אלעזר דוב גימאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אלעזר דוב גימאן
ספריו בהוצאת מכון "שמחת עולם"
ספריו בהוצאת מכון "שמחת עולם"
לידה ה'תר"ך (בערך)
קוז'ניץ
תחום כתיבה סיפורים
סוגה חסידות

רבי אלעזר דוב גימאן (בהגיה אידית: רבי אלעזר בעריש) היה סופר חסידי שהוציא לאור ספרים המכילים סיפורים על הבעל שם טוב וצדיקי החסידות. ספריו זכו לתפוצה רבה ונחשבים כאמינים מאוד.

ביוגרפיה

נולד בקוז'ניץ בערך בשנות ה'תר"ך לרבי אהרן, מצאצאי המגיד מריקא[1]. אחיו הוא רבי מרדכי אשר אב"ד פאלעניץ[2] וגיסו הוא רבי חיים שכנא סלומון אב"ד קוז'ניץ[3].התגורר בקוז'ניץ ובמיעחוב שבפלך לובלין.

היה מחסידיו הקרובים של רבי ירחמיאל משה מקוז'ניץ, כמו כן היה רבי אלעזר דוב קשור לצדיקים רבים, ובפרט לחצרות רבי יעקב צבי מפוריסוב ורבי מאיר שלום מקאלושין. היה תלמיד חכם[4], רבי בן ציון הדיין מקוז'ניץ בהסכמתו לספר ספרן של צדיקים, מעיד עליו כי ”מעודו לא מש מתוך אהלה של תורה וחסידות ונאמן הוא בדיבורו”.

היה נוהג לספר סיפורים ודייק מאוד בסיפוריו; כאשר היה מספר סיפור היה עוצר לפעמים, על מנת להיזכר בפני הצדיק ממנו הוא את הסיפור, והיה מסביר כי כך הוא יוכל להעביר אותו במדויק ועם כל הפרטים[5].

ספריו

רבי אלעזר דוב התפרסם בעיקר בזכות ספריו "ספרן של צדיקים" ו"גן הדסים" שנחשבים לאמינים, וכל רושמי קורות הדורות סומכים עליו ללא עוררין[6].

בספריו כתב סיפורים מהבעש"ט ותלמידיו ושאר צדיקי החסידות, וציטוטים רבים אשר שמע מרבו ומצדיקים אחרים.

את ספרו 'ספרן של צדיקים' הדפיס לראשונה בשנת ה'תרע"ד כשהתגורר בעיר מיעחוב, ובשנת ה'תרפ"ט, "אחרי שברוך ה' מצא ספרי חן בעיני רואיו", כלשונו[7], הדפיס את חלקו השני של הספר, בשם 'גן הדסים'. שני הספרים התחבבו מאוד בחצרות החסידים ומאז הודפסו פעמים רבות.

ספריו קיבלו הסכמות מגדולי האדמו"רים והרבנים, ביניהם: בניו של רבי ירחמיאל משה מקוז'ניץ, רבי מאיר יחיאל מאוסטרובצא ורבי קלונימוס קלמיש שפירא מפיאסצנה המעידים על יושרו ואמינותו של המחבר, מעודדים לקנות את ספריו ונתנו למחבר דמי קדימה לקניית ספריו לכשיודפסו[8].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הקדמות רבי אלעזר דוב לספריו.
  2. ^ הסכמתו לספרו של רבי אלעזר דוב, ספרן של צדיקים.
  3. ^ הסכמתו לספרו של רבי אלעזר דוב, גן הדסים.
  4. ^ מתוך ההסכמות ומתוך ההקדמה לספרו.
  5. ^ מכון אור הצפון בעלזא, אור הצפון, קט, באתר אוצר החכמה.
  6. ^ לדוגמא: אור הצפון - קט, באתר אוצר החכמה עמוד 28
    המבשר תורני - 0101 (וישב), באתר אוצר החכמה עמוד 5
    המבשר תורני - 0681 (ויחי), באתר אוצר החכמה עמוד 24
    אהרן פרלוב, אוצרותיהם של צדיקים - אשת חיל, באתר אוצר החכמה עמוד 44.
  7. ^ בהקדמתו לחלק השני.
  8. ^ כמובא בהסכמות.