ביסלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ביסלי
Bissli-בִּיסְלִי.jpg
מאכלים
מוצא ישראלישראל ישראל
אופן הגשה חטיף מלוח
מרכיבים עיקריים קמח חיטה (מכיל גלוטן) (72%), שמן חמניות, שמרים מיובשים, מלח, סוכרים, הידרוליזט חלבון סויה, מחזקי טעם (מונוסודיום גלוטמט, E631, E627), עמילן אורז, תבלינים, חומרי טעם וריח, חלבון סויה.

ביסלי הוא חטיף מלוח המיוצר על ידי חברת אסם.

היסטוריה

החטיף מיוצר משנת 1975[1], ופותח על ידי צוות שבראשו עמד מהנדס המזון דן פרופר, לימים מנכ"ל החברה, ועל ידי ד"ר יאיר ויל שהיה המדען הראשי בחברה מסוף שנות ה-60 ועד 1997. ד"ר ויל סיים את לימודיו באוניברסיטת קליפורניה בברקלי בכימיית מזון ולאחר פוסט דוקטורט בשיקגו חזר לאסם כמדען ראשי. החטיף פותח לפי רעיון של אפרים סעדון, מנהל ייצור בחברה[2][3]. בראשיתו שווק הביסלי בשלושה טעמים: בצל, גריל ופלאפל[4] ובהמשך נוסף ברביקיו[5].

חברת אסם החלה לייצר את המוצר במקום פופקורן, לאחר שהבינה כי לא קיימים בישראל חטיפים מלוחים.

בעת ייצורו של הביסלי הראשון, מומחיות החברה הייתה בייצור פסטות, ובעקבות זאת גם צורת הביסלי הראשון הייתה כצורת פסטה. החטיף נוצר לראשונה כאשר הגיעה למפעל מכונת טיגון שלא התאימה לפס הייצור, ברגע של יצירתיות ניסה אפרים סעדון לטגן כמות קטנה של פסטה. בעקבות הצלחת הרעיון הוחלט להכין את החטיף על ידי טיגון של פסטה במכונת הטיגון וכך מיוצר החטיף עד היום[6].

הביסלי משווק כיום ברחבי העולם ומיוצר במספר טעמים, בהם גריל, ברביקיו, פלאפל, בצל, פיצה, וזיתים, ובנוסף בכמה טעמים במהדורה מוגבלת, ביניהם זעתר, שווארמה, המבורגר, חריף עצבני, מקסיקני ולתקופה קצרה חטיף חיטה חסר שם שעל הלקוח להמציא לו שם ולפרסמו בדף הפייסבוק של החטיף. כל טעם מאופיין בצורה אחרת של החטיף. ביסלי גריל, למשל, הוא בעל מבנה מפותל. ביסלי פלאפל, לעומתו, הוא בעל מבנה לא מיושר. בנוסף, בפברואר 2012 התחילה לייצר חטיף קל שנקרא "ביסלי יאללה". לקראת בחירות 2013 יוצרו שני טעמים חדשים חמוץ חריף וחריף אש, כך שהקונה יכול לבחור את הטעם המועדף עליו מתוך השניים בקבוצת הפייסבוק של החטיף. בשנת 2014 החלה החברה לשווק את "ביסלי אקסטרים" במארז של 70 גרם.

הצלחת המכירות של החטיף, הביאו לייצור חטיפים מתחרים כגון: "כיפלי", "פריקי" ועוד.

בינואר 2018 השיקה החברה את סדרת החטיפים "אח של ביסלי", שעשויים מקמח תירס במקום קמח חיטה, לקהל הסובל מרגישות לגלוטן, ומגיעים בטעמים מעושן, ספייסי צ'ילי וסלסה פיקנטית[7].

דמויות המותג הן גריל וברביקיו (או בשם המוכר: ברבי).

אריזות

ביסלי נמכר באריזות קטנות של 67–70 גרם ובאריזות גדולות של 190–200 גרם. בשנת 2015 הוסיפה החברה אריזה בגודל של 55 גרם. בעקבות זאת נקנסה אסם ב-1.296 מיליון ש"ח על ידי הרשות להגנת הצרכן[8]. במגזר הערבי מוכרת החברה גם אריזה של 50 גרם[9].

גלריה

סוגי הביסלי הראשונים:

ראו גם

לקריאה נוספת

  • גלית חמי וסופי שולמן, להמציא כל בוקר מחדש - סיפורה של החדשנות הישראלית, ידיעות ספרים, 2018, הפרק "תעמיס לי", עמ' 106–109

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביסלי בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0