המכלול:סינון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המכלול - סינון

המטרה ואופן הפעולה של המכלול

מטרת הקמת המכלול היא יצירת אנציקלופדיה מקיפה, שתכיל הן את כל הידע הכללי הנצרך למשתמשים שומרי תורה ומצוות (להלן:שתומ"צ), והן את כל הידע היהודי והתורני. שתהיה בעז"ה מקור המידע המרכזי של כל יהודי שתומ"צ.

במטרה זו אנו מגשימים 2 יעדים:

  1. יצירת אנציקלופדיה כללית, שתכיל את כל הידע הכללי הנצרך למשתמשים שומרי תומ"צ כשהוא נקי ומותאם לנקודת המבט וההשקפה היהודית, כדי שהמשתמשים שתומ"צ הנצרכים לידע כללי, לא יצטרכו לרעות בשדות זרים, המכילים דברי כיעור, פריצות, וכפירה.
  2. יצירת אנציקלופדיה יהודית אותנטית, שתכיל את כל הידע היהודי והתורני ברמה איכותית ומקיפה. שתהווה גם בית לקהילה של חבר עורכים תלמידי חכמים, שיפרו זה את זה, ויצרו ביחד יצירה יהודית ותורנית.

בשל חוסר היכולת להתחיל את יצירת התכנים במכלול מאפס, נבנה המכלול בצורה שהתכנים החופשיים הקיימים בויקיפדיה[1] ובאתרי ויקי אחרים, יהוו את הבסיס הראשוני של התכנים במכלול. תכנים אלו מיובאים למכלול לאחר שהם עוברים התאמה וסינון המתאימים אותם למשתמשים שתומ"צ, כך שבעזרת השקעת משאבים מועטים יחסית, אנו יוצרים אנציקלופדיה כללית המכילה את רוב התוכן הנצרך למשתמשים שתומ"צ, כשהוא נקי ומסונן. שעל גבה, נוכל ליצור בעתיד יצירה אנציקלופדית יהודית אותנטית.

בעיות התוכן בערכים המיובאים מויקיפדיה

בתכנים המיובאים מויקיפדיה, קיימים כמה סוגים של בעייתיות:

תכנים פסולים

חלק מהערכים בויקפדיה, כוללים תכנים או ניסוחים פסולים, אשר אינם מתאימים למשתמשים שתומ"צ, את התכנים הללו ניתן לחלק באופן כללי לשתי קבוצות:

  1. תכנים שהם בעייתיים בעצם, שלא ניתן להתאים אותם למכלול גם על ידי עריכה ושכתוב מחדש (לדוגמה: תמונות שאינן צנועות, ערכים על דוגמניות). תכנים מסוג זה, אינם מתאימים למכלול כלל, והם לא יופיעו במכלול גם בעתיד.
  2. תכנים שאינם ראויים להופיע במכלול בצורתם הנוכחית, אך יתכן שניתן להתאים אותם למכלול על ידי עריכה ושכתוב, (לדוגמה: רוב התכנים המדעיים המכילים כפירה ודעות כוזבות, ניתנים להתאמה, שכן ניתן להפריד בין המידע המדעי הקיים בתוכן, לבין המעטפת של הכפירה שבה הוא עטוף, להבדיל מערכים שהם עצמם כפירה (כגון אבולוציה) שאותם אין אפשרות להתאים למכלול כלל).

תכנים חסרי אספקלריה

חלק מהתכנים בויקיפדיה, הם תכנים שאינם פסולים בעצם, רק שהם מנוסחים מנקודת המבט המערבית/חילונית, או שחסרה בהם נקודת המבט היהודית/תורנית לגבי נושא שהם עוסקים.

תוכן יהודי דל

בנוסף לתכנים הבעייתיים המצויים בערכים המיובאים מויקיפדיה, קיים בהם חסרון משמעותי נוסף. והוא, שמכיוון שרוב הערכים בויקיפדיה נוצרו ע"י משתמשים שאינם שתומ"צ, ממילא עיקר הדגש בהם הוא על התכנים הכלליים בכל ערך, ופחות על התכנים היהודיים/תורניים, כך שחלק גדול מהערכים בויקיפדיה מכילים אמנם כמות משמעותית של תכנים כלליים, אך קיימת בהם דלות נוראה של התכנים היהודיים בנושא.

