גליל צלפים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף גליל-צלפים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גליל צלפים
מידע כללי
סוג רובה צלפים
נגזרות SR-99, פורט 301
תכנון ישראל גליל (בלשניקוב) ומאוחר יותר IWI
מדינה מייצרת ישראלישראל ישראל
אוקראינהאוקראינה אוקראינה
תקופת השימוש 1974–הווה (כ־51 שנים)
מחיר ליחידה ?
מידע טכני
קליבר 7.62x51 מ"מ נאט"ו
פעולה רובה חצי-אוטומטי, גז, בריח מסתובב, מכנס סגור
חירוק קנה 6 סלילים במעלה ימני, פיתול כל "1:9.5
הזנה מחסנית בת 25 כדורים
כוונות כוונת טלסקופית נמרוד x6 וכוונת ברזל לגיבוי
אורך כולל 1110 מ"מ (קת פתוחה)
840 מ"מ (קת סגורה)
אורך קנה 584 מ"מ (עם סתרשף)
משקל ריק 5.7 ק"ג
משקל מלא 8 ק"ג
קצב אש בודדות
מהירות לוע 800 מטר לשנייה
טווח אפקטיבי 800 מטר
טווח מקסימלי 1000 מטר
דיוק הדגם הישן: בין 2 ל-1 דקות קשת[1]
הדגם החדש: בין 1 ל-0.5 דקת קשת (הערכה)

גליל צלפיםאנגלית: Galil Sniper SA; ראשי תיבות: גל"ץ או Gala'tz) הוא רובה צלפים חצי-אוטומטי תוצרת התעשייה הצבאית/תעשיות נשק לישראל המבוסס על רובה הסער "גליל". עם מכירת מפעל הנשק הקל של התעשייה הצבאית לחברת IWI נמשך פיתוח הרובה והתאמתו למאה ה-21. בין השינויים שנעשו: שדרוג המעצה, החלפת קת, ידית אחיזה ארגונומית, החלפת מתפסים מעץ לחומר פולימרי, הוספת סתרשף ועוד. נכון ל-2021, משווק הרובה על ידי תעשיות נשק לישראל (IWI).

הנדסה

גליל צלפים הוא רובה צלפים חצי-אוטומטי בקליבר 7.62 מ"מ נאט"ו. הרובה מבוסס על ה"גליל AR" אך שופר כדי שיהיה מדויק יותר. הרובה ניזון ממחסנית נתיקה בת 25 כדורים. הקנה של הרובה הוא קנה כבד, הכבד יותר מהקנה של ה"גליל" הרגיל. בקצה הקנה יש התקן לוע רב-שימושי המתפקד הן כסתרשף והן כבלם לוע. ניתן להסירו ולהחליפו במשתיק קול שדורש שימוש בתחמושת תת-קולית ליעילות מרבית. ההדק הוא דו-שלבי עם כוח משיכה משתנה של 1.7-2.5 ק"ג. בגרסה המקורית הייתה קת מעץ המתקפלת ימינה, אך IWI החליפה אותה בקת טלסקופית הדומה לזו שברובי ה-M4 קרבין ("מקוצר"), אך בעלת יכולת כוונון ומשען לחי. מתחת לקנה ישנו דורגל כבד שניתן לקפלו מתחת למתפסים. הרובה מצויד בכוונת ברזל לגיבוי, הכוללת טריטיום זרחני למקרה של שימוש בלילה. ניתן להתקין על הרובה גם כוונת טלסקופית, כאשר IWI מציעה את ה"נמרוד" x6. ניתן להתקין גם כוונת טלסקופית לשימוש בלילה. בניגוד ל"גליל AR" הרגיל, IWI פתרה את בעיית איפוס הכוונות אחרי פירוק והרכבה של הכוונת הטלסקופית, ולפי IWI הרובה שומר על איפוס מצוין.

הרובה מגיע עם ערכת צלפים הכוללת תיק נשיאה, כוונת אופטית, פילטרים, רצועות, ערכת ניקוי ועוד.

שירות

ערך מורחב – צליפה בצה"ל

הרובה היה אחד מרובי הצלפים של צה"ל בשנות ה-80 של המאה ה-20 ושירת במבצע שלום הגליל ושנות ה-90 המוקדמות, ביחד עם רובי צלפים אחרים:

שני הרובים האחרונים היו בעלי ביצועים עדיפים על הגל"צ המקורי אך היו פחות נפוצים.

בשנת 1997 ביצע צה"ל מהפך בתחום הצליפה והחליף את רוב רובי הצלפים שברשותו ברמינגטון M-24 הבריחי, שלו דיוק של חצי דקה של מעלה (דקת קשת) (0.5 MOA).

בעוד הגליל צלפים המקורי נחשב לרובה צלפים גרוע, הדגם החדש והמשופר שמשווק כיום על ידי IWI נחשב לטוב בהרבה. הדגם החדש נמכר בהצלחה בחוץ לארץ (בין השאר בזכות אמינותו הרבה של הנשק ומחירו הסביר), אך לא נרכש על ידי צה"ל. הוא מיוצר ברישיון באוקראינה על ידי נשקיית פורט, וכולל מספר שיפורי ארגונומיה כגון הוספת מסילות טקטיות. דגם זה נקרא "פורט 301".

משתמשים

  • ישראלישראל ישראל - בשימוש משטרת ישראל.
  • הודוהודו הודו - רובה הצלפים הסטנדרטי של הכוחות המיוחדים של צבא הודו.
  • אוקראינהאוקראינה אוקראינה - מיוצר ברישיון בשם "פורט 301"
  • סנגלסנגל סנגל - בשימוש הכוחות המיוחדים של סנגל.
  • קניהקניה קניה - בשימוש צבא קניה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גליל צלפים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ דיוק (יכולת הקביצה) של רובה נמדד בדקות קשת (MOA). מספר זה מייצג את הסטייה הזוויתית המרבית מנקודת הפגיעה וככל שהוא נמוך יותר כך הרובה מדויק יותר. לדוגמה: רובה צלפים בעל דיוק של 1 MOA מקבץ (יורה מספר קליעים אל עבר אותה מטרה) בפיזור של 3 ס"מ בירי למרחק 100 מטר (1.047 אינץ' בירי למרחק 100 יארד).


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גליל צלפים37642945Q1571024