אלמנך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלמנך עתיק מקרקוב לשנת 1474, המתאר לוח שנה אסטרונומי.
לוח אסטרונומי מאלמנך ניווט, Almanach Perpetuum של אברהם זכות

אַלְמָנָךְ (אולי מערבית: المناخ. תעתיק מדויק: אלמנאח') או ספר שנה הוא כרונולוגיה או לוח שנה עם תוספת מידע בתחומים שונים. האלמנך מתאר בדרך כלל את המתרחש בתחום מסוים בתקופה קצובה וערוך בטבלאות. האלמנך כולל מראי מקומות, קטעי פרשנות וניתוחים סטטיסטיים בתחום אותו הוא סוקר בהרחבה. אלמנך יכול להכיל מידע אסטרונומי כמו זמני הזריחה והשקיעה של השמש או הירח, ליקוי חמה או ירח וכן זמני גאות ושפל, רשימות מסוגים שונים "קוי הזמן" בתחומים שונים ועוד.

אטימולוגיה

השימוש הראשון הידוע במילה אלמנך הוא בכתבי רוג'ר בייקון בלטינית, משנת 1267. מקור המילה הוא לטינית, mānǎchus . התחילית ״אל-״ נפוצה במילים שמקורן בשפה הערבית כמו אלגברה ואלכוהול, אך מילה זו לא קיימת בערבית הספרותית ואין הסבר אטימולוגי ברור שמקשר את המשמעות המקובלת למילה דומה בערבית.

קיימים הסברים משוערים למקור ערבי[1], אך גם השערות למקור ספרדי, יווני או למילה שהומצאה באירופה עם צלצול ערבי מכוון (בימי הביניים ערבית הייתה שפתם של מתמטיקאים ומדענים ידועים במערב).

אלמנכים מוקדמים

  • Almanach Perpetuum, האסטרונום וההיסטוריון היהודי אברהם זכות חיבר אלמנך ניווט ובו לוחות אסטרונומיים.
  • ספר יוחסין, אלמנך נוסף או ספר דורות של אברהם זכות, נדפס בקושטאנדינא שנת שכ"ו (1566). מתוך השער לספר: "אשר אזן וחקר הפילוסוף שלם בלמודים כמה"ר אברהם זכות המכונה זאקוטו זל להורות שלשלת קבלת התורה ממשה רבינו ע"ה עד זמן המחבר".

אלמנכים מודרניים

  • החל משנת 1938, חברת אנציקלופדיה בריטניקה מפרסמת בכל שנה אלמנך המסקר את אירועי השנה החולפת. האלמנכים זמינים מעל גבי רשת האינטרנט החל ממהדורת שנת 1994 (המסקרת את אירועי שנת 1993).
  • האלמנך האסטרונומי (The Astronomical Almanac)[2]: מתפרסם על ידי המצפה הימי של ארצות הברית (USNO) ומשרד האלמנך הימי של הוד מלכותה (HMNAO). הוא כולל נתונים נוספים המסופקים על ידי מדענים רבים מרחבי העולם ונחשב למקור עולמי לנתונים אסטרונמיים יסודיים. לעיתים קרובות הוא הראשון לפרסם את החלטות האיגוד האסטרונומי הבינלאומי.
  • אלמנך GPS: אלמנך המערכת GPS, כחלק מהמידע המשודר מכל לוויין GPS, מכיל נתוני מסלול ומצב עבור כל לווייני המערכת הפרושים, מודל יונוספירה ומידע לגבי זמן GPS כדי לסנכרן עם זמן UTC. בכך הוא עונה על צרכים דומים לאלו שעבורם נבנה האלמנך הבבלי הקדום, אשר איפשר לאתר גרמי שמיים. מידע נוסף על אלמנך GPS בערך אותות GPS.

אלמנכים היוצאים לאור בישראל

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלמנך בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "אלמנח", האנציקלופדיה העברית, כרך ג', עמ' 695.
  2. ^ פרסום האלמנך האסטרונומי ל 2015 ISBN מספר 9780707741499
  3. ^ ד"ר אהרן ארנד, המחלקה לתלמוד, דף שבועי מספר 755 פרשת אמור ויום העצמאות, ה'תשס"ח, אוניברסיטת בר-אילן, הפקולטה למדעי היהדות, לשכת רב הקמפוס.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אלמנך31738697Q171341