גשר אלנבי (שיר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גשר אלנבי
סינגל

"גשר אלנבי" (נקרא גם "גשר ביילי" על שם שורת הפזמון) הוא פזמון עברי שכתב ירון לונדון, הלחינה נורית הירש וביצע יהורם גאון לשיר הופק עם צאתו וידאו קליפ.

גשר אלנבי, שנבנה כגשר ביילי צבאי, מסמל בו את הפיוס הזהיר שבין ישראל לירדן לאחר מלחמת ששת הימים בתקופת מדיניות הגשרים הפתוחים.

הרקע לכתיבת השיר

גשר אלנבי, החוצה את נהר הירדן בין ישראל לירדן, הוקם כגשר עץ בסוף המאה ה-19. נהרס ונבנה מחדש מספר פעמים, כולל לאחר רעידת אדמה ב-1927 וליל הגשרים ב-1946. לאחר מלחמת ששת הימים שימש כמעבר פתוח עד לחתימת הסכם השלום עם ירדן ב-1994. שמו הירדני הוא גשר המלך חוסיין.

השיר "גשר אלנבי" נכתב ובוצע בשנת 1969, בעיצומה של מלחמת ההתשה, ומתאר את גשר אלנבי המחבר בין ישראל לירדן. השיר מציג את הגשר כמעבר פתוח בין שתי המדינות, מצב שנראה כלא מציאותי, שכן התקופה הייתה של מלחמה בין המדינות. בתיאור השיר, עבדאללה, הדמות המרכזית, ממתין לחצות את הגשר כשהוא לבוש בכתונת אינגליזים וכתונת פסים, בעוד שברקע מתוארת תמונה של מעבר מכס בין שתי מדינות במצב של שלום. במקביל, מוזכרות יריות ורעש של שוחות מקלעים, מה שמעורר שאלות על פשר היריות.

השיר המתאפיין בשפה ציורית, נפתח בתמונת הגשר בשעת צהריים קיצית חמה, תיאור הנחל והעצים והפרדסים הסובבים, עד הישמע קול הירי החותכות את השקט.

השיר מבטא אופטימיות לגבי העתיד, ומראה כיצד הגשר יכול לשמש כסמל לשלום בין ישראל וירדן, אך גם בין ישראל לשאר העולם הערבי. הגשר אינו רק חיבור פיזי בין ישראל וירדן, אלא גם סמל לשלום פוטנציאלי עם מדינות ערביות נוספות, כמו סעודיה, כווית וארם נהרים. אף שבשלב זה המעבר פתוח רק לפלסטינים, השיר משדר תקווה שמדובר בצעד בדרך לשלום רחב יותר, כפי שהתרחש בפועל 15 שנה לאחר מכן, עם הסכמת שלום בין ישראל לירדן.

שם השיר

השיר מוכר פחות בשמו הרשמי "גשר אלנבי" ויותר בשמו "גשר ביילי". למעשה, המונח "גשר אלנבי" אינו מופיע כלל בשיר, ובפזמון הסוחף מופיעה המילה "גשר ביילי" שמתחילה את הפזמון. הפזמון חוזר שלוש פעמים במהלך השיר, ובכל פעם הוא מושר פעמיים, כך שהמילים "גשר ביילי" מופיעות שש פעמים בסך הכל ובצורה בולטת. לכן, השם "גשר ביילי" התפוס יותר בזיכרון הקולקטיבי.

ביצועים

ירון לונדון כתב את השיר "גשר אלנבי" עבור סרטו הדוקומנטרי של מיכה שגריר "המלחמה שאחרי המלחמה", שמתאר את המציאות בישראל לאחר מלחמת ששת הימים. הסרט מציג את הפערים בין מלחמת ההתשה לבין התרבות הצרכנית, הדיסקוטקים, לונדון כתב גם את השיר "מרדף" עבור הסרט, ויחד עם אלימלך רם הקריא את דברי הקריינות, כולל את מילות "גשר אלנבי". השיר הפך ללהיט גדול ושלט במצעדי הפזמונים. לאחר צאת התקליט, צולם קליפ בשחור-לבן עבור הטלוויזיה הישראלית, בו משחק יהורם גאון בשלל תפקידים, כשהוא לובש שפמים, תרבושים, מדים צה"ליים ותחפושות של מוכס, כאשר כל הצילומים התקיימו על גשר אלנבי עצמו.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גשר אלנבי (שיר)40345720Q131784799