התאמת הערכים המיובאים למכלול

כפי שהתבאר, התכנים הפסולים מויקיפדיה, מתחלקים לשתי קבוצות, בעוד שההתמודדות עם התכנים הבעייתיים ברמה כזאת שהם אינם ראויים למכלול כלל, היא פשוטה יחסית (מחיקה וצנזור שלהם). עבודת ההתאמה של תכנים שכן ניתן להתאים אותם למכלול, היא ארוכה ומורכבת, שכן יש צורך לגבש כללים ונהלים אחידים, כיצד לנסח ולשכתב מחדש תכנים אלו. כמו כן, התאמה של התכנים שחסרה בהם האספקלריה התורנית, והוספת תכנים יהודיים לערכים הדלים, הם עבודת נמלים מורכבת וארוכה.

התאמה יסודית ומלאה של ערכים מויקיפדיה, היא עבודה הדורשת המון משאבים ודיונים מעמיקים, שלוקחת המון זמן, ואם היינו מנסים להתאים כל ערך שאנו מייבאים למכלול ברמה הגבוהה ביותר, לא היינו מגשימים את היעד בתוך משך זמן סביר, אנציקלופדיה כללית נקייה. ויש צורך לאזן בין שתי מטרות היסוד של המכלול (הקמה מהירה של אנציקלופדיה כללית נקייה שתוכל לשמש תחליף לויקיפדיה מחד, ויצירת אנציקלופדיה מקורית הכתובה מנקודת המבט יהודית/תורנית מאידך).

בשל כך עבודת הסינון וההתאמה של התכנים המיובאים נמשכת במקביל לייבוא רציף של ערכי ויקיפדיה העברית, עם מספר כללי יסוד:

  1. הערכים הכשרים מיובאים כצורתם.
  2. ערכים שיש בהם משפטים בעייתיים, או מונחים בעייתיים, מתוקנים לפי מדיניות אחידה, תוך התייעצות עם עורכי אספקלריה.
  3. ערכי תרבות זרה, כאלו שלא היו נכתבים לכתחילה באנציקלופדיה יהודית, מיובאים כפתיח בלבד.
  4. ערכים בעייתיים בעצם, לא מיובאים כלל.
  5. תמונת נשים מוסרות מהערכים.

במקביל עובדים על בניית ושיפור תשתיות טכניות ומערכתיות שישמרו על עדכניות הערכים במכלול ביחס להתעדכנותם בויקיפדיה.

אספקלריה יהודית

בשלב הבא עוסקים עורכי האספקלריה בניסוח מחדש של התכנים הבעייתיים הניתנים להתאמה, באופן רחב ואחיד. בנוסף יש רצון ליצירה מחדש בצורה עצמאית ומקיפה של כל הערכים העוסקים בנושאים יהודיים ותורניים, והוספת תכנים יהודים משמעותיים לערכים הכלליים.

הפעולות שנעשות בשלב זה:

  1. כתיבה מחדש של כל התכנים הפסולים בערכים שיובאו מויקיפדיה. (התכנים הבעייתיים הניתנים להתאמה, שסווגו וקוטלגו בשלב הסינון הראשון).
  2. השלמת נקודת המבט של האספקלריה התורנית. (בערכים שקוטלגו בשלב הסינון הראשון, כערכים נקיים אך חסרי אספקלריה).
  3. השלמת תכנים יהודיים ותורנים, בערכים שאמנם הם מקיפים מבחינת התוכן הכללי שלהם, אך דלים מבחינת התוכן היהודי/תורני.
  4. יצירה וכתיבה מחדש, של כל הערכים העוסקים בנושאים יהודיים.
  5. שיבוץ תמונות חדשות במקום כל התמונות שהוסרו.
  6. פעילות שוטפת לשמירה על עדכניות התוכן.

מדיניות נקיות וסינון התוכן

כדי להקל על עבודת הייבוא והסינון, וכדי לשמור על צורת עריכה וסינון אחידה, נכתבו במכלול דפי הדרכה, הכוללים את מדיניות הסינון של המכלול. הדפים נכתבו בפירוט ובהרחבה, והם כוללים התייחסות לכל בעיות התוכן שנתקלנו בהם עד עכשיו. בנוסף, בצמוד לכל דף, קיים דף שיחה, שבו ניתן לשאול איך לנהוג בשאלות חדשות שאין להם התייחסות בדפי ההדרכה.

