטה

לפקולטה יותר מ-2630 בוגרים, מתוכם כ-1691 בוגרי תואר ראשון, 543 בוגרי תואר שני, ו-398 בוגרי תואר דוקטור לפילוסופיה.

בוגרי הפקולטה עובדים בתחומים שונים כמו: פיתוח תרופות, עבודה במרכזיים רפואיים, פיתוח חומרים פולימרים, התעשייה הפטרוכימית, תעשיית הדשנים, ייצור רכיבים בתעשיית ההייטק, ניטור סביבתי וכו'. חלק מהבוגרים ממשיכים את לימודיהם במחקר לתואר שני. סטודנטים שקיבלו גם תעודת הוראה, יכולים לפנות לתעסוקה במערכת החינוך.

קיר התהילה

קיר התהילה בפקולטה לכימיה בטכניון

באמצע שנות ה-50 הוקם עבור הפקולטה לכימיה בניין. זמן קצר לאחר שהושלם הבניין, התגלה סדק גדל בקיר שלפניו עומד המרצה באולם ההרצאות מספר 1. דיקאן הפקולטה פרופ' דוד גינצבורג הציע להפוך את הקיר לקיר שבו שמות גדולי הכימיה של כל הזמנים. בתחילה היו על הקיר שמות של שתי קבוצות – שמות גדולי הכימיה שכבר לא היו בחיים, וחתימות של כימאים דגולים ופעילים. מלכתחילה נקבע ששמות של מדענים ישראלים יוספו לקיר הכבוד רק אם יזכו בפרס נובל בכימיה. פרופ' גינצבורג המשיך והוסיף חתימות על הקיר עד יום מותו.

פרופסור יצחק אפלויג, כדיקאן, החליט כי יתנוססו על הקיר רק חתימותיהם של כלות וחתני פרס נובל בכימיה. בשנת 2004 נוספו ישראלים לרשימה ולקיר התהילה נוספו חתימותיהם של הפרופסורים אברהם הרשקו ואהרן צ'חנובר, בשנת 2008 התווספה לקיר חתימתה של פרופסור עדה יונת, ובשנת 2011 חתימתו של פרופסור דן שכטמן. כיום מתנוססים 385 שמות קיר התהילה בפקולטה לכימיה בטכניון.

פרויקטים עם תלמידי בתי ספר

  • פרויקט ארכימדס - הוא פרויקט שמטרתו הענקת חינוך אקדמי גבוה בכימיה לתלמידי תיכון. הפרויקט קולט כל שנה כ-50 תלמידי תיכון מצטיינים ונמשך על פני כשלוש שנים, עד לסיום בית הספר התיכון. במסגרת הפרויקט לומדים התלמידים קורסים טכניוניים בפקולטה לכימיה בטכניון וזוכים בנקודות קרדיט, אשר יעמדו לרשותם במידה ויחליטו בשלב כלשהו להמשיך את לימודיהם בטכניון, או בכל מוסד אקדמי אחר בארץ.
  • כימיאדה – תחרות בתי ספר ארצית בכימיה המתקיימת בפקולטה לכימיה בטכניון משנת 2000. זוכי התחרות מייצגים את ישראל באולימפיאדת הכימיה הבינלאומית. ישראל משתתפת בתחרות משנת 2005, מאז החלה להשתתף, זכו חברי המשלחות הישראליות בכל שנה במדליות ותעודות הצטיינות.[2]

קישורים חיצוניים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0