הרב מרדכי גנוט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב מרדכי גנוט
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה י"ז בסיוון ה'תשט"ז (גיל: 68)
מקום פעילות בני ברק
השתייכות חסיד ויז'ניץ
תפקידים נוספים חוקר, מחבר ספרים
רבותיו ה"ישועות משה" מויז'ניץ, רבי ברוך שמעון שניאורסון רבי יהודה הורוביץ מדז'יקוב
חיבוריו בנין אריאל, ברכת החמה בתקופתה, שלוש שנים במחיצת בית יהודה, לוח דבר בעתו.

הרב מרדכי גנוט הוא חוקר אסטרונומיה מזוית יהודית-תורנית, מחבר הלוח דבר בעתו, וזוכה פרס ירושלים לתרבות תורנית.

ביוגרפיה

נולד בי"ז בסיון תשט"ז לאביו הרב יואל גנוט בעיר בני ברק. הוא למד בישיבות "בית ישראל" - רוז'ין בבני ברק ו"כוכב מיעקב" - טשעבין בירושלם. נשוי לאלקה בתו של חיים ישראל שטרן מקרית ויזניץ. גר בקריית ויז'ניץ בבני ברק, ומשתייך לחסידות ויז'ניץ.

בגיל 8 החל להתעניין באסטרונומיה לאחר שאביו הביא לו מאמר מדעי העוסק בנושא ובגיל 14 כבר הכיר את מפת השמיים,[1] בבחרותו קיבל את פרס ירושלים מידי ראש עיריית ירושלים טדי קולק. ב-ה'תשל"ז פרסם את מאמרו הראשון בחקר האסטרונומיה היהודית.[2] בהיותו בישיבה הדפיס לוח קיר שהיה הגרעין ללוח דבר בעתו[3]. בשנת ה'תשמ"ו הוציא לאור את הלוח הראשון.

הרב גנוט היה מקורב לרבי יהודה הורוביץ מדז'יקוב[4] ואף כתב קונטרס זכרונות לאחר פטירתו.[5]

הרב גנוט הוא מרואיין מבוקש בתקשורת החרדית בנושאי אסטרונומיה,[6] ומוסר שיעורים רבים בפורומים שונים. מלבד עיסוקו באסטרונומיה, הוא מוסר מדי יום שיעור בדף היומי במלון אריסטוקרט בקריית ויז'ניץ בבני ברק[7].

בחודש ניסן תשס"ט, לקראת ברכת החמה שהתקיימה בערב פסח אותה שנה, יצא הרב גנוט לסבב הרצאות וראיונות ברחבי הארץ, כדי להסביר ולבאר לציבור על מהות ברכת החמה בפרט, ועל הנושאים הקשורים לאסטרונומיה בכלל.[8] הוא אף הוציא לאור ספר מיוחד בנושא בשם "ברכת החמה בתקופתה"[9]. לפני תחילת לימוד מסכת "ראש השנה" במחזור הדף היומי, הוא מעביר שיעורי הכנה מיוחדים כדי לפשט את המושגים בתכונות השמיים המצויים במסכת, באמצעות מודל מיוחד. [10]

ספריו

לוח דבר בעתו

ערך מורחב – לוח דבר בעתו

בשנת ה'תשמ"ו החל הרב גנוט לערוך את הלוח דבר בעתו, שיוצא בכל תחילת שנה במהדורה חדשה, הלוח הוא המקיף ביותר מבין הלוחות היוצאים לאור בישראל[11], וזכה להסכמותיהם של רבנים רבים וגדולי הדור. במהדורתו הנוכחית, מכיל הלוח למעלה מ-1,500 עמודים מדי שנה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים