דגל ערב הסעודית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דגל ערב הסעודית
סוג הדגל דגל מדיני וצבאי, דגל הצי המדיני והצבאי דגל מדיני וצבאי, דגל הצי המדיני והצבאי
יחס אורך/גובה 2:3
הונף לראשונה 1912
קבלת מעמד רשמי 1938
מוטיבים עיצוביים דגל ירוק, כיתוב השהאדה בלבן, פגיון מתחת
גרסאות נוספות
דגל הצי הצבאי דגל הצי הצבאי

דגל ערב הסעודיתערבית: علم السعودية) הוא דגלה הלאומי של ערב הסעודית. עיצובו רקע ירוק, ועליו כתובת ה"שהאדה" בערבית וחרב המסמלת צדק, שניהם בצבע לבן.

הכיתוב הערבי על הדגל נושא את ה"שהאדה" - הצהרת האמונה האיסלמית:

لا إله إلا الله محمد رسول الله

ובתעתוק לעברית:

לַא אִלַּהַה אִלַּא (א)לְלַה מֻחַמַּד רַסוּל (א)לְלַה

שפירושן:

אין אלקים מלבדי אללה ומוחמד שליח אללה

הפסוק נחשב לקדוש ולפיכך נאסרת הדפסתו של הדגל על אביזרי לבוש יומיים או עצמים אחרים. ברוח זו מחתה ערב הסעודית כנגד כוונת התאחדות הכדורגל העולמית (פיפ"א) להטביע את דגלה על כדורי רגל הכוללים את כל דגלי המדינות שהשתתפו בגביע העולם בכדורגל בשנת 2002. בעיטה בכדור ועליו הפסוק המקודש נתפסה כבושה למוחמד ולאסלאם ולכן כבלתי נסבלת. בנוסף, כיוון שהדגל נושא את "דבר האל", לעולם אינו מורד אל חצי התורן כסימן אבל, מעשה שיתפס ככפירה בפסוק.[1] בניגוד לרוב הדגלים, מודפס הדגל הסעודי משני צידיו כך שכאשר הוא מונף ניתן תמיד לקרוא את פסוק השאהדה מימין לשמאל וחודה של החרב פונה שמאלה.

דגלים ירוקים הנושאים טקסט זה או טקסטים אחרים בערבית נפוצים ברחבי עולם האסלאמי (השווה, למשל, את דגל תנועת החמאס), ואין לבלבל בינם לבין דגל ערב הסעודית. יצוין, כי דגלים אלו לרוב אינם נושאים את סמל החרב.

צבעו הירוק של הדגל הוא הצבע המסורתי שמזוהה עם האסלאם, ובדומה לדגלים אסלאמיים אחרים, הצבע נגזר, על פי המסורת, מהגלימה הירוקה שעטה הנביא מוחמד. בגרסותיו המוקדמות של הדגל סימלה החרב את כיבושיו הנרחבים של אִבְּן סָעוּד, אבי שושלת המלכה הסעודית, בתחילת המאה ה-20.

דגל ירוק הנושא את ה"שהאדה" היה במקור הדגל של התנועה הוואהבית. לאחר שביסס את השליטה בנג'ד בשנת 1912, הוסיף אִבְּן סָעוּד לדגל את החרב. דגל זה אומץ כדגל הלאומי לאחר יצירת ממלכת ערב הסעודית בשנת 1932, והעיצוב הנוכחי אומץ בשנת 1938, ועודן מעט בשנת 1978.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ המלך הסעודי פהד מובא למנוחות באתר ה- BBC ‏(5 באוגוסט 2005)


ערך זה הוא קצרמר בנושא סמלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0