חוק המספרים הגדולים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בתורת ההסתברות ובסטטיסטיקה, חוק המספרים הגדולים הוא שמם המשותף של שני משפטים העוסקים בהתנהגות הממוצע במדגמים גדולים, הנקראים החוק החלש והחוק החזק. משפט הגבול המרכזי מספק תיאור מדויק יותר של התנהגות הממוצע, אבל חוקי המספרים הגדולים חלים במקרים כלליים יותר.

החוק החלש

החוק החלש של המספרים הגדולים קובע כי סדרת הממוצעים מתכנסת בהסתברות אל התוחלת, כלומר, הסיכוי של הממוצע להיות רחוק מן התוחלת שואף לאפס כאשר גודל המדגם שואף לאינסוף.

גרסה פרטית

תהי סדרה של משתנים מקריים בלתי מתואמים, בעלי אותה תוחלת סופית ואותה שונות סופית . נסמן הפענוח נכשל (שגיאת המרה. השרת ("https://wikimedia.org/api/rest_") השיב: "Cannot get mml. Server problem."): {\displaystyle \ {\bar {X}}_{n}={\frac {X_{1}+\dots +X_{n}}{n}}} .

החוק החלש של המספרים הגדולים קובע שלכל מתקיים .

ניתן להוכיח גרסה זו מאי-שוויון צ'בישב:

גרסה מוכללת

ניתן להחליש את תנאי המשפט - אין צורך להניח כי למשתנים המקריים יש שונות סופית אם כי במקרה זה לא מספיק להניח שהמ"מ בלתי מתואמים וצריך להניח אי תלות מלאה. הוכחת גרסה זו מסובכת יותר.

ראשית נוכיח כי יש התכנסות של הממוצע אל התוחלת בהתפלגות. ידוע כי טענה זו שקולה לכך שיש התכנסות של הפונקציה האופיינית: . בנוסף, ידוע ש-, ולכן:

וזו אכן הפונקציה האופיינית של המ"מ הקבוע .

כעת, ניתן להוכיח את טענת המשפט. מתקיים:

כעת, לפי החלק הראשון, מתקיים , ולכן

מש"ל

החוק החזק

החוק החזק של המספרים הגדולים קובע שסדרת הממוצעים מתכנסת כמעט בוודאות, ושגבולה הוא התוחלת. מהתכנסות כמעט בוודאות הנובעת מהחוק החזק אפשר להסיק את החוק החלש; מצד שני, ההתכנסות בהתפלגות של שאותה מבטיח משפט הגבול המרכזי, גוררת התכנסות כמעט בוודאות של הממוצעים.

תהי סדרה של משתנים מקריים בלתי תלויים בעלי אותה התפלגות, שיש לה תוחלת סופית ואינטגרבילית לבג (שונות סופית אינה נדרשת).

נסמן . החוק החזק של המספרים הגדולים קובע שבהסתברות 1, מתקיים .

המתמטיקאי אנדריי קולמוגורוב הראה שהמשפט מתקיים גם אם המשתנים אינם שווי התפלגות, ובלבד שיש להם אותה תוחלת, ושסדרת השונויות מקיימת את תנאי קולמוגורוב: הטור מתכנס.

החוק החלש לעומת החוק החזק

ייתכנו מקרים בהם החוק החזק אינו תקף מכיוון שערך התוחלת של המשתנה המקרי בערך מוחלט אינו סופי - כלומר מתקיים , ואילו החוק החלש כן תקף. בתורת ההסתברות מנסים למצוא תנאים אחרים או חלשים יותר בהם מתקיימים משפטי גבול שונים.

שני החוקים שונים מהותית ואין חוק שמכליל את שניהם. התנאים עבור כל אחד מהחוקים נותר שונה; החוק החלש חל במקרים יותר כלליים מהחוק החזק.

מתמטיקאים חלוקים בדעתם לגביי אפשרות זו[1]

מקרה אחד כזה הוא המקרה של משתנים אקראיים מתחלפים (exchangeable random variables), הנותן תנאי הכרחי ומספיק להתכנסות ומכליל את החוק החלש, ובו החוק החזק איננו תקף[2].

להלן מספר דוגמאות:

  1. טרנספורמציה של מ"מ המתפלג מעריכית עם פרמטר 1, בעל התוחלת: הפענוח נכשל (שגיאת המרה. השרת ("https://wikimedia.org/api/rest_") השיב: "Cannot get mml. Server problem."): {\displaystyle E\left({\frac {sin(x)e^{x}}{x}}\right)=\ \int _{0}^{\infty }{\frac {sin(x)e^{x}}{x}}e^{-x}dx={\frac {\pi }{2}}} .
  2. טרנספורמציה של מ"מ בדיד המתפלג גאומטרית עם הסתברות 0.5 בעלת התוחלת : הפענוח נכשל (שגיאת המרה. השרת ("https://wikimedia.org/api/rest_") השיב: "Cannot get mml. Server problem."): {\displaystyle E\left({\frac {2^{x}(-1)^{x}}{x}}\right)=\ \sum _{1}^{\infty }{\frac {2^{x}(-1)^{x}}{x}}2^{-x}=-ln(2)} .
  3. עבור ההתפלגות (להרחבה ראו גם כאן)

יישומים

חוק המספרים הוא משפט חשוב בתורת המספרים, לו יישומים בתורה עצמה ומחוצה שלה.

בתורת ההסתברות

ראשית, בעזרת החוק החלש מוכיחים את החוק החזק.

מחוץ להסתברות

באנליזה

בעזרת החוק החלש ניתן לחשב גבולות של אינטגרלים. למשל, נציג דרך לחישוב הגבול .

כדי לעשות זאת, ניקח משתנים מקריים בלתי תלויים מתפלגים אחיד על (עם מידת לבג). למשתנים אלו תוחלת , ובפרט סופית. כעת, המשתנים במרחב האוקלידי הם בלתי תלויים, ולכן האינטגרל הוא . כעת, לפי חוק המספרים החלש יש התכנסות ; התכנסות בהתפלגות שקולה להתכנסות חלשה, ולכן מתקיים

הפענוח נכשל (שגיאת המרה. השרת ("https://wikimedia.org/api/rest_") השיב: "Cannot get mml. Server problem."): {\displaystyle L=E\left[\sin \left({\frac {1}{2}}\right)\right]=\sin \left({\frac {1}{2}}\right)} .

בתורת המספרים

ערך מורחב – מספר נורמלי

בעזרת החוק החזק אפשר להוכיח שכמעט כל המספרים הממשיים הם מספרים נורמליים, כלומר הספרות בפיתוח העשרוני שלהם מופיעות כאילו נבחרו באקראי תחת התפלגות שווה. עם זאת, קשה להצביע על מספרים קונקרטיים המקיימים את התכונה.

ראו גם


קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


הערות שוליים