אחאות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המחשה: אחים באנגליה אוחזים את אחותם התינוקת

אחאותמילון ספיר אחהות[1]) היא שארות מדרגה ראשונה, המתארת את היחס הפיזיולוגי בין בני-אדם שנולדו להורה משותף. הכינוי היחסי לזכר הוא אח, והכינוי היחסי לנקבה הוא אחות.
האח הראשון שנולד נקרא בכור, ביהדות בכור מקבל פי שניים בירושה מהאחים האחרים, להבדיל גם בתרבויות אחרים בכור זוכה ליחס מיוחד על פני האחים האחרים.

קשר בין אחים

באופן מסורתי האחים גדלים במשק בית משותף יחד עם הוריהם ולעיתים גם בחדר משותף. במקרים רבים קשרים בין-אישיים של אחים כוללים תערובת רגשית של חיבה, עוינות ותחרותיות[2]. אופי הקשר בין האחים יכול להשתנות במהלך החיים. לעיתים בין האחאים מפתחים יחסי קרבה בגילאי הילדות, מתרחקים בגילאי ההתבגרות ומתחברים שוב במהלך הבגרות[2].

הירידה בגודל המשפחה במדינה המפותחת מורידה את הסבירות שלילד יהיו אחים, תינוקות או אנשים זקנים, אשר חיים איתו באותו משק בית. דבר זה מעלה את הדומיננטיות של התפקיד הרגשי והחברתי של חיות מחמד[3], אשר בעקבות זאת יקבלו במקרים מסוימים מעמד של בן משפחה.

אחים-חורגים

לרוב הכוונה באחים היא לקרבה ללא קשר דם, אך אנשים יכולים להיחשב כאחים גם על בסיס קשרים משפחתיים אחרים, כגון מתוקף נישואין בלבד (ללא הורה ביולוגי משותף), אימוץ ועוד, הם נקראים אחים-חורגים.

אחים-למחצה

שני אנשים יכולים להיחשב כאחים גם כאשר הקרבה ביניהם היא דרך הורה ביולוגי משותף אחד בלבד, ואז הם נקראים אחים-למחצה. למשל, במקרים של לידת אח מנישואים שניים של הורה ביולוגי מסוים לאחר גירושים, ילדיהם של בני הזוג הם אחים-למחצה.

משמעויות והקשרים נוספים

"אחותי" - פנייה ידידותית או לא רשמית לאישה. לדוגמה:

  • ”ליבבתיני, אחותי כלה; ליבבתיני באחת מעינייך, באחד ענק מצוורונייך.” (שיר השירים, ד', ט')
  • ”איש לא ישלוט באחותי” (מאיר אריאל, "לא תתפוס אותי")

בלשון הדיבור ובסלנג, הכינוי "אחי" משמש פעמים רבות לציין חבר קרוב המעורר רגשות אחווה.

המילה אחווה מתארת גם קבוצות של אנשים החיים או פועלים על בסיס משותף ומרגישים שייכות ואחריות לחבריהם בקבוצה. לדוגמה: קבוצת אחווה, אחווה אקדמית.

אנשי דת מסוימים מכונים לעיתים אח או אחות. כך למשל המקצוע אחות רחמנייה נקרא על שם הנזירות שטיפלו בעבר בחולים ונקראו "אחיות".


ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אחהות, באתר מילון ספיר
  2. ^ 2.0 2.1 Baron, R. A., and Byrne, D. (2000). Social psychology. Boston: Allyn and Bacon.
  3. ^ McCardle, Peggy (Ed); McCune, Sandra (Ed); Griffin, James A. (Ed); Maholmes, Valerie (Ed), (2011). How animals affect us: Examining the influences of human–animal interaction on child development and human health. Washington, DC, US: American Psychological Association, xvi, 228 pp


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אחאות35116920Q31184