דוד (משפחה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דוד מוגדר בדרך כלל כקרוב משפחה זכר שהוא אח להורה או נשוי לאח או אחות של הורה. דודים מלידה הם קרובי משפחה מדרגה שנייה. המקבילה הנשית של דוד היא דודה, ומערכת היחסים ההדדית היא של אחיין או אחיינית.

בתרבויות ומשפחות מסוימות, ילדים עשויים להתייחס לדודניהם של הוריהם כדוד (או דודה). זה משמש גם כתואר של כבוד לקרובים מבוגרים, שכנים, מכרים, חברי משפחה ואפילו זרים מוחלטים, למשל זקני אוסטרליה האבוריג'ינים. השימוש במונח באופן זה הוא סוג של קרבה פיקטיבית.

תנאים נוספים

דודים לפי דורות
  • דוד למחצה הוא אח-למחצה של ההורה.
  • דוד יכול להיות גם לבעל של דודתו או לבן הזוג של דוד.
  • דוד רבא או דוד גדול הוא אח של סבא או סבתא.

גנטיקה

דודים מלידה (אח או אחות של הורים) קשורים לאחייניותיהם ואחייניהם ב-25% מהגנום. מכיוון שדודים למחצה קשורים דרך אחים למחצה, הם קשורים ב-12.5%. דודים שאינם בני משפחה (בן זוג של קרוב משפחה) אינם קשורים בדם.

וריאציות תרבותיות

ערבית

בערבית, האח של האמא נקרא ח'אל (خال) ואחותה נקראת ח'אלה (خالة). האח של האבא נקרא עם (عم) ואחותו נקראת עמה (عمّة).

טורקית

בטורקית, אח של האמא נקרא דאיי ("dayi"), אחיו של האבא הוא אמקה (amca), ובעלה של הדודה ידוע בשם אנישטה ("enişte"). אחותה של האמם נקראת טייזה (teyze), אחותו של האבא היא האלה (hala) ואשתו של הדוד היא ינגה (yenge).

אלבנית, סלאבית ופרסית

בתרבויות מסוימות, כמו האלבנית, הסלאבית או הפרסית, לא קיים מונח כולל אחד המתאר את קרבת המשפחה של אדם לאחיו הזכר של הוריו. במקום זאת, ישנם מונחים ספציפיים המתארים את קרבת המשפחה של אדם לאחיו של אמו (dajë באלבנית, daiyee בפרסית, wuj בפולנית) או קרבה של אדם לאחיו של אביו (xhajë באלבנית, amou בפרסית, stryj בפולנית). קיים בידול אנלוגי באמצעות מונחים נפרדים לתיאור הקרבה של אדם לאחותה של אמו (teze באלבנית, khaleh בפרסית, ciotka בפולנית), ולאחיו של אביו, (hallë באלבנית, ammeh בפרסית, stryjna בפולנית).

אבוריג'ינית

רבים מהעמים האבוריג'ינים האוסטרליים פונים לחברים מכובדים של גברים בקהילה, הידועים כ"זקנים", כ"דוד" (ולנשים כ"דודה") כאות לוותק וכבוד, בין אם הם קשורים ובין אם לא.[1]

הודית

בהודו משתמשים בשמות נפרדים לדודים השונים כמו אחיו של האב (צ'אצ'ה או קאקה). אם אחיו של אביו מבוגר מאביו, הוא נקרא טאוג'י. אח של האמא נקרא מאמא. בעלה של הדודה מצד האב נקרא פופה ובעלה של דודה מצד האם נקרא מאוסה בהינדי.

דודים בתרבות הפופולרית

בשל הדימוי האוהב של דוד זקן אך חכם וידידותי, בתרבויות רבות המילה שימשה ככינוי אוהב עבור אנשים רבים. במיתולוגיה הטיבטית Akhu Tönpa (הדוד טומפה) הוא דמות מוכרת ואהובה. ההאנשה הלאומית של ארצות הברית, הדוד סם, משמש דמות אב אלגורית לאמריקאים רבים. מנחי טלוויזיה לילדים שונים השתמשו בדוד ככינוי, כולל וולט דיסני (הדוד וולט).

דודים בדיוניים בקומיקס

דודים בדיוניים בספרים

דודים בדיוניים בסדרות טלוויזיה

דודים בדיוניים במוזיקה

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Communicating with Aboriginal and Torres Strait Islander Audiences". Department of the Prime Minister and Cabinet (Australia). 23 בפברואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0