באיסאקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

באיסאקיאנגלית: Vaisakhi או Baisakhi) הוא חג דתי של הסיקים באזור פנג'אב, המציין את תחילת הקציר ואת תחילת השנה החדשה בלוח השמש. בחג זה נערכים בדרך כלל פסטיבלים רבי משתתפים.

הפסטיבלים נערכים בתאריכים שונים בחודש מרץ או אפריל, בהתאם למסורות מקומיות וללוחות השנה הנהוגים בהם. בשנת 2003 החליטה ועידת הסיקים העולמית שהמועד הרשמי יהיה היום הראשון בחודש הבאיסאקה, שהוא החודש השני בלוח השנה של הסיקים (הלוח הנאנאקשאהי). יום זה מקביל בדרך כלל ל-14 באפריל בלוח הגרגוריאני.

חגיגות הבאיסאקי בהודו

ברחבי מחוז פנג'אב בהודו, וגם במחוזות נוספים בהם יש קהילות של סיקים, מתקיים פסטיבל באיסאקי אזורי סביב המקדש הסיקי גורדווארה (אנ') המרכזי באותו מחוז. הפסטיבל הגדול ביותר, הכולל תפילות מסורתיות ומופעי מחול, מתרחש בהארימנדיר סאהיב. לקראת החגיגות המאמינים עולים לרגל למקדש לפני עלות השחר כשהם נושאים פרחים ומנחות. התהלוכה החגיגית עוברת במספר יישובים בדרכה למקדש.

הפסטיבל חשוב במיוחד לקהילה הסיקית מכיוון שהוא מציין את תאריך היווסדה של ברית הקהלסה בשנת 1699, שאיחדה את קהילת הסיקים והפכה אותם לכוח פוליטי וצבאי. בשנה זו נערך הפסטיבל לראשונה.

באיסאקי הוא אחד משלושת הפסטיבלים החשובים ביותר לסיקים, בנוסף ל-Maghi (אנ') ולדיוואלי. בנוסף לסיקים משתתפים בחגיגות בני הקהילה ההינדית והקהילה הנוצרית בפנג'אב. בעבר גם המוסלמים במחוז פנג'אב נהגו לקחת חלק, אך מנהג זה נפסק באמצע המאה ה-20 עקב סכסוכים פוליטיים.

טבח אמריטסר התרחש במהלך חגיגות הבאיסאקי בפנג'אב בשנת 1919. בתחילת התהלוכות ביום זה נערכים טקסי זיכרון לחללי הטבח.

הפסטיבל נערך בסמוך לפסטיבלים אחרים המציינים את ראש השנה החקלאית באזורים אחרים בתת-היבשת ההודית, בהם Pahela Baishakh (אנ') (ראש השנה הבנגלי), Bohag Bihu (אנ') (ראש השנה האסאמי) ו-פוטהנדו (אנ') (ראש השנה הטמילי).

חגיגות הבאיסאקי מחוץ להודו

פקיסטן

בפקיסטן אתרים רבים בעלי חשיבות היסטורית לדת הסיקית, בהם עיר הולדתו של הגורו נאנאק. אתרים אלה מושכים מדי שנה עולי רגל סיקים מהודו ומארצות אחרות, החוגגים את הבאיסאקי בלאהור ובאתרים נוספים במחוז פנג'אב הפקיסטני. עם זאת, החל משנות ה-70 של המאה ה-20 חלה הקצנה בפקיסטן; הממשלה ביקשה להצניע חגיגות דתיות שאינן מוסלמיות, והוטלו מגבלות גם על הבאיסאקי, בהן איסור להעיף עפיפונים.

קנדה

חגיגות באיסאקי גדולות נערכות מדי שנה בכל מקום בקנדה בו מתגוררות קהילות גדולות של סיקים, בעיקר בוונקובר ובסארי (קולומביה הבריטית). חגיגות אלה נערכות סביב מקדשים סיקיים מרכזיים, ומושכות עשרות אלפי משתתפים ומבקרים.

הממלכה המאוחדת

בממלכה המאוחדת מתגוררים סיקים רבים שהיגרו מהודו, ממערב אפריקה ומאפגניסטן. חגיגות הבאיסאקי נערכות מדי שנה בכל מקום בו נמצאת קהילה גדולה של סיקים, והפסטיבלים הגדולים ביותר נערכים בברמינגהאם, וולברהמפטון ולונדון.

ארצות הברית

חגיגות באיסאקי גדולות נערכות מדי שנה בארצות הברית על ידי בני הקהילה הסיקית במנהטן ובלוס אנג'לס.

מלזיה

קהילת הסיקים במלזיה מהווה מיעוט קטן, ונחשבת לחלק מהמיעוט האתני ההינדי במדינה. מסיבה זו נמנעו הסיקים במלזיה במשך שנים רבות מלחגוג את חג הבאיסאקי. אך בשנת 2013 הודיע ראש הממשלה נג'יב רזאק כי כל סיקי זכאי ליום חופש ביום הבאיסאקי, ומאותה שנה מצוין החג בצניעות, בדרך כלל באמצעות "בתים פתוחים" בהם חוגגים הסיקים בחוג המשפחה ומארחים את שכניהם.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא באיסאקי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35162425באיסאקי