דפי ההדרכה הנכללים בתפריט הניווט: סינון, נכתבו כיחידה משולבת שבה כל דף בנוי על גבי הדף הקודם, והם משלימים זה את זה. מומלץ להקדיש שעה כדי לקרוא פעם אחת בעיון את כל הדפים כסדרם, כדי להבין את מבנה תהליך הסינון במכלול, את סוגי בעיות התוכן, ואת צורות הסינון השונות, דבר זה יחסוך למייבא הרבה אנרגיה וחיפושים בעתיד, שכן לאחר הבנה מלאה של מבנה הסינון, ניתן להבין באופן אינטואיטיבי, איזו צורת סינון מתאימה באופן מיטבי לכל בעיית תוכן.

מומלץ לקרוא את הדפים בפעם הראשונה לפי הסדר, שכן הם נכתבו בצורה שכל דף נבנה כהמשך לדפים שלפניו. להלן מבנה דפי ההדרכה הנכללים בתפריט ניווט: סינון.

דפי מבוא והדרכה כלליים:

  • הדף עקרונות הסינון במכלול (דף זה), הוא דף מבוא כללי המתאר את המטרות של המכלול, ואת ההיגיון של החלוקה העקרונית של הסינון לשלבים.
  • הדף מדריך סינון הוא דף מבוא, המסביר את המבנה הכללי של תהליך הסינון של התכנים בעייתיים, מפרט את רשימת הנושאים הדורשים סינון ועריכה מחדש, ומתאר באופן כללי את כל סוגי הכלים והפתרונות העומדים לרשות המייבא/מסנן.

הדף מחולק לשני חלקים:

  1. סוגי הבעיות: חלק זה מפרט את הסוגים השונים של בעיות התוכן המצויים בויקיפדיה (לכל בעיה יש כינוי קבוע הנקרא: "סוג בעיה"), ומפרט מהי צורת הסינון המתאימה לטיפול מיטיבי בכל סוג של בעיה (חלק זה אינו מתאר את אופן השימוש בכל צורת סינון, אלא רק מתי צריך להשתמש בכל צורת סינון).
  2. צורות הסינון: חלק זה כולל הסברים על אופן השימוש בכל אחת מצורות הסינון השונות.
  3. בסוף הדף מופיעה טבלת סיכום כללית של אפשרויות הסינון במכלול, המסכמת את שני החלקים הראשונים של הדף.
  • הדף מדריך ייבוא הוא דף הדרכה כללי, המסביר כיצד לייבא ערכים באמצעות סקריפט הייבוא, תוך כדי התאמתם למכלול. הייבוא הוא לבעלי הרשאת ייבוא בלבד. דף זה בנוי על חלוקה של כל הערכים בויקיפדיה לחמש קבוצות, שלכל אחת מהן קיימת מדיניות מותאמת לייבוא. מדריך זה הוא דף משלים לדף: מדריך סינון.

לאחר דפי המבוא, בא דפי ההדרכה הכוללים את מדיניות הסינון עצמה:

  • הדף מדיניות הסינון, כולל את מדיניות הסינון של התוכן הבעייתי. בדף מפורטות כל בעיות התוכן העלולות להיות בערכים המיובאים מויקיפדיה, והכללים כיצד לנקות/לסנן אותן.
  • הדף מדיניות מונחים ומושגים, כולל מדיניות ניסוח אחידה, שעל פיה יש לנסח במכלול מחדש את הניסוחים הבעייתיים החוזרים על עצמם פעמים רבות בתכנים הבעייתיים המיובאים מויקיפדיה.
  • בדף מדיניות סינון מדיה מפורטים כללי הנקיות והסינון למדיה.

דפי מדיניות אלו, ניתנים לעריכה רק על ידי הועדה הרוחנית, או מפעילי מערכת בשליחותם. לכל שאלה והצעה בענייני מדיניות הסינון, יש לפנות לדפי השאלות הצמודים לדפים אלו, או לפנות בדוא"ל לועדה הרוחנית.

עורכי המכלול פועלים ללא לאות כדי למנוע הופעת תוכן בלתי הולם במכלול בכל שלב שהוא. עם זאת, אם נפלה שגגה והועתק תוכן מוויקיפדיה ללא בקרה מספקת, שלדעתכם אין לו מקום במכלול, אנא דווחו כאן.

הערות שוליים

  1. ^ התוכן בויקיפדיה הוא תוכן חופשי לשימוש, שניתן להעתיקו בתנאים מסוימים שהמכלול עומד בהם.