אקסנטיד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ביטה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אקסנטיד
שמות מסחריים בישראל
בייאטה
נתונים כימיים
כתיב כימי C184H282N50O60S 
מסה מולרית 4186.6
נתונים פרמוקוקינטיים
זמן מחצית חיים 2.4 שעות
בטיחות
מעמד חוקי תרופת מרשם, נכללת בסל הבריאות[1]
מזהים
מספר CAS 141732-76-5

אקסנטיד (Exenatide) היא תרופה לטיפול בסוכרת מסוג 2, והנציגה הראשונה ממשפחה חדשה של תרופות חקייני אינקרטין (Incretin Mimetics), המחקה את פעילות ההורמון האינקריטיני GLP-1 בגוף. התרופה מיוצרת על ידי חברת אמילין פרמאצטיקלס ( Amylin Pharmaceuticals) ומשווקת על ידי חברת אלי לילי (Eli Lilly) בשם המסחרי בייאטה (Byetta).

מקור החומר

מזרקי ביאטה 10 מיקרוגרם להזרקה עצמית.
הלטאה מפלצת חילה שמהרוק שלה מופק אקסנטיד.

אקסנטיד הוא חלבון המיוצר באופן סינתטי. החומר התגלה לראשונה ברוק של הלטאה הארסית הלודרמה מרירית (שם מדעי: Heloderma suspectum), הקרויה על שם נהר חילה (Gila River), הזורם במדינות ניו מקסיקו ואריזונה שבארצות הברית.

מנגנון התרופה

במערכת העיכול מיוצרים ומופרשים הורמונים הנקראים אינקרטינים. הורמונים אלו, ובעיקר GLP-1, מיוצרים ומופרשים מהמעיים אל הדם. הייצור וההפרשה מתבצעים בתגובה למזון המגיע למערכת העיכול. בהשוואה לאנשים בריאים סובלים חולים עם סוכרת מסוג 2 מליקוי בהפרשת הורמון GLP-1.

GLP-1 פועל באופן רב מערכתי, ובאופן דומה לכך גם התרופה. התרופה מעלה את הפרשת האינסולין מהלבלב בתלות ברמת הגלוקוז בדם, פעילות זו מתאפשרת רק בנוכחות גלוקוז- כאשר רמות גלוקוז יורדות, הפרשת אינסולין יורדת. כמו כן, מביאה לירידה בשחרור גלוקוז מהכבד על ידי הקטנת הפרשת גלוקגון, הורמון שמגביר את ייצור הסוכר ושחרורו לדם ממחסני הסוכר בכבד. בנוסף, התרופה מאיטה את התרוקנות הקיבה, מחזירה את הפאזה הראשונה של הפרשת האינסולין ומשפרת הפרשת אינסולין בפאזה השנייה. התרופה מביאה לדיכוי התיאבון, עלייה בתחושת השובע ולירידה במשקל. התרופה מביאה לעלייה בשגשוג ובמסת תאי ביתא בלבלב.

בחולי סוכרת מסוג 2 אקסנטיד הביאה לשיפור איזון הסוכר על ידי השפעה מיידית ומתמשכת להקטנת רמת הסוכר בצום ולאחר האוכל. בנוסף, אקסנטיד הביאה לירידה בתיאבון ולעלייה בתחושת השובע אשר לוו בירידה במשקל.

התרופה מיועדת לחולי סוכרת מסוג 2, שכבר נוטלים מטפורמין ו/או סולפונילאוראה. כאשר מוסיפים בייאטה לטיפול במטפורמין, מינון המטפורמין ימשיך ללא סכנת היפוגליקמיה כמו בטיפול במטפורמין בלבד. כאשר מוסיפים בייאטה לטיפול בסולפונילאוראה, יש לשקול הפחתת מינון הסולפונילאוראה כדי להקטין את הסיכוי להיפוגליקמיה. את רמות הגלוקוז בדם ניתן לנטר בגלוקומטר על מנת להתאים את מינון הסולפונילאוראה. בייאטה אינה משפיעה על שיעור הספיגה של מטפורמין וסולפונילאוראה, לכן אין צורך לשנות את מועד לקיחתן הרגיל.

אקסנטיד מאט את התרוקנות הקיבה ועלולה להשפיע על ספיגת תרופות הניתנות דרך הפה אשר מעברם בקיבה צריך להיות מהיר. מטופלים נדרשים להתייעץ עם הרופא לגבי שעת לקיחת תרופות דרך הפה.

טיפול באנטיביוטיקה או בגלולות למניעת הריון יש ליטול לפחות שעה לפני זריקת בייאטה.

נעשה מחקר קליני כפול סמיות (double blind) - דרוש מקור. עם בקרת פלצבו במשך 30 שבועות בחולי סוכרת מסוג 2 המטופלים במטפורמין בלבד, בסולפונילאוריה בלבד, או במטפורמין בשילוב עם סולפונילאוראה. סך הכל השתתפו בניסוי 1446 חולים. בארבעת השבועות הראשונים כל החולים טופלו בפלצבו. לאחר מכן חולקו ל-3 קבוצות באופן רנדומלי . קבוצה אחת קיבלה אקסנטיד 5 מק"ג, קבוצה שנייה קיבלה אקסנטיד 5 מק"ג בארבעת השבועות הבאים ואחר כך העלו את המינון ל-10 מק"ג, קבוצה שלישית קיבלה פלצבו. מסקנות המחקר לאחר 30 שבועות: הייתה ירידה ברמת HBA1C בכל המטופלים פרט לקבוצת הפלצבו. ירידה משמעותית סטטיסטית הייתה בקבוצה שקיבלה 10 מק"ג ביחס לקבוצה שקיבלה 5 מק"ג אקסנטיד. הייתה ירידה ברמות הסוכר בדם בצום ושעתיים אחרי ארוחה בכל הקבוצות פרט לקבוצת הפלצבו. אחוז המטופלים באקסנטיד בשילוב עם תרופות פומיות אחרות שערך HBA1C קטן מ-7% לאחר 30 שבועות מחקר היה גבוה סטטיסטית באופן מובהק ביחס למקבלי הפלצבו. ירידה במשקל הושגה בעיקר במקבלי אקסנטיד 10 מק"ג ביחס למקבלי פלצבו.

מינון וצורת מתן

התרופה ניתנת בהזרקה בעטי הזרקה מוכנים מראש במינונים של 5 מק"ג ו- 10 מק"ג. כל עט מוכן לשימוש מכיל 60 מנות בייאטה להזרקה תת-עורית פעמיים ביום, ל-30 ימי שימוש. המינון ההתחלתי הינו 5 מק"ג פעמיים ליום לחודש הראשון, ולאחר מכן ניתן לעלות למינון 10 מק"ג פעמיים ביום, שהוא המינון המומלץ. ההזרקה נעשית עד 60 דקות לפני ארוחת בוקר וארוחת ערב (או שתי הארוחות העיקריות ביום, בתנאי שמרווח הזמן ביניהן הוא 6 שעות).

ההזרקה היא תת-עורית בבטן, בירך או בזרוע.

העט נשמר בקירור עד תחילת השימוש ו/או תאריך התפוגה. עט ההזרקה טוב לשימוש בטמפרטורה רגילה למשך 30 יום מרגע השימוש הראשון.

תופעות לוואי והתוויות נגד

  • התרופה גרמה לחלק מהנוטלים אותה בחילות (40%-50%), הקאות ושלשולים (13%). מרבית תופעות אלו היו בדרגה קלה עד בינונית וחלפו עם המשך הטיפול. תופעות לוואי נוספות אפשריות הן כאב ראש, סחרחורות, הפרעה או אי נוחות במערכת העיכול, כאב בטן, אודם באזור ההזרקה, עצבנות, הזעת יתר, חולשה, ירידה בתיאבון, ירידה במשקל. תוארו מספר מקרים של פנקראטיטיס חריפה (דלקת חריפה של הלבלב) במטופלים בבייאטה, המתבטאת בכאבי בטן חזקים, שייתכנו בליווי הקאות, (זה הסימפטום העיקרי של פנקראטיטיס חריפה).
  • חלק קטן של החולים פיתח נוגדנים נגד אקסנטיד, ויש לעקוב אחר סימנים וסימפטומים של תגובות לרגישות יתר. יצירת נוגדנים נגד אקסנטיד גורם לכישלון להשגת היעד הטיפולי באיזון הסוכרת. אם יש החמרה באיזון הסוכרת או כישלון באיזון הסוכרת, יש לשקול טיפול חלופי בתרופות נגד סוכרת.
  • אין לתת את התרופה למי שרגיש לאחד ממרכיבי התרופה.
  • אין להשתמש בתרופה בנשים בהריון.
  • אין להשתמש בתרופה בנשים מיניקות.
  • אין להשתמש בבייאטה בסוכרת מסוג 1.
  • אין להשתמש בקרב חולים עם מחלה כלייתית חמורה או מטופלים בדיאליזה.
  • אין להשתמש בחולים עם מחלה קשה בדרכי העיכול או בעיה חמורה בהתרוקנות הקיבה.
  • אין להשתמש מתחת לגיל 18 שנים.
  • אין להשתמש בחולי סוכרת מסוג 2 המטופלים באינסולין עקב אי ספיקת תאי ביתא.
  • יש להיזהר במתן בייאטה לחולים מעל גיל 70, ויש להעלות את המינון בהדרגה מ-5 מק"ג ל-10 מק"ג בחולים אלה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אקסנטיד, אגף הרוקחות, משרד הבריאות

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.