אלכסנדר גרותנדיק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלכסנדר גרותנדיק
Alexander Grothendieck
לידה 28 במרץ 1928
פטירה 13 בנובמבר 2014 (בגיל 86)
ענף מדעי מתמטיקה
מקום מגורים גרמניה, צרפת
תרומות עיקריות
תרם רבות לתחומי האלגברה ההומולוגית והגאומטריה האלגברית ולאנליזה פונקציונלית.

אלכסנדר גרותנדיקגרמנית: Alexander Grothendieck; ‏28 במרץ 1928 - 13 בנובמבר 2014) היה מתמטיקאי צרפתי יליד-גרמניה ממוצא יהודי. גרותנדיק, שזכה במדליית פילדס בשל תרומתו המהותית בפיתוח הגאומטריה האלגברית המודרנית, היה אחד מגדולי המתמטיקאים של המאה ה-20. לצד זה היה בעל אישיות אקסצנטרית, ובילה את רוב חייו בהתבודדות קנאית[1].

חייו

גרותנדיק נולד בברלין לאלכסנדר שפירא (אנ'), יהודי מרוסיה (יליד העיירה נובוזיבקוב), ויוהנה (הנקה) גרותנדיק, שהייתה בת למשפחה פרוטסטנטית מבוססת מהמבורג. אביו היה מעורב בתנועות אנרכיסטיות שונות והתנדב במלחמת האזרחים בספרד. בסוף שנות השלושים המשפחה התיישבה בצרפת. לאחר עליית ממשלת וישי האב הוסגר ונרצח על ידי הנאצים. גרותנדיק ואמו התחבאו באזור העיירה הפרוטסטנטית לה שמבון-סור-ליניון. לאחר מכן למד באוניברסיטת מונפליה וב-1948 עבר לפריז, שם השתתף בסמינר של אנרי קרטן. בשנת 1949 עבר לאוניברסיטת ננסי וקיבל תואר דוקטור על עבודה באנליזה פונקציונלית בהנחיית לורן שוורץ.

באותה תקופה, נמנה עם חברי קבוצת בורבאקי והשלים את הדוקטורט. בתחילת שנות ה-50 של המאה ה-20 שהה מספר שנים בברזיל ובארצות הברית, ובשנת 1959 חזר לצרפת.

גרותנדיק תרם רבות לתחומי האלגברה ההומולוגית והגאומטריה האלגברית ולאנליזה פונקציונלית. הוא זכה במדליית פילדס ב-1966 ובפרס קראפורד ב-1988. הוא סירב לקבל את הפרס האחרון עקב סיבות אתיות אותן פירט במכתב ששלח לתקשורת. ב-1970, בגיל 42, פרש גרותנדיק מן הקהילה המתמטית. ב-1973 עזב את פריז, והתגורר מאז בבקתה מבודדת בכפר קטן בהרי הפירנאים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלכסנדר גרותנדיק בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ קאיה פֶּרינה, Psychology Today, תעלומת הגאון המטורף, אלכסון
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29854231אלכסנדר גרותנדיק