דרדר כחול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דגנית)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "דגנית" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו דגנית (פירושונים).
קריאת טבלת מיוןדרדר כחול
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: אסטראים
משפחה: מורכבים
סוג: דרדר
מין: דרדר כחול
שם מדעי
Centaurea cyanoides

דַּרְדַּר כָּחֹל (המכונה Syrian Cornflower-thistle, Knapweed; שם מדעי: Centaurea cyanoides) הוא צמח חד-שנתי ממשפחת המורכבים.

לפרחי הסוג דַּרְדַּר שפע צבעים, המשותף לאבקנים ולעלי הכותרת מצבעים בהירים כמו: לבן, צהוב, כתום, קרם עד לצבעים כהים יותר כמו: ורוד, לילך, כחול, סגול ואפילו אדום.

ייחודו של הדרדר הכחול

הצמח גדל בבתה בשפלה המרכזית ובהר. לזרעונים חסרה "ציצית" - המופיעה בצמחים אחרים ממשפחה זו. הציצית היא קבוצת שערות או מוצים ארוכים בראש הזרעונים ותורמים להסעתם. הפריחה היא בחודשים פברואר עד אפריל.

הדרדר הכחול הוא מין אנדמי לארץ ישראל, ירדן, סוריה, לבנון וקפריסין. בניגוד לכמה מינים אחרים בסוג דרדר שחפי המעטפת שלהם קוצניים, הדרדר הכחול אינו קוצני. הדרדר הכחול הוא ערך טבע מוגן בישראל[1].

שימושים כלכליים

בארץ, יש המשתמשים בו לחליטות בתערובת עם צמחים נוספים[2].

בתרבות

הפרח שימש כסמל סודי לזיהוי של חברי המפלגה הנאצית באוסטריה בשנים 1938-1934, כשהייתה מפלגה אסורה, ואומץ כסמל הנענד על דש הבגד של חברי מפלגת החירות האוסטרית הימנית.[3]

דגנית

הצמח מכונה בפי העם גם דגנית בטעות, בגלל דמיונו ל .Centaurea cyanus L שגם הוא כחול ובאירופה הוא עשב רע הצומח בשדות הדגן (ומכונה באנגלית cornflower) אך מין זה כלל אינו מצוי בארץ ואילו הדרדר הכחול אינו צומח בשטחים מעובדים. ציור של פרח דגנית דגניה הופיע בבול ביום 29 אפריל 1952 ליום העצמאות הרביעי בערך נקוב של 60 פרוטות[4].

הדרדר ביהדות

הדרדר מופיע פעמיים לצד ה"קוץ" כצמח רע שמצוי בשדה החקלאי כפי שנזכר בקללת ה' לאדם: ”ארורה האדמה בעבורך, בעצבון תאכלנה כל ימי חייך, וקוץ ודרדר תצמיח לך” (בראשית ג יז-יח). צמחים אלה עולים במקומות נטושים וחרבים: ”ונשמדו במות און חטאת ישראל, קוץ ודרדר יעלה על מזבחותם” (הושע י ח).

במשנה נזכרו ה"חוחים והדרדרים" כמאכל בהמה החייבים בשביעית (שביעית ז, א); לא ברור אם מדובר בשמות כלליים של קוצים, או בשמות מיוחדים כבשאר הדוגמאות שנמנו באותו מקור. הצירוף 'קוץ ודרדר' במקרא מורה שכוונתם של הפסוקים היא לשם קיבוצי של צמחים קוצניים.

בערבית נקראים כמה מיני צמחים קוצניים מהסוג Centaurea בשמות דומים ל'דרדר', ובשל כך הם מכונים בימינו בשם זה[5].

ראו גם

דרדר קרומי

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דרדר כחול בוויקישיתוף

הערות שוליים