בית המשפט לערעורים של צרפת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית המשפט לערעורים של צרפת
Court of Cassation
היכל בית המשפט על איל דה לה סיטה, כפי שנראה מגדות הסן
היכל בית המשפט על איל דה לה סיטה, כפי שנראה מגדות הסן
היכל בית המשפט על איל דה לה סיטה, כפי שנראה מגדות הסן
מאפיינים
מדינה צרפתצרפת צרפת
היסטוריה
תקופת הפעילות 1791–הווה (כ־234 שנים)

בית המשפט לערעורים של צרפתצרפתית: Cour de cassation) הוא בית המשפט הגבוה ביותר במערכת המשפט האזרחית והפלילית של צרפת. הוא נושא באחריות ליצירת אחידות בפרשנות החוק ברחבי המדינה, ונחשב לערכאה עליונה שבסמכותה לבחון האם פסקי הדין שניתנו בערכאות נמוכות יושמו בהתאם לכללי המשפט, אך אינו דן לגופם של ממצאי העובדה שנקבעו על ידי בתי המשפט הקודמים.

שורשיו של בית הדין לערעורים נעוצים בתקופת המהפכה הצרפתית, כאשר ב-1790 הוקם "טריבונל הערעורים", שלימים שונה שמו ל-Cour de cassation. עם זאת, עקרון הביקורת השיפוטית על החלטות בתי המשפט היה קיים עוד בתקופת המשטר הישן, אז ניתן היה לערער על החלטות הפרלמנטים בפני מועצת המלך. המהפכה עיצבה מחדש את מוסד זה והעבירה את הסמכות מידי הריבון לבתי המשפט.

מעמד וסמכויות

ייחודו של בית הדין לערעורים נובע משני מאפיינים מרכזיים:[1]

  • ייחודיות מוסדית – מדובר בבית משפט אחד ויחיד לרפובליקה כולה. תפקידו המרכזי הוא להבטיח אחידות בפסיקה ולבסס הלכות משפטיות מחייבות.
  • ביקורת משפטית ולא מהותית – בית הדין אינו מהווה "ערכאה שלישית" במובן המסורתי. הוא אינו דן מחדש בעובדות אלא קובע אם הערכאות הקודמות יישמו את הדין כראוי, בהתאם לעובדות שנקבעו בפסקי דינן.

לבית הדין סמכות לדון בערעורים על פסקי דין אזרחיים, פליליים, מסחריים וחברתיים שניתנו בבתי המשפט בערכאה ראשונה (כגון בתי דין לעבודה, בתי משפט מסחריים ובתי משפט אזרחיים), ובפסקי דין של ערכאות הערעור. דיוניו נחשבים להליך חריג ובעל חשיבות עקרונית.

לבית הדין סמכויות נוספות, כגון:[1]

  • מתן חוות דעת ייעוציות לפרשנות חוק
  • השתתפות בהרכבים של ועדות ממלכתיות שונות
  • פיקוח על מערכת השפיטה והכשרות שופטים

מבנה וארגון

סמל צרפת
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של צרפת

פורטל צרפת

בית הדין מורכב משש מחלקות (לשכות), אשר כל אחת מהן מתמחה בתחום משפטי אחר:[1]

  • שלוש לשכות אזרחיות (ראשונה, שנייה ושלישית)
  • לשכה פלילית
  • לשכה לעבודה
  • לשכה מסחרית וכלכלית

כל לשכה עומדת בראשה נשיא מחלקה, וההרכב משתנה לפי סוג ההליך. במקרים פשוטים הערעור נדחה בהרכב של שלושה שופטים. במקרים מהותיים יותר, ההרכב כולל חמישה שופטים לפחות, ולעיתים נדירות – כינוס מלא של לשכה א

ו הרכב מורחב בין-מחלקתי (chambres mixtes), או אף מועצה מלאה (Assemblée plénière) שמורכבת מ-19 חברים ומכונסת רק בדיונים בעלי חשיבות ציבורית או משפטית יוצאת דופן.

נשיא בית הדין

בראש בית הדין עומד הנשיא הראשון (Premier président), שהוא השופט הבכיר ביותר בצרפת. לנשיא תפקידים שיפוטיים, מנהליים וייצוגיים:

  • הוא קובע את הרכבי השופטים.
  • מקבל החלטות בעניין לוחות זמנים ודיונים דחופים.
  • מייצג את מערכת המשפט כלפי המדינה והציבור.
  • משמש יו"ר מועצת השיפוט העליונה והנהלת בית הספר הלאומי לשופטים.

הפרקליטות הכללית

בבית הדין פועלת גם הפרקליטות הכללית (Parquet général), שבראשה עומד פרקליט המדינה (Procureur général). בניגוד לפרקליטויות אחרות בצרפת, גוף זה אינו עוסק בהעמדה לדין אלא משמש תפקיד עצמאי ועיוני – מייצג את האינטרס הציבורי בפני בית הדין ומביע חוות דעת משפטיות. חבריו אינם כפופים לשר המשפטים או לפרקליט המדינה עצמו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 About the Court, The Cour de cassation (Court of cassation)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בית המשפט לערעורים של צרפת40820809Q1138599