דגל הודו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דגל הודו
Flag of India.svg
כינוי טירנגה
סוג הדגל דגל לאומי דגל לאומי
יחס אורך/גובה 2:3
הונף לראשונה 22 ביולי 1947
מוטיבים עיצוביים טריקולור רוחבי זעפרן-לבן-ירוק, במרכז מופיע גלגל החוק בצבע כחול
גרסאות נוספות
Naval Ensign of India.svg
דגל הצי הצבאי דגל הצי הצבאי
גרסאות היסטוריות
דגל כוכב הודו
British Raj Red Ensign.svg
דגל השלטון הבריטי 1880 - 1947

דגל הודו הוא דגלה הלאומי של הודו. הוא נקרא "טירנגה" (तिरंगा, טריקולור בהינדית, Tiraṅgā בתעתיק IAST). הוא מורכב משלושה פסים רוחביים ברוחב שווה. זעפרן למעלה, לבן במרכז, וירוק למטה. במרכז הדגל ישנו גלגל ("צ'קרה" - chakra) שלו 24 חוטרים.

הצבע זעפרן מסמל אומץ, הלבן מסמל שלום, והירוק - שגשוג. ה"צ'רקהה" (charkhā גלגל טוויה) במרכז הדגל, שסימל את גלגל הטווייה של מהטמה גנדי, שסימל סיפוק צרכים עצמאי, הוחלף ב"אשוקה צ'קרה" (Ashoka Chakra), "גלגל החוק" שנמצא בסמלו של הקיסר המאורייני בן המאה שלישית לפנה"ס אשוקה הגדול. 24 החוטרים של הגלגל מסמלים את 24 השעות וההתקדמות כל שעה.

את הדגל עיצב לוחם החופש פינגלי ונקיה (Pingali Venkayya) והדגל אומץ רשמית על ידי האספה הלאומית ב-22 ביולי 1947. ישנה מערכת מפורטת של חוקים בנוגע לשימוש הנכון והצגת הדגל.

היסטוריה

הדגל עבר מספר שינויים עד לעיצובו הנוכחי. בגרסאות מוקדמות של הדגל סדר הצבעים היה שונה ונעשה שימוש בסמלים (כוכב, שמש, סהר) וצבעים אחרים (אדום וצהוב). במקור הצבעים סימלו את הדתות השונות בהודו: הזעפרן סימל את ההינדואיזם והבודהיזם, הירוק את האסלאם והלבן סימל את כל שאר הדתות. מהטמה גנדי התנגד לכך מפני שלדעתו צבעים אלו לא סימלו את כל הדתות הקיימות בהודו. כמו כן הסיקים דרשו להוסיף פס צהוב שיסמל את דתם. בסופו של דבר הוחלט לזנוח את הפרשנות הדתית לצבעים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דגל הודו בוויקישיתוף


En-wikipedia arms 8.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא סמלים ובנושא הודו. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0