בריומאים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןבריומאים
בריום
בריום
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: פרוקי-רגליים
מחלקה: חרקים
סדרה: בריומאים
שם מדעי
Ephemeroptera

בַּרְיוֹמָאִים[1] (שם מדעי: Ephemeroptera), סדרה עתיקה של חרקים בעלי גלגול חסר המונה כ-2,500 מינים. הבריומאים מבלים את רוב מחזור החיים בשלב הנימפה. בתצורה הבוגרת שלהם, בה הם מתרבים, הם נמצאים רק זמן קצר, בין כחצי שעה לימים ספורים. חייו הקצרים של הבריומאי הבוגר מעניק לסדרה את שמה (בר-יום = בן יום).

חרקים אלה מגיעים עד לאורך 5 עד 30 מ"מ בהתאם למין. הגדול שביניהם מעולם (אם כי הדבר מצוי בוויכוח מדעי) היה הבוחופלביה עם מוטת כנפיים של 45 מ"מ, מבין גדולי החרקים מעולם.

מחזור חיים

נימפה של בריום

לנימפה רגליים קדמיות קצרות, מחושים גדולים וזימים משני צדי הבטן לצורך נשימה במים. הן חיות במשך חודשים ספורים עד שנים ספורות, במהלכן הן משילות את עורן בין עשרים לשלושים פעמים. הגלגול נעשה במים מתוקים, והנימפה יוצאת מהמים ליבשה או שהיא צפה על פני המים. תהליך הפיכת הטרום בוגר לבוגר הוא מהיר למדי ויכול להתרחש תוך מספר דקות. לבוגרים עיניים מפותחות וגפי פה מנוונים. חייהם הבוגרים קצרים ביותר עקב אי יכולתם להזין את עצמם. הבריומאים מעופפים בקבוצות. הביצים מוטלות למים תוך כדי תעופה.[דרוש מקור]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בריומאים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ בעבר היה בשימוש גם השם בר-יומניים (שמוחה מצליח, "הבר-יומניים (LOPHEMCROPTERA) של ארץ ישראל", עבודה לקבלת תואר שני, אוניברסיטת תל אביב, 1972.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בריומאים39258919Q174273