הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מוסד לימודי ריקה.


הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון של הטכניון בחיפה נוסדה בשנת 1992, והיא עוסקת בהכשרה של מהנדסי מזון. דיקנית הפקולטה היא פרופ' מרסל מחלוף.

היסטוריה

ראשיתה של הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בשנת 1953 במינויה של ועדה שבחנה את הצורך בייסודה של מחלקה לטכנולוגיה של מזון. הוועדה, שבראשה עמד יוסף ברוורמן, שהיה אז הנספח המדעי בשגרירות ישראל בלונדון, המליצה על הקמת "מדור" עצמאי. בשנת 1954 הוקם המדור תחת השם "הנדסת מזון וביוטכנולוגיה". בעשור הראשון לקיומו פעל המדור באוטונומיה תקציבית, מינהלית ואקדמית, עד שבשנת 1967 הוקמה המחלקה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה.

בסוף שנות השמונים, לאור ההתפתחות המואצת בתחום הביוטכנולוגיה המולקולרית, קיבלה הפקולטה החלטה אסטרטגית להגביר את הפעילות בתחום במספר דרכים: גיוס חברי סגל חדשים, הקמת תשתיות, עידוד המחקר ותוכניות לימודים. אסטרטגיה זו הובילה לייסוד המסלול הראשון בארץ להנדסת ביוטכנולוגיה, ולחנוכת המעבדות לביוטכנולוגיה על שם אוטו-מאירהוף באגף על שם שירלי וארתור ויזין בשנת 1992, השנה בה הפכה המחלקה לפקולטה. בשנת 2004 הוחלט על שינוי שמה של הפקולטה מ"הפקולטה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה" ל"הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון". כיום, פקולטה זו היא בין הבודדות בעולם המשלבת את תחומי הביוטכנולוגיה והמזון תחת קורת גג אחת. בוגרי הפקולטה מצוידים בתואר משולב (הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון), עם התמחות באחד משני המסלולים, וכך הם יכולים להשתלב הן בתעשייה הביוטכנולוגיה, והן בתעשיית המזון.

מבנה הפקולטה

הפקולטה מכילה שלושה אגפים: אגף ההוראה, הכולל אודיטוריום ובו 150 מקומות, כיתות לימוד, חוות מחשבים גדולה וכן את משרדי הפקולטה; האגף המרכזי, הכולל שתי מעבדות הוראה למיקרוביולוגיה, וכימיה ואנליזה של מזון. וכן מעבדת סטודנטים לריאקטורים ביולוגיים. האגף השלישי, הוא אגף מעבדות המחקר הפזור במרחבים השונים של הבניין. באגף זה מצוי מכשור שנועד לתת לסטודנטים התנסות בתהליכים שונים הרווחים בתעשיות המזון והביוטכנולוגיה.

הפקולטה כיום

בפקולטה 14 חברי סגל, כ-400 סטודנטים לתואר ראשון, 80 סטודנטים לתארים מתקדמים. חברי הסגל האקדמי של הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון פעילים בהוראה ובמחקר בתחומים הבאים: הנדסה וטכנולוגיה של מזון, כימיה פיזיקלית של מזון, אריזת מזון, כימיקלים ומוצרים עדינים, בדיקות מזון ואבטחת איכות, רעילות מזון, תזונה, הנדסת ביוטכנולוגיה וגנטיקה, מיקרוביולוגיה של מזון, ביוכימיה של מזון, הנדסת ביוכימיה. הפקולטה כוללת מעבדות מודרניות בתחום הביוטכנולוגיה, אשר כוללות מתקן לבדיקות וניסוי של תהליכים תעשייתיים, ומעבדת אריזה.

מסלולי לימוד

  • בוגר בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה - תוכנית ארבע שנתית המכשירה את הבוגר להיות מהנדס בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה. תוכנית הלימודים מספקת רקע בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה. תוכנית מעניקה תואר ראשון "בוגר במדעים בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה".
  • מסלול משולב כימיה והנדסת מזון וביוטכנולוגיה - תוכנית משותפת עם הפקולטה לכימיה התוכנית מעניקה תואר ראשון בכימיה ותואר ראשון בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה.
  • מסלול משולב ביולוגיה והנדסת מזון וביוטכנולוגיה - תוכנית משותפת עם הפקולטה לביולוגיה התוכנית מעניקה תואר ראשון בביולוגיה ותואר ראשון בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0