מטבעת ארצות הברית
לוגו מטבעת ארצות הברית | |
מידע כללי | |
---|---|
משרד אחראי | מחלקת האוצר של ארצות הברית |
תאריך הקמה | 2 באפריל 1792 |
מנכ"ל | ריצ'רד פטרסון |
מטה מרכזי | וושינגטון די. סי. |
עובדים | 1,845 (2006) |
www.usmint.gov |
מטבעת ארצות הברית (באנגלית: United States Mint) היא המטבעה הלאומית של ארצות הברית, והיא עוסקת בייצור מטבע עבור המדינה, אשר מאפשר לה לקיים מסחר ולנהל כלכלה. המטבעה הראשית ממוקמת בוושינגטון די. סי., וכן קיימים מתקני בת נוספים בפילדלפיה, בדנוור, בסן פרנסיסקו ובווסט פוינט.
המטבעה נוסדה על ידי הקונגרס בחוק שיטת המטבע מ-1792 והוכפפה למחלקת המדינה. לפי התנאים בחוק שיטת המטבע, המטבעה הראשונה הוקמה בפילדלפיה, בבירת ארצות הברית דאז. היה זה המבנה הראשון של הרפובליקה שהוקם לפי המתחייב בחוקה.
המנהל הראשון של המטבעה היה המדען בעל השם דייוויד ריטנהאוס. כיום נושא בתפקיד אדמונד מוי. הנרי וויט היה המפקח הראשון ומעצב המטבעות הראשי. הוא אחראי לעיצוב של חלק מהמטבעות הראשונים של ארצות הברית. עמדה חשובה נוספת במטבעה היא של החרט הראשי, תפקיד שנשאו בו בין היתר: פרנק גספארו, ויליאם בארבר, צ'ארלס בארבר, ג'יימס לונגאיקר, כריסטיאן גוברכט ואנטוני פגוט.
המטבעה הפכה למוסד עצמאי ב-1799, ולפי חוק שיטת המטבע משנת 1873 הוכפפה למחלקת האוצר. בשנת 1981 היא הושמה תחת אחריותו של גזבר ארצות הברית במחלקת האוצר.
היסטוריה
המטבעה הפעילה מספר סניפים מאז שהוקמה בפילדלפיה בשנת 1892 בבניין הנקרא "Ye Olde Mint". עם פתיחת הסניפים של המטבעה נוצר צורך להטביע סימן, מאפיין מזהה של המטבעה, על מנת לזהות את מתקן המקור. הסניפים הראשונים של המטבעה היו בשארלוט, קרוליינה הצפונית, קרוליינה הצפונית (1838–1861), דהלונגה, ג'ורג'יה (1838–1861), וניו אורלינס, לואיזיאנה (1838–1909). המטבעות בשארלוט (סימן זיהוי C) ובדהלונגה (סימן זיהוי D) נפתחו כדי להקל על המקומיים להמיר הפקדות זהב למטבעות, והטביעו רק מטבעות זהב. מלחמת האזרחים האמריקנית גרמה לסגירת שני מוסדות אלו לצמיתות. המטבעה בניו אורלינס (סימן זיהוי O) נסגרה בתחילת מלחמת האזרחים (1861) ולא נפתחה מחדש עד תום תקופת השיקום בשנת 1879. במהלך שתי התקופות בהן פעל המתקן הוטבעו בו מטבעות מזהב ומכסף ב-11 קטרים שונים, אם כי רק עשרה קטרים הוטבעו בו זמנית במטבעה. בשנת 1851 הוטבעו מכסף: מטבע של שלוש סנט, חצי דיים, דיים, רבעים וחצי דולר, ומזהב: דולר, רבע איגל, חצי איגל, איגל ואיגל כפול. כל איגל שווה בערכו ל-2.5 דולר).
סניף חדש נפתח בקרסון סיטי, נבדה, בשנת 1870. הוא פעל עד 1893, עם ארבע שנות הפסקה זמנית מ-1885 עד 1889. כמו הסניפים בשארלוט ודהלונגה, הסניף בקרסון סיטי (סימן זיהוי CC) נפתח כדי לנצל את המחצבים המקומיים, במקרה של קרסון סיטי, עורק גדול של כסף, אף שגם מטבעות זהב הוטבעו שם.
סניף נוסף הוקם בשנת 1920 במנילה בפיליפינים, אז מושבה של ארצות הברית. עד היום הסניף במנילה הוא הסניף היחיד שהוקם מחוץ לגבולות היבשתיים של ארצות הברית. הסניף היה אחראי על ייצור מטבעות של המושבה (יחידות של: אחד, חמש, עשר, עשרים וחמישים סנטאבו). הסניף פעל בין השנים 1920-1922, ושוב בין 1925-1941 (עד כניסת ארצות הברית למלחמת העולם השנייה). מטבעות שהוטבעו במנילה נושאים את הזיהוי M או בלי זיהוי כלל, בדומה למטבעות שהוטבעו בפילדלפיה באותה עת.
מתקנים נוכחים
פילדלפיה
המתקן הגדול ביותר של המטבעה ממקום בפילדלפיה, אחת מארבע מטבעות פעילות. המתקן הנוכחי בפילדלפיה נפתח ב-1969, והוא המטבעה הרביעית לפעול בפילדלפיה. הראשונה נבנתה בשנת 1792, כאשר פילדלפיה הייתה עדיין בירת ארצות הברית, והחלה לפעול ב-1793. עד שנת 1980 לא נשא אף מטבע מן המטבעות שנטבעו בפילדלפיה סימן זיהוי, להוציא מספר מטבעות חריגים שציינו אירועים מיוחדים. בשנת 1980 נתווסף סימן הזיהוי P לכל המטבעות בשיטת המטבע של ארצות הברית להוציא את הסנט. עד שנת 1968 הייתה המטבעה בפילדלפיה אחראית לכמעט כל הטבעות ההגהה וההטבעות לאספנים. המטבעה בפילדלפיה אחראית גם על הכנת התבניות והחריטה של המטבעות. כמו כן, מחלקת העיצוב של המטבע ממוקמת במטבעה בפילדלפיה.
דנוור
הסניף בדנוור החל לפעול ב-1863 כמשרד מקומי לבדיקת דרגת הטוהר של זהב, ארבע שנים לאחר שנמצא זהב באזור. עד סוף המאה המשרד גלגל למעלה מ-5 מיליון דולר בשנה מהפקדות של זהב וכסף, וב-1906, המטבעה פתחה את הסניף החדש שלה בדנוור. דנוור משתמשת בסימן זיהוי D, ומטביעה מטבעות רק למחזור, לבד מההטבעה שלה יחד עם עוד שלוש מטבעות של מטבע 10 דולר מזהב לציון אולימפיאדת לוס אנגלס בשנת 1984. בנוסף, היא גם מייצרת תבניות הטבעה לעצמה ולמטבעות אחרות.
סן פרנסיסקו
הסניף בסן פרנסיסקו נפתח בשנת 1854 על מנת לשרת את המחצבות בקליפורניה בזמן הבהלה לזהב. סימן הזיהוי שלה הוא S. במהרה גדל הסניף מעבר לקיבולת של הבניין הראשון שלו, והוא עבר לבניין חדש בשנת 1874. בניין זה, אחד היחידים ששרדו את רעידת האדמה הגדולה של שנת 1906, שימש עד לשנת 1937, אז נפתח מתקן חדש. הסניף נסגר בשנת 1955 ונפתח מחדש לאחר עשור בעקבות מחסור במטבעות בשנות ה-60. בשנת 1968, עבר אליו רוב הייצור של מטבעות הגהה ומטבעות לאספנים מפילדלפיה, ומאז 1975 הוא מייצר רק מטבעות כאלו, להוציא מספר מטבעות מיוחדים ואחוז מסוים מההטבעות של מטבע הסנט בתחילת שנות ה-80. במטבעות סנט אלו לא ניתן להבחין אם הוטבעו בסן פרנסיסקו או בפילדלפיה.
וסט פוינט
הסניף בווסט פוינט הוא הסניף החדש ביותר של המטבעה, אשר קודם לכן שימש מתקן אחסון למטילים. הוא נפתח לראשונה בשנת 1937, ויוצרו בו מטבעות סנט בין השנים 1973–1986. המטבעה בווסט פוינט קיבלה את מעמדה הרשמי כסניף של המטבעה הראשית ב-31 במרץ 1988. יחד עם מטבע הסנט שכבר הוזכר, שהיה זהה לזה שיוצר בפילדלפיה, טבעה וסט פוינט מספר גדול של מטבעות זיכרון ואספנות הנושאים את סימן הזהות W. בשנת 1996 טבעה וסט פוינט מטבעות דיים, אבל עבור אספנים ולא למחזור. הסניף בווסט פוינט משמש עדיין לאחסון חלק מיתרות הזהב של ארצות הברית, וכיום הוא המתקן היחיד המטביע מטבעות איגל מזהב, מכסף ומפלטינה.
פורט נוקס
אמנם הסניף בפורט נוקס, קנטקי, אינו משמש להטבעת מטבעות, אלא משמש לאחסון חלק מיתרות הזהב, הוא בכל זאת נחשב לאחד הסניפים של המטבעה. מטרת המתקן הוא אחסון מטילי זהב וכסף של ארצות הברית ומדינות אחרות.
תפקידים
המטבעה מנהלת תוכניות כלכליות נרחבות. קו המוצרים כולל ערכות מיוחדות של מטבעות לאספנים, מדליות לאומיות, מטילי זהב, כסף או פלטינה אמריקניים ומטבעות זיכרון לציון אירועים לאומיים כגון אישור החוקה. תחומי הפעילות של המטבעה כוללים:
- ייצור, מטבעות ומטילים מקומיים וזרים.
- ייצור ומכירת מדליות זיכרון לאומיות
- עיצוב וייצור מדליות זהב של הקונגרס
- עיצוב, ייצור ושיווק מטבעות מיוחדים.
- ייצור ומכירת מטבעות הגהה ושאר פריטים הנוגעים למטבעות ומדליות.
- שמירה ובקרה על העברות של מטילים.
- הפצה של זהב וכסף למטרות מורשות.
- הפצת מטבעות מהמטבעות אל הבנק הפדרלי.
יצוין כי המטבעה אינה אחראית על הדפסת שטרות, תחום באחריות הלשכה לחריטה ולהדפסה בתוך משרד האוצר.
בשנת 2000 הייתה המטבעה אחראית על ייצור של 28 מיליארד מטבעות.
משטרת המטבעה, גוף אכיפה פדרלי, אחראי לשמירה על מתקני המטבעה, עובדיה והעתודות הכספיות של ארצות הברית.
סימני זיהוי במטבעות
למעט תקופה קצרה בין השנים 1838–1839, כל המַטבעות שנטבעו במִטבעות לפני 1909 נושאים את סימן המטבעה שייצרה אותם בצד הערך. במטבעות גדולים מזהב וכסף סומנו המטבעות בצד הנושא, מעל לשנת ההטבעה.
בין השנים 1965 ו-1967, עברה המטבעה למטבעות ממתכות רגילות, וכל המטבעות הוטבעו עם סימני זיהוי כדי לא לעודד צבירת מטבעות לפי ערכם. הסימנים עברו לצד הקדמי של הניקל, הדיים, הקוורטר, וחצי הדולר בשנת 1968, והופיעו בצד הנושא של מטבע הדולר שהוחזר למחזור בשנת 1971.
- סנט: שלא כמו בשאר המטבעות, להם היה סימן על צד הערך עד 1964, לסנט לינקולן היה סימן על צד הנושא מתחת לשנה מימין לדיוקנו של לינקולן מאז הפצתו לראשונה ב-1909.
- ניקל: מ-1968 עד 2005 נמצא הסימן נמצא ליד השוליים של צד הערך, בכיוון השעון מהשנה ומימין לדיוקנו של תומאס ג'פרסון. בעיצוב המחודש של צד הנושא של הניקל אשר הופיע בשנת 2006 מופיע הסימן מתחת לשנה בצד הימני התחתון. מטבעות ניקל מוקדמים רבים מהשנים 1938–1964 נמצאים עדיין במחזור, והסימן מופיע אצלם בצד הערך מצד ימין, להוציא המטבעות שהוטבעו בזמן מלחמת העולם השנייה.
- דיים: הסימן מופיע מעל השנה בצד הנושא מימין לדיוקן של פרנקלין דלאנו רוזוולט.
- קוורטר: הסימן מופיע מימין לדיוקן של ג'ורג' וושינגטון.
- חצי דולר: הסימן מופיע מתחת לדיוקן של ג'ון פיצג'רלד קנדי, מעל השנה.
- דולר אייזנהאואר (1971–1978): הסימן מופיע מתחת לדיוקן של דווייט אייזנהאואר, מעל השנה.
- דולר סוזן ב. אנתוני (1979-1981, 1999): הסימן מופיע מימין לדיוקן של סוזן ב. אנתוני.
- דולר סקגוואה (2000-2008): הסימן מופיע מתחת לשנה. בשנת 2009 הועבר הסימן לשולי המטבע.
- דולר נשיאותי (יצא לראשונה ב-2007): הסימן והשנה נמצאים על שולי המטבע.
בשל מחסור בניקל במהלך מלחמת העולם השנייה, שונה הרכב המטבע חמישה סנט כדי לכלול כסף. כדי לסמן את השינוי, סומנו מטבעות ניקל שהוטבעו בפילדלפיה, אשר לא סומנו עד אז, ב-P בתחום מעל מונטיצ'לו בצד האחורי של המטבע. מטבעות דומים מסן פרנסיסקו סומנו באותה צורה, ובאלו מדנוור בא השינוי לידי ביטוי ב-1943. מיקום חדש זה של הסימן נמשך עד 1946, כאשר חזרה כמות הניקל במטבע להרכב שלפני המלחמה.
סימן הזיהוי P הפסיק להופיע אחרי המלחמה, וחזר רק ב-1979 על ה"אנתוני דולר". עד 1982, הוא הופיע על כל ייצור רגיל של מטבעות להוציא הסנט, שעדין לא נושא סימן זיהוי. הסנטים במחזור שהוטבעו בסן פרנסיסקו ובווסט פוינט אינם נושאים סימן גם הם. שכן השימוש במתקנים שלהם נעשה כדי להוריד את העומס מפילדלפיה. בהתחשב במספר הקטן של מטבעות כאלו שיוצרו בכל אחד מהמתקנים האלו, הם היו עלולים להפוך לפריט אספנים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מטבעות ארצות הברית | |
---|---|
|