המכלול:עקרונות וקווים מנחים ליצירת ערכי אישים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דף זה מתעד עקרונות וקווים מנחים לכתיבה ויצירת ערכים במכלול. הכתוב משקף נורמות מקובלות שיש לפעול לפיהן. למרות זאת, יש מקום לשיקול דעת בנושא והמשתמשים מתבקשים לנהוג לפי השכל הישר.
עקרונות וקווים מנחים
  • עקרונות הכתיבה במכלול
  • עקרונות שנקבעו במכלול ליצירת ערכים:
  • טיוטות עקרונות ליצירת ערכים שיובאו מויקיפדיה:
  • עקרונות כללים
  • זכויות יוצרים
  • מדיניות פנים
חלק מהעקרונות בדף זה לא עמדו לדיון במכלול
חלק מהעקרונות בדף זה לא עמדו לדיון במכלול

דף זה דן בשאלות שעולות לעיתים באשר ליצירת ערך על אישיות מסוימת. אם ברצונכם לכתוב ערך על אישיות שעליה יש לכם מידע, עיינו קודם בדף זה, ואז קבלו את ההחלטה. אם נוצרת סתירה כלשהי בין דף זה לדף המכלול:עקרונות וקווים מנחים, האחרון הוא הקובע.

בספרו "האינטלקטואל, האמת והכוח", מספר שלמה זנד:

"ב־1996 יצא לאור בצרפת המילון הראשון בעולם על אינטלקטואלים. היה זה ספר בן 1,262 עמודים שיוחד אך ורק לאינטלקטואלים שפעלו בזירה הצרפתית במאה העשרים. היות שרבים מהשמות המוזכרים בספר הם של אישים חיים, אלה שנשכחו ולא הוזכרו בפנתאון ה"ספרותי־מדעי" נעלבו קשות"

מצבם של אלה שהם או מעריציהם רוצים להנציחם במכלול נוח יותר, אולם גם כאן יש גבולות, וערכים על דמויות שאינן ראויות להיכלל במכלול נמחקים במהרה.

העיקרון המנחה של הכללים המוצגים כאן הוא שערך על אדם ייכתב רק על מי שהשפיעו באופן משמעותי כלשהו על העולם או האנושות, למשל: בהמצאה או גילוי מדעי, שינוי תפיסות חברתיות, פוליטיות, מדעיות או תרבותיות, המצאה של אידאולוגיה או תרומה משמעותית להפצתה, יצירת יצירה אמנותית או ספרותית ידועה מאוד או בעלת השפעה רבה.

על מי ראוי לכתוב ערך?

קריטריונים כלליים

ישנם מספר קריטריונים ברורים מאליהם ואינטואיטיביים.

  • אנציקלופדיות אחרות: אם האישיות שאודותיה מדובר בערך מופיעה באנציקלופדיה מודפסת, מכובדת ומוכרת, אזי אתם מוזמנים ואף מתבקשים לכתוב עליה ערך.
  • ויקיפדיה העברית: הופעת ערכים בוויקיפדה אינה מצדיקה בהכרח את הופעתם במכלול . ויקיפדיה היא מקור טוב להעתקה ושכתוב של ערכים, אולם חשוב לזכור כי במכלול נדרש חשיבות שונה מזו הנדרשת בויקיפדיה, וייתכן שערכים שנכתבו בה לא יתקבלו בברכה במכלול ואף יימחקו. אם אינכם בטוחים פנו למכלולאי ותיק ושאלו לדעתו.

קריטריונים ספציפיים

ישנם מספר קריטריונים ספציפיים נוספים שיש להביא בחשבון.

  • פיקטיביות: לעיתים, סופרים כותבים ספרים תוך שימוש בשמות־עט. אין לכתוב ערכים נפרדים לסופר ולשם־העט שלו. כל ידע שיש לכם על הסופר ו/או על שם־העט שלו, הכניסו לערך הקיים כבר - אל תיצרו ערך חדש הנושא את שם־העט או את השם האמיתי, אלא צרו הפניה משמות אלה לערך הקיים. אם אין ערך על הסופר-שם־עט בכלל, הפעילו שיקול דעת וכתבו את הערך תחת השם הנפוץ יותר, תוך כדי יצירת הפניה מהשם הנפוץ פחות.
  • פרסום: פרסום אינו טיעון בלעדי לטובת כתיבת הערך. ישנם אנשים חשובים שעליהם יש לכתוב ערך, ולעומת זאת קיימים אנשים ידועים שאינם מצדיקים ערך. רוזלינד פרנקלין, מי שטוענים כיום שגילתה את מבנה הסליל הכפול של ה־DNA, כמעט ואינה ידועה לציבור, שמכיר בעיקר את ג'יימס ווטסון ואת פרנסיס קריק.
  • קיום במציאות: בדרך-כלל רצוי שלא לכתוב ערכים על דמויות משנה מספרים. לעיתים נכתבים דפים המרכזים יחד מספר דמויות, כגון סיינפלד - דמויות משנה.
  • אישיות מפורסמת: אם מדובר באישיות מפורסמת אפשר להכניסה למכלול, גם אם לא תרמה תרומה משמעותית לחברה. הרציונל מאחורי עיקרון זה הוא שהמכלול יכול דווקא לשמש כמקור למידע רציני ומאוזן לגבי אותה אישיות, בניגוד לאתרי מעריצים למיניהם.
  • תרבות חילונית: אם מדובר באישיות המיצגת הערצה והאללה של התרבות החילונית, כספורטאים, דוגמנים זמרים חילוניים וכדומה אין להכניסם למכלול.

זכרו: תמיד ישנם יוצאים מן הכלל! אם האישיות שברצונכם לכתוב עליה אינה תואמת את העקרונות הללו, ואתם עדיין רוצים לכתוב עליה ערך, העלו את הנושא לדיון, ואם האישיות אכן ראויה לערך, תהיה הסכמה של שאר העורכים.

בנוסף קיימים קריטריונים ממוקדים יותר המופיעים בדפי משנה של דף זה.

תארים בשמות ערכי רבנים

שם ערך של רב, יכיל את השם הפרטי, ואם שם משפחתו ו/או עירו מוכרים כחלק משמו - יִכָּתְבוּ גם הם[1].

התואר שיקדים את שמו של הרב, בשם הערך[2]:

  • אישיות תורנית ז"ל: לכל אישיות תורנית שאינה בין החיים, יש להקדים את התואר רבי.
  • אישיות תורנית שליט"א: לכל אישיות תורנית שהיא בין החיים, יש להקדים את התואר הרב.
  • אישיות תורנית לא חרדית: לכל אישיות תורנית לא חרדית, בין החיים או לא, יש להקדים את התואר הרב.
  • בכל מקרה שתפקידה התורני אינו התפקיד שבגינה היא זכאית לערך - אין להקדים לה את התואר[3].

את מי להזכיר בפסקת "משפחתו"

מבין הצאצאים של נשוא הערך לא יוזכרו אלא בנים או חתנים שיש מאפיין בולט לרשום עליהם (כגון תפקיד, פרסום, ספר שהוציאו, כשהמחותנים מפורסמים וכדומה). במקרים יוצאי דופן אפשר יהיה להגיע להסכמה בדיון או בהצבעה.[4]

ניתן להזכיר בפסקת משפחתו כל נכד שיש עליו ערך במכלול, או כל נכד מפורסם[5].

ביקורת ועובדות שליליות בערכי אישים

בכתיבת דברי ביקורת או עובדות שליליות על אישים, בפרט אישים שעדיין בחיים, ראוי להיזהר עוד יותר מן הרגיל. את הטענות כנגד אדם יש להביא בהקשר המתאים ובמידה הראויה בהתאם להלכות לשון הרע. כל הטענות השליליות על אדם צריכות להיות מגובות בסימוכין ראויים, על פי מקורות אמינים ובני-סמכא. אם לא סופקו מקורות לטענות או לעובדות הללו, מותר - וצריך - להסירן מן הערך ולהעביר אותן לדף השיחה עד להבאת מקורות מתאימים. חשוב להדגיש שהדרישה לסימוכין (בכל פרט ועובדה במכלול אבל במיוחד בפסקאות ביקורת) איננה מיועדת רק להוכיח שהביקורת קיימת; הסימוכין נדרשים גם אם מקובל על כולם שהביקורת קיימת. הסימוכין מיועדים לאפשר לכל אחד - גם הכותבים וגם הקוראים - להתרשם בעצמו מתיאור העובדות שעליו מתבסס הערך, ולראות בעצמו אם התיאור נכון, אם הוא מנוסח כמו שצריך, אם הוא מובא בהקשר מתאים וכדומה. לצורך כך יש לתת מראה מקום מדויק שיאפשר לכל אחד לעיין בעצמו בחומר הראשוני או בתיאור שלו על ידי מקור משני בר-סמכא (למשל, כתבה עיתונאית רצינית ולא-מוטה).

פסקת ביקורת בערכי אישים איננה מיועדת לציטוט השמצות ועלבונות שהוטחו באיש. אם ההשמצות והעלבונות הללו הם בעלי חשיבות למהלך חייו או לדמותו של האיש, יש להביאם בתיאור קורות חייו בפירוט. אם הם אינם בעלי חשיבות, אז אין להביאם בערך. פסקת הביקורת כן מיועדת להציג השקפות עולם חולקות וטענות ענייניות שהועלו כנגד פעולותיו או השקפותיו של נשוא הערך, כמובן אם הן בעלות חשיבות מספקת. לגבי כל טענת ביקורת עניינית או אישית המופיעה בערך צריך להיות ברור מיהו הגורם (או מיהם הגורמים) שהעלו את הביקורת; אין להביא ביקורת בנוסח סביל כמו "כנגד ... הופנתה ביקורת על כך ש..." או בנוסח אנונימי כמו "היו שטענו ש...". יש לתאר ככל האפשר גם את הרקע לביקורת, את מידת התקבלותה ואת תוצאותיה.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ לדוגמא רבי ישראל מסלנט
  2. ^ מובהר שכל איזכור של אישיות זאת במקום שאינו שם הערך, יכתב כפי שרגילים לקרותה
  3. ^ כגון ח"כ שכיהן בעבר כראש כולל וזכאי לערך משום היותו ח"כ ולא משום היותו ראש כולל לשעבר
  4. ^ על פי ההחלטה במועצת
  5. ^ ע"פ ההצבעה במועצת
הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0