דנקז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דנקז
ደንቀዝ
הארמון בדנקז
הארמון בדנקז
הארמון בדנקז
מדינה אתיופיהאתיופיה אתיופיה
מחוז צפון גונדר
אזור זמן UTC +3

דנקזגעז: ደንቀዝ) הוא כפר במחוז צפון גונדר שבמדינת אמהרה בצפון אתיופיה. הכפר שוכן בגובה של 2,427 עד 2,808 מטרים מעל פני הים, כ-23 ק"מ צפונית-מזרחית לאגם טאנה וכ-21 ק"מ דרומית-מזרחית לעיר גונדר. בתי הכפר שוכנים בפיזור ניכר בין טראסות חקלאיות המשתפלות בתלילות לעבר חופי האגם.

היסטוריה

על גבעה בדנקז, שהיה ידוע בשם "גומנגה" (פורטוגזית Gomenghe או Gomnagé), הקים הקיסר סוסניוס ב-1619, מעוז מלכותי קטן עשוי אבן. המבנה שכלל תשעה חדרים הוקף בארבע פינותיו במגדלים עגולים קטנים, וסמוך לו הוקמה קפלה. הרקע לבחירה באתר למטרה זו נעוץ באגדה רווחת, לפיה נגלתה הבתולה לקיסר דווית השני (שלט 1507-1540), ובישרה לו כי בירתו המבורכת בידי שמיים תקום במקום ששמו מתחיל בצליל "ג", או ליתר דיוק, בהברה "גו". מסיבה זו הוקמו מעוזים מלכותיים גם בגורגורה ובגוזרה, וכן בפאסיל גמב שבגונדר, אשר הייתה לימים לבירת הקיסרות.

מנואל דה אלמיידה דיווח כי הקיסר שהה בדנקז משך עשר עונות גשומות רצופות, וציין כי:

"כבר ארבע או חמש שנים חלפו מאז שהקיסר - כאשר מספר בנאים מהודו הובאו בידי הפטריארך - הקים ארמון אבן וסיד; מבנה שהיה לפלא בארץ זו ודבר-מה שטרם נראה או עלה בדמיונו של איש, ומעלותיו הן כאלה שהיה נחשב לבעל ערך ונאה בכל מקום. הוא ניצב בינות לשתי חומות ארוכות ורחבות עד מאוד, במיקום החולש על כל היתר, ועל-כן נצפה ממרחק רב. יש לו אולמות וחדרים בקומת הקרקע ובקומה הראשונה, מעוצבים כולם בפרופורציה, ומרפסות מהן נשקף מראה לא רק אל כל המחנה ואל דנקז, כי עד מקומות רחוקים מאד השוכנים בכל הכיוונים".[1]

לדברי דה אלמיידה שכנו סביב הארמון מבנים רבים מאוד, רובם עגולים, והם שיוו לאתר מראה של הר מסולע ולא של עיר. עוד שכנה במקום כנסייה.

גם בכרוניקה של הקיסר נזכרה העובדה שבנאים אירופים הקימו עבורו שני ארמונות - האחד בדנקז והשני בגורגורה. הסתירה לכאורה בזהות הבנאים - הודים או אירופים - נובעת מהעובדה שהיו אלה כנראה אנשי מלאכה שהובאו מגואה הפורטוגזית. הכרוניקה הקיסרית מוסיפה שבמפעל הבנייה לקחו חלק גם אנשי מקצוע מקומיים ומצרים.

מבקרים שהזדמנו לדנקז בשנות ה-30 של המאה ה-19 עמדו על כך שבמקום בו שכן המתחם הקיסרי מוקף החומה ניצב מבנה הרוס.

הערות שוליים

  1. ^ Ethiopia, the unknown land, Stuart Munro-Hay, I.B.Tauris publishers, 2008 מסת"ב 9781860647444. עמ' 173.