בנימין וייס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בנימין וייס
Benjamin Weiss
פרופסור בנימין וייס
פרופסור בנימין וייס
לידה מאי 1941 (גיל: 83)
ענף מדעי מתמטיקה (דינמיקה והתורה הארגודית)
מקום מגורים ארצות הברית, ישראל
פרסים והוקרה הרצאת ICM ב-1974, חבר זר באקדמיה האמריקאית לאמנויות ומדעים ובאגודה האמריקאית למתמטיקה, פרס רוטשילד 2012.

בנימין (בנג'י) ווייס (נולד ב-1941 בניו יורק) הוא מתמטיקאי אמריקאי-ישראלי, פרופסור אמריטוס באוניברסיטה העברית בירושלים, הנודע בשל תרומותיו לתורה הארגודית (אנ'), תורת ההסתברות, תורת המשחקים ותורת הקבוצות התיאורית (אנ').

קורות חיים

ווייס נולד ב-1941 בעיר ניו-יורק לרב פרופסור אברהם ווייס ולאמו פנינה לבית קרמר. ב-1962 סיים לימודי תואר ראשון בישיבה יוניברסיטי בניו-יורק ותואר שני מבית הספר למדעים בישיבה יוניברסיטי. ב-1965 הוענק לו תואר דוקטור במתמטיקה מאוניברסיטת פרינסטון, בהדרכתו של ויליאם פלר (אנ'). בשנים 1965–1967 עבד ב-IBM, בחטיבת המחקר של החברה (אנ'), וב-1967 הצטרף למחלקה למתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים. מאז 1990 הוא מחזיק בקתדרה ע"ש מרים וג'וליוס ויניק. במהלך השנים החזיק ווייס במשרות אורח באוניברסיטת סטנפורד, MSRI (אנ'). הוא מתגורר בירושלים.

מחקר

ווייס פרסם למעלה מ-180 מאמרים בנושאים מגוונים, ביניהם התורה הארגודית ודינמיקה טופולוגית, שקילות מסלולית, הסתברות, תורת האינפורמציה, תורת המשחקים, ותורת הקבוצות התיאורית.

בין תרומותיו הבולטות: המצאת המושג חלוקות מרקוב (אנ') ומיון האוטומורפיזמים ההיפרבולים על הטורוס (יחד עם רוי אדלר (אנ')), חקר ההזזות מסוג טלי ((אנ') sofic subshifts) והגדרת מושג החבורה טלית ((אנ') sofic group), יישומים קומבינטוריים של שיטות דינמיות (יחד עם הלל פורסטנברג), פיתוח התורה הארגודית של חבורות אמנביליות ((אנ') יחד עם דן אורנשטיין), משפטים ארגודיים לא קונבנציונליים (יחד עם הלל פורסטנברג), פיתוח תורת המימד הממוצע ((אנ') יחד עם אילון לינדנשטראוס), ומשפטי אי-היתכנות בתורת האיזומורפיזם (עם מט פורמן (אנ') ודן רודולף). הוא גם הציב את בעיית צביעת הכבישים (יחד עם רוי אדלר).

לבנימין ווייס שבעה תלמידים, ביניהם אילון לינדנשטראוס, זוכה מדליית פילדס לשנת 2010.

פרסים

ווייס נתן הרצאה מוזמנת בקונגרס הבינלאומי במתמטיקה ב-1974, היה פעמיים מרצה ראשי בכנס CBMS (בשנים 1979 ו-1995), נשא את סדרת ההרצאות מ. ב. פורטר באוניברסיטת רייס ((אנ'), 1998). בשנת 2000 מונה ווייס כחבר זר לשם כבוד בהאקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים. בשנת 2012 זכה בפרס רוטשילד במתמטיקה. בשנת 2012 מונה ווייס כחבר האגודה האמריקאית למתמטיקה.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38797395בנימין וייס