דניאל ברונר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דניאל ברונר
דניאל ברונר,1963
דניאל ברונר,1963
לידה 29 בדצמבר 1914 (גיל: 109)
וינה
פטירה ישראל
התמחות קרדיולוגיה

דניאל (דולפי) בּרוּנֶר (29 בדצמבר 191430 במאי 2009) היה רופא פנימאי ישראלי, ממובילי תחום הרפואה בישראל בימי ראשית המדינה, מאבות מקצוע הקרדיולוגיה בישראל וממקימי בית החולים דונולו והמכון למחקר קרדיווסקולרי בבית החולים וולפסון.

ביוגרפיה

אדולף (דוֹלפי) ברונר (Brunner) נולד בדצמבר 1914 ברובע ה-3 של העיר וינה בירת אוסטריה, למשפחה זעיר-בורגנית יהודית מתבוללת, בנם של סופי וברנהארד ברונר ואח צעיר להאנס. בצעירותו הצטרף לתנועת הנוער היהודית "צעירנו", ובשנת 1930 החליט על צירוף התנועה לתנועת "מכבי הצעיר" היהודית-ציונית, לאחר שהושפע עמוקות מספרו של יוזף קסטיין "תולדות העם היהודי".[דרושה הבהרה] בהמשך התמנה לתפקיד יושב ראש הוועד המנהל של מכבי הצעיר בווינה ולאחד ממנהלי תנועת "החלוץ", ארגון הגג של תנועות הנוער הציוניות. במסגרת תפקידיו סייע להעלות יהודים רבים מאוסטריה לארץ ישראל. עד לשנת 1934 ארגן שלוש קבוצות של עליית הנוער שהגיעו לקריית ענבים, ועם החמרת הבריטים עם המעפילים עסק בהעלאה בלתי לגאלית של נוער יהודי. לאחר סיפוח אוסטריה לגרמניה הנאצית הצליח עוד להבריח יהודים רבים מווינה, עד שנאלץ לברוח בעצמו והגיע לארץ ישראל ב-1940. הוריו עלו לארץ אף הם.

ברונר למד רפואה באוניברסיטת וינה בשנים 19331938, וקיבל את התואר שבועות ספורים לפני שהסטודנטים יהודים במדינה נאלצו להפסיק את לימודיהם. את דרכו בתחום הרפואה בארץ ישראל החל כעוזר סגן מנהל של מרפאת זמנהוף. כעבור שנים אחדות, בשנת 1943, התמנה לרופא בית בבית החולים בילינסון במחלקתו של פרופ' הרי הלר. בשנת 1947 היה ממקימי בית החולים הצבאי הראשון בכפר גלעדי, ובתום הקרבות של מלחמת העצמאות היה ממקימי המחלקה הפנימית בבית החולים תל השומר. בשנת 1949 היה ממקימי בית החולים דונולו ביפו והתמנה למנהל אגף א' של בית החולים. ברונר הקים את מחלקה פנימית א' וניהל אותה עד 1981. ולצידה מכון מחקר ראשון מסוגו בישראל אשר עסק בקשר שבין השומנים בדם למחלות לב. ברונר היה הראשון בישראל והשני בעולם כולו שהגדיר את שני מרכיבי הכולסטרול בדם ה-HDL וה-LDL ותפקידם. ברונר היה ממקימי ומראשי תורת הקרדיולוגיה בישראל, עמד בראש ועדות מקצועיות רבות ושימש כיו"ר האגודה לרפואה פנימית בהסתדרות הרפואית. עיקר תרומתו בתחום הקרדיולוגיה הייתה בשיקום חולי לב, בפיתוח הרפואה הספורטיבית ובהנחלת הכללים הבסיסיים לתזונה נכונה ופעילות גופנית כערובה למניעת מחלות לב.

בהמשך הועבר בית החולים דונולו למקומו החדש ונקרא בית החולים וולפסון בחולון. במקביל לפעילותו כמנהל מחלקה ניהל את מכון המחקר להיגיינה פיזיולוגית בבית חולים וולפסון, אשר היה מעורב במחקרים בינ"ל רבים, בהיקפים חסרי תקדים בישראל. (כאות כבוד והוקרה, לאחר פרישתו, נקרא על שמו - מכון ברונר למחקר קרדיווסקולרי[1]).

בשנת 1966 התמנה כפרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.[2]

בשנת תשנ"ח-1998 הוכתר בתואר יקיר העיר תל אביב-יפו.

היה נשוי לתמרה ברונר, אב לשלושה: יובל בר-נר, שלומית מלר ואסנת מרים (מירי) נוי, וסב לנכדים.

ברונר נפטר ב-2009, בן 94 במותו.

ספריו

  • דניאל ברונר, ב. פ. מילר, לאורנס גלטון, כיצד למנוע התקף לב?; הפרקים מאנגלית תורגמו על ידי אברהם רימון, ירושלים: א. רובינשטין, 1978.
  • Physical Activity and Aging Volume 4, Brunner, D & Jok, E. Karger, 1970
  • Studies in Preventive Cardiology: Coronary Heart Disease, Dep. of Health Education & welfare, USA 1973
  • Freedom From Heart Attacks, Miller, F.M; Galton, F; Brunner, D. Touchstone, 1974
  • Frontiers of Internal Medicine, Blonhime, S.H; Alkan, W.J; Brunner, D. Karger, 1975
  • The Role of Exercise in Internal Medicine, Brunner, D & Jokl, E. Karger, 1977

אוטוביוגרפיה

  • דניאל ברונר, דולפי, תעשה משהו: סיפורי חיים; נכתב מפי דולפי ברונר בשנים 2006–2008 בידי ליזה יושקוביץ ; עריכה והבאה לדפוס: יובל בר-נר, [הרצליה : חמו"ל], תשס"ט 2008.

לקריאה נוספת

ביבליוגרפיה של מאמריו: בתוך דולפי, תעשה משהו (תשס"ט 2008), עמ' 129–139.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מכון ברונר למחקר קרדיווסקולרי, באתר המרכז הרפואי וולפסון.
  2. ^ 'Brunner, Daniel', in: Nathan Koren, Jewish Physicians: A Biographical Index, Jerusalem: Israel Universities Press, 1973, p. 160.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30449341דניאל ברונר