המועצה החוקתית של צרפת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המועצה החוקתית של צרפת
Conseil constitutionnel
ארמון רויאל (Palais-Royal) משכנה של המועצה החוקתית של צרפת בפריז
ארמון רויאל (Palais-Royal) משכנה של המועצה החוקתית של צרפת בפריז
מאפיינים
שטח שיפוט צרפתצרפת צרפת
היסטוריה
תקופת הפעילות 4 באוקטובר 1958 – הווה (66 שנים)
שופטים
שופטים מכהנים 9
גאוגרפיה
כתובת פריזפריז פריז
סמל צרפת
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של צרפת

פורטל צרפת

המועצה החוקתית של צרפתצרפתית: Conseil constitutionnel) היא הסמכות החוקתית העליונה בצרפת. המועצה נוסדה עם כינונה של חוקת הרפובליקה החמישית ב־4 באוקטובר 1958, ותפקידה המרכזי הוא להבטיח את שמירת העקרונות והכללים החוקתיים של המדינה. היא שוכנת בארמון רויאל (Palais-Royal) שבפריז.

עיקר תפקידה של המועצה הוא לבחון את התאמתם של חוקים לחוקה, במסגרת ביקורת מוקדמת (אפריורית) – כלומר, לאחר אישורם בפרלמנט אך לפני חתימתם על ידי נשיא הרפובליקה. תפקיד זה חל גם על צווים ממשלתיים בעלי תוקף חוקי, שהממשלה מוסמכת להוציא בתחומים מסוימים מכוח הסמכה מהפרלמנט.

סמכויות

סמכויות המועצה נקבעות בחוקה ומפורטות בחוקים אורגניים, וניתן לחלקן לשלוש קטגוריות עיקריות:[1]

סמכויות שיפוטיות – ביקורת נורמטיבית

המועצה מוסמכת לבחון את חוקתיותם של חוקים, הן ביקורת מוקדמת (לפני פרסום החוק) והן ביקורת מאוחרת (לאחר כניסת החוק לתוקף).

  • ביקורת מוקדמת: כל חוק אורגני ותקנוני הפרלמנט חייבים להיבחן על ידי המועצה לפני פרסומם. גם התחייבויות בינלאומיות, חוקים רגילים וחוקים של שטחים תלויים כמו קלדוניה החדשה יכולים להיבחן ביוזמת גופים פוליטיים – הנשיא, ראש הממשלה, יושבי ראש בתי הפרלמנט או 60 חברי פרלמנט.
  • ביקורת מאוחרת: מאז 1 במרץ 2010, בעקבות תיקון חוקתי מ-2008, המועצה מוסמכת לדון בשאלת חוקתיות סעיף קיים ביוזמת בית המשפט העליון או מועצת המדינה, כאשר מועלה ספק על פגיעתו בזכויות חוקתיות במהלך הליך משפטי.

בנוסף, המועצה קובעת את גבולות הסמכות בין תחום החקיקה לבין התחום הרגולטורי, ומוסמכת להכריע גם לגבי חוקיות הצגת הצעות חוק בהתאם לחוק אורגני מ-2009.

חדר ישיבות המועצה

המועצה גם מוסמכת להכריע בסוגיות של חלוקת סמכויות בין המדינה לבין חלק מהטריטוריות שמעבר לים (כגון פולינזיה הצרפתית, סן-ברתלמי וסן-מרטן).

סכסוכים בחירות ומשאלי עם

המועצה מפקחת על תקינות הבחירות לנשיאות הרפובליקה ולמשאלי עם, ומכריזה על תוצאותיהם. היא מוסמכת לפסול מועמדים לפרלמנט, להכריז על אי-כשירות, או לפסול חברי פרלמנט במקרה של אי-התאמה.

בעקבות חקיקה בנושא מימון בחירות, חלה עלייה בפניות לבחינת תקינות הליכים בחירות, והמועצה הפכה לגוף משמעותי בפיקוח על ההוצאות בבחירות לנשיאות ולפרלמנט. נכון ל-4 באוקטובר 2012, פרסמה המועצה 2,871 פסקי דין הקשורים לבחירות ו-889 פסקי דין הקשורים לחקיקה (מתוכם 650 פסקי התאמה לחוקה).

סמכויות מייעצות

המועצה מעניקה חוות דעת לנשיא הרפובליקה באשר ליישום סעיף 16 לחוקה – סעיף שמקנה לנשיא סמכויות חריגות בעת חירום. היא גם בוחנת אם התנאים להפעלתו עדיין מתקיימים לאחר פרק זמן מסוים.

בנוסף, הממשלה מתייעצת עם המועצה בנוגע לנוהלי ספירת קולות בבחירות לנשיאות ובמשאלי עם. המועצה אף מפרסמת תצפיות על בחירות עבר ועתיד, מתוך מטרה להציע שיפורים למערכת הבחירות.

הרכב

המועצה מורכבת מתשעה חברים, המתמנים לתקופה של תשע שנים. הנשיא, יושב ראש האספה הלאומית ויושב ראש הסנאט ממנים כל אחד שלושה חברים. המועצה מתכנסת תמיד במליאתה, ודיוניה מתקיימים ברוב של לפחות שבעה חברים. במקרה של תיקו, קולו של הנשיא הוא הקובע. אין אפשרות להבעת דעת מיעוט, והדיונים וההצבעות אינם פתוחים לציבור.[2]

סדרי דין

המועצה החוקתית פועלת על פי פניות שמוגשות אליה. כאשר מדובר בבחינה מוקדמת של חוק לפני פרסומו, עליה להכריע תוך חודש, או תוך שמונה ימים במקרה דחוף. כאשר מועלה שאלת עדיפות חוקתית (question prioritaire de constitutionnalité, QPC) במהלך דיון משפטי, ניתנים למועצה שלושה חודשים להכריע, ובמהלכם הצדדים יכולים להגיש טיעונים ותגובות.

הטיפול בתיקים נמסר לחבר מועצה המשמש כמדווח (rapporteur), המתמנה על ידי נשיא המועצה, למעט במקרים של סכסוכים בחירות. במקרים אלה, הטיפול נמסר לאחת משלוש ועדות, כל אחת בת שלושה חברים ממונים מגופים שונים.

ההליכים נעשים לרוב בכתב, אך בתיקים הקשורים לסכסוכי בחירות או לשאלת עדיפות חוקתית, ניתן לקיים דיון פומבי.[1]

קישורים חיצוניים

אתר האינטרנט הרשמי של המועצה החוקתית של צרפת (בצרפתית ובאנגלית)

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

המועצה החוקתית של צרפת40820486Q1127218

  1. ^ 1.0 1.1 General Overview, The Constitutional Council
  2. Current Composition, The Constitutional Council