ארנצ'יני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארנצ'יני
Arancini
למעלה: כדורי ארנצ'יני למטה: כדור ארנצ'ינו פתוח
למעלה: כדורי ארנצ'יני
למטה: כדור ארנצ'ינו פתוח
מאכלים
מוצא סיציליהסיציליה סיציליה, איטליה
מרכיבים עיקריים אורז, פירורי לחם

ארנצ'יניאיטלקית: Arancini; מילולית: תפוזונים או דמויי תפוזים) הוא מאכל סיציליאני איטלקי פופולרי המורכב מכדורי אורז ממולאים, מצופים ומטוגנים.

בסיציליה הארנצ'יני לרוב בצורת חרוט במטרה להזכיר את הר הגעש אטנה.

מקור

מקור הארנצ'יני בסיציליה, שם הפך למאכל מסורתי במשתה שנערך ביום לוצ'יה ה"קדושה" (ה-13 בדצמבר) בערים פלרמו, סירקוזה וטרפאני. מקור המסורת במשלוח אורז שהגיע ביום לוצ'יה ה"קדושה" ב-1646, והציל את האי מרעב המוני שפקד אותו.

על פי המסורת, המאכל הומצא במאה ה-10 כאופן להכין ארוחה מלאה הניתן לאכול בנוחות בזמן רכיבה עבור מסעות הציד של פרידריך השני, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה".

מקור השם

מקור השם, שמשמעותו המילולית באיטלקית היא "תפוזים קטנים", מגיע ממראה הארנצ'יני אחרי הטיגון ככדורים קטנים וכתומים. השם ארנצ'יני הוא ברבים, לכדור בודד יש לקרוא "ארנצ'ינו".

אופן הכנה

הכדורים מורכבים מבלילת אורז, המבושל בחלב או שמנת, ולעיתים נעשית מריזוטו משומש. הבלילה מעורבבת עם ביצה וגבינה צהובה כגון פרמזן, מעוצבת בצורת כדורים, המגולגלים בפירורי לחם ומטוגנים בשמן עמוק.

גרסאות ומילויים

ארנצ'יני סיציליאני בצורת חרוט

הגרסה המסורתית והנפוצה ביותר של המאכל היא ארנצ'יני אל-ראגו, גרסה הממולאת ברוטב בולונז וגבינה, לרוב מוצרלה. גרסאות נפוצות נוספות כוללות ארנצ'יני אל-בורו, ממולא בחמאה או רוטב בשמל וארנצ'יני קון פונגי הממולא בפטריות. מילויים נפוצים נוספים לארנצ'יני כוללים גבינות, ירקות (כגון אפונת הגינה) וצ'ילי.

בנאפולי נהוג להכין מאכל דומה, סופלי (באיטלקית: Supplì (אנ')), שממולא בחתיכות בשר ורוטב עגבניות. המאכל הצרפתי קרוקט דומה במאפיינו לארנצ'יני אך ניתן להכינו מחומרי גלם אחרים מעבר לאורז.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארנצ'יני בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32812990ארנצ'